Sokaktaki 10 Kişinin 3’ü sığınmacı
Suriyeli sığınmacı sayısı 2 milyonu geçti, 2.5 milyona yaklaştı denildiğinde, sığınmacı nüfusun büyüklüğü pek anlaşılamıyor.Anlaşılır ifade şekli ile sokaklarımızda gezinen her 10 kişinin yaklaşık 3’ü Suriyeli, sığınmacı oldu. Kamplarda 270 bin sığınmacı var. 2 milyondan fazlası değişik illerde serbest dolaşımda.
İstanbul’da 300 bin, İzmir’de 75 bin sığınmacı yaşıyor. En fazla sığınmacı Şanlı Urfa’da, sayıları 350 bin dolayında. Hatay’da 340 bin sığınmacı var. İstanbul en çok sığınmacının yaşadığı üçüncü il. Mersin‘de 120 bine yakın sığınmacı bulunuyor.
Suriye’den sığınmacı girişleri başladığında, sığınmacıları kontrole alamadık. Daha sonra da sığınmacıların ülke içinde dağılımı kontrole alınamadı.
Açık anlatımla kamuda sığınmacılarla ilgili kayıt ve takip sistemi yok. Bunun için değişik üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları araştırmalarla sığınmacıların durumunu belirlemeye çalışıyor.
Yapılan araştırmaların kesin olmayan sonuçlarına göre, sığınmacıların yarısını en az 1 milyon 200 binini 18 yaşın altındaki genç nüfus, çocuklar ve gençler oluşturuyor.
Bunların 600 bini okul çağındaki çocuklar ve gençler. Suriye’de okula gidenlerden, Türkiye’de gidemeyenler çoğunlukta.
Türkiye’de sığınmacıların bugüne kadar 150 bin doğum yaptıkları, her gün en az 150 doğum gerçekleştiği belirtiliyor.
Bunun için 0 ile 4 yaş arası çocuk sayısı 450 bine ulaşmış.
Geçen 4 yılda sadece 6 bin Suriyeliye çalışma izini verilmiş. Yaklaşık 400 bin sığınmacının düşük ücretle, sigortasız olarak, kaçak çalıştıkları tahmin ediliyor. Kaçak istihdamın en yoğun olduğu il Gaziantep. Gaziantep’te 280 bin sığınmacı var. Tahminler doğru olmayabilir ama, Gaziantep’te yaşayan 280 bin sığınmacının 150 bininin değişik işlerde istihdam edildiği belirtiliyor.
Bütün bunlar gösteriyor ki sığınmacı sorununu yok sayamayız. Küçük göremeyiz. Türkiye’den dönmeye niyetleri olmayan bu insanları, önce beslemek, sonra sağlıklarına bakmak, sonra çocuklarını eğitmek, eli ayağı tutanlara iş bulmak zorundayız.
Bütün bunların ek bir maliyeti var. Bu maliyet önce bütçeden karşılanacak. Sonra da faturasını bölüşeceğiz.