Somalı kadınlar 1000 lira mikrokredi ile girişimci oluyor

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN [email protected]

13 Mayıs… Bundan tam 9 gün sonra Soma’da 301 madencinin öldüğü ‘kaza’nın üzerinden iki yıl geçmiş olacak! 100 bin nüfuslu ilçede, eşlerini kaybeden kadınlar, çocuklarını da alıp göç ettikleri çevre köylere ve Zonguldak’a geri dönmüş, ailelerinin yanına sığınmışlar. Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat, “İşte tam da bu nedenle kadınların meslek ve iş edinmesi daha da önemli hale geliyor” diyor. 

Kalafat, Soma’ya yaptığımız ziyarette Tekfen Vakfı’nın Soma Şubesi’nin düzenlediği ‘El Emeği Ev Ekmeği Mikrokredi Şenliği’nde sorularımızı yanıtlıyor. Önce ‘şenlik’ sözüne açıklık getiriyor. Mikrokredi alan kadınlar düzenlenecek etkinliğin isminin ‘şenlik’ olmasını istemiş, ‘acıdan bıktık’ demişler. 

Tekfen Vakfı’nın Türkiye çapında 110 mikrokredi şubesi var. 67 kentte 45 bin kadın mikrokredi için üye… Yeni üyeler ilk bir yıl için bin TL mikrokredi kullanabiliyor. ‘Mikro’ deyip geçmeyin Tekfen Vakfı 2003 yılından beri kadınlara 520 milyon lira kredi kullandırmış. 52 milyon liralık toplam fonları var. 2014 yılında çalışmalarının başladığı Soma şubesi için 2 milyon lira kaynak ayırmışlar. Soma’da bu güne kadar 480 bin liralık fon kullanılmış. Şu ana Soma’dan 357 kadın mikrokredi kullanmış. 300 kadar kadın kredi almaya devam ediyor. Bundan sonraki hedef özellikle köylerde yaşayan kadınlar.

‘Aperatif’ açan da var ticaret yapan da... 

Soma’da kadınlar aldıkları mikrokredi ile en çok ticarete yönelmişler. Kredi kullananların yüzde 50’si ticaretle ilgileniyor, pazarcılık yapıyor. Reçel, turşu, salça yapıp organik yaşama trendine hitap eden de var, kuaförlük yapan da ‘aperatif’ açan da. Aperatif, Soma’nın fast food dükkanlarının ismi. Yol üzerinde pek çok ‘aperatif’ dükkanına rastlamanız mümkün. Hatta Google’da şöyle bir gezerseniz, Soma rehberinde önerilen bir çok ‘aperatif’ dükkanının ismini görebilirsiniz. Tekfen Vakfı’nın köylere yönelme konusunda ön hazırlıklarını yaptığı ve mikrokredi ile girişimci olmak isteyen kadınlara önermeye hazırlandığı iki üretim projesi var. Tekfen şirketlerinden Toros Tarım iki ayrı kit hazırlayarak katlanır çilek seraları yapmış. Bir de ‘emanet’ üretimle tavukçuluk yapabilmeleri için çalışma yapılıyor. Deprem konteynerleri kümese çevriliyor 8 bin TL’lik yatırımla bölgedeki firmalar için emanet tavuk yetiştiriciliği yapılabiliyor. 

Sur'un kadınları borçlarını ödemiş 

Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Kumcu ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül de gezide bizlere eşlik etti. Mikrokredi konusunda Türkiye’deki önemli isimlerden biri olan Akgül, verilen kredilerin geri dönüşünün yüzde 100’e yakın olduğunu söylüyor. Akgül, “Çok çarpıcı bir örnek vereyim. Diyarbakır’da 10 bin üyemiz var. Sur’da 1.200… Yani Sur’dan 1.200 kadın mikrokredi kullanıyor. Ve yaşanan sürece rağmen kadınlar tüm borçlarını ödedi. Kadınlar dünyayı değiştirecek güçte” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar