Soda külü

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Ciner Grubu’nun Ankara'nın Kazan'ında 1.3 milyar dolarlık soda külü yatırımı ile ilgili olarak gazetelerde ilanlar yayınlanıyor.

Soda külü toprak altında bulunan "trona" madeni denilen bir madenden elde edilir. Nihai ürün olan "Ağır Soda Külü"nün kullanıldığı ana sanayi kolu cam sanayidir. Soda külü cam karışımında silisten sonra gelen ikinci ana hammaddedir. Soda tüketiminde ikinci sırada kimya sanayi gelir. Deterjan, kağıt, alüminyum üretimi gibi birçok sektörde soda külü kullanılır.

1979 yılında MTA tarafından yapılan kömür arama sondajları sırasında bulunan Beypazarı Trona Yatağı, (tabii soda külü) ile Kazan'da (Ankara) bulunan rezervler, ABD-Wyoming’deki rezervlerden sonra dünyanın ikinci büyük soda külü rezervini oluşturur.Trona madenlerini işletmek için 1998 yılında kurulan Eti Soda A.Ş. özelleştirme programı kapsamında Eti Holding’in diğer maden işletmeleri gibi özelleştirildi. Şirketi Ciner Grubu satın aldı. Ciner Grubu toplam 375 milyon dolar yatırım ile maden işletmesini geliştirdi. 2009 yılında işletmeye açılan madende 1 milyon ton soda külü ve ayrıca gıda sektöründe kullanılmak üzere 100.000 ton "Sodyum Bikarbonat" üretiliyor. Ciner Grubu Beypazarı’nda üretimi sürdürürken uluslararası büyük madencilik şirketi Rio Tinto’ya ait Ankara Kazan bölgesinde 19 bin 500 hektar büyüklüğündeki saha içerisinde yer alan 1 milyar 650 milyon tonluk doğal trona rezervinin işletme ruhsatına sahip Riotur Madencilik hisselerinin de  tamamını satın aldı.Böylece Beypazarı’ndaki rezerv ile birlikte toplam 1 milyar 897 milyon tonluk rezervin işletme hakkına sahip oldu. 

Kazan’daki rezervleri işlemek amacıyla1 milyar 350 milyon dolar yatırımla üretime geçecek Kazan tesislerinde yılda 2 milyon ton dolayında soda külü üretimi gerçekleştirilecek.

Ciner Grubu, Çayırhan termik santrali aldıktan sonra hızlı büyüme içine girdi. Şimdilerde grup enerji ve madencilik, sanayi, ticaret ve hizmetler ve medya sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Çayırhan termik santrali 150+1660 MW kapasiteye sahip. Termik santralin bölgesindeki linyit ocaklarından yılda 2.5 milyar ton linyit üretiliyor. Gruba ait Park Madencilik, Divriği Hekimhan'da toz demir cevherini zenginleştiriyor. Park Cam, Bilecik organize Sanayi Bölgesi'nde, bölgedeki silis rezervlerini değerlendirerek yılda 180 bin ton şişe ağırlıklı cam ambalaj üretecek bir yatırımı gerçekleştirme aşamasında. 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018