Soluklanma vakti
Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım
Yaklaşık üç hafta önce bahsettiğimiz küresel borsalardaki tepki yükselişi geçen hafta da devam etti. Özellikle küresel borsalar için bir barometre olarak kabul edilebilecek S&P 500 endeksinin dip-tepe yükselişine baktığımızda oran ve zaman olarak "ayı piyasası rallisi" için tarihi ortalamalarına yakın bir sonuca ulaştığımızı görüyoruz. Bundan yola çıkarak, borsalara kâr satışlarının gelebileceği ihtimalinin arttığı görüşümüzü aktarmıştık. Dolayısıyla, küresel borsalara son iki günde gelen satışlar bizce beklenmeyen bir sonuç değildir. Önümüzdeki haftalar ise bu satışların bir "ayı piyasası rallisi"nin bitmekte mi olduğu veya yeni boğa piyasası öncesi "dip dönüşü" mü olduğu sorusuna netlik kazandırabilir.
Dün gerçekleştirilen ve bu satırların yazıldığı sırada sayımı halen devam eden yerel seçimlerde il genel meclisleri baz alındığında AKP %39, CHP %23, MHP ise %16 oy almış görünüyor. Son yapılan yerel seçimlerde (2004) il genel meclisleri sonuçları dikkate alındığında AKP %42, CHP %18 ve MHP %10.5 oranında oy almışlardı. Genel seçimlerde ise (22 Temmuz 2007) AKP yüzde %47, CHP %21, MHP ise %14 oranında oy almışlardı.
Piyasadaki genel beklentinin ve bazı anketlerin AKP'nin oylarını koruyacağına yönelik olduğu göz önüne alındığında, AKP'nin oy oranının sürpriz olduğu söylenebilir. Seçimler sonrası piyasalarda AKP'nin erken seçime gitmesi gibi ihtimaller gündeme gelebilir ve muhalefetin baskısı artabilir. Biz şu an itibariyle erken seçime gitme kararını düşük bir olasılık olarak görüyoruz. Hükümetin IMF ile anlaşma yapmaya daha fazla çaba gösterme ihtimali de var. Ayrıca bir kabine revizyonu ihtimali de bizce artmış bulunuyor.
Erken seçim ve İMF konularına daha fazla açıklık gelene kadar piyasaların baskı altında olma ihtimali var. Siyasi tablonun fazla değişmeyeceği ve IMF ile anlaşmanın kısa sürede sağlanacağı yönünde somut ve güçlü sinyaller gelmesi halinde ise piyasada bu konularla ilgili yükselebilecek risk primini düşürmede önemli olabilir.
Ekonomik veri tarafında ise geçen hafta Avrupa'dan gelen Mart PMI verileri ve geneli itibariyle ABD verileri ekonomik kötüleşme hızında bir azalmaya işaret etmekteydi. Yurtiçinde ise Reel Kesim Güven Endeksi ise sanayi üretiminin en kötü noktaya yakın olduğu ve buradan hafif bir toparlanmanın başlayabileceğini düşündürüyor. Yurtiçinde veri tarafında 4. çeyrek büyümesi ve cuma günü açıklanacak enflasyon verileri piyasalar açısından önemli. Ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın IMF Başkanı ile 1-2 Nisan'da G-20 zirvesinde görüşmesi de piyasalar açısından önem taşıyor. Yurtdışı veri takviminde ise Case-Shiller Konut Fiyat Endeksi, AB ve ABD imalat sektörü endeksleri, hizmet sektörü endeksleri ve ABD'de tarım dışı istihdam önemli olacak. Avrupa Merkez Bankası'nın ise perşembe günü açıklayacağı kararla faizleri 50 baz puan indirmesi bekleniyor. Piyasalar açısından, G20 zirvesi ise haftanın gündeminde en önemli yeri tutan olay. Sonuç itibariyle, beklediğimiz yurtdışı borsalardaki düzeltmenin yanında dünkü seçim sonuçlarının da İMKB'de kısa vadede bir baskı yaratabileceğini ve kısa vadede temkinli olmanın daha yararlı olabileceğini düşünüyoruz.