Sneijder, Nam-ı diğer 'kalite'

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

33 .haftada Trabzon ve Elazığ ’da oynanan iki maç, hemen hemen ligdeki bütün takımları ucundan köşesinden ilgilendiren mücadelelere sahne oldu.

Trabzon cephesinden Avrupa Ligi yarışını şekillendirecek bu karşılaşmalar, Galatasaray ve Beşiktaş için Şampiyonlar Ligi biletlerini, Elazığspor üzerinden ise kümede kalma yarışını doğrudan etkiliyordu. Hal böyle olunca maçların gerilim yükü de azımsanmayacak derecede fazla oldu. Açıkçası Hami Mandıralı’nın gelişinden sonra yukarı yönlü bir performans grafiğine sahip olan Trabzonspor’un Galatasaray’dan dört gol yiyerek kaybetmesini beklemiyordum. Maç sonunda aklımdan geçenler ise nitelikli futbolcuların oyuna ağırlık koyduklarında bütün bir yarışın seyrini nasıl değiştirebildikleri üzerine idi. Neredeyse bütün sezon deplasman maçlarını karın ağrıları içinde izleyen Galatasaraylı taraftarlar, tecrübeli ve yıldız oyuncularının maçlara ağırlık koymaya başlamasıyla birlikte hem kupada hem de ligde alınan sonuçlardan fazlasıyla memnun olmalılar.

Hüseyin Avni Aker Stadında başta Sneijder olmak üzere yıldızlarının “final gözüyle bakıp, final gibi oynadıkları” karşılaşmadan 4-1’lik skorla galip ayrılan Galatasaray, Beşiktaş’ın da Elazığspor’u yenmesiyle birlikte neredeyse ikinciliği garantiledi. Neden böyle söyledik? Çünkü ortaya çıkan tablo aynı zamanda sarı-kırmızılıların son hafta karşılaşacakları Kayseri Erciyesspor’un da kümede kalması anlamına geliyordu. Anlayacağınız, 34. haftada sahasında kümede kalmayı garantileyen Erciyesspor ile oynayacak Galatasaray, maçı kazanması halinde -ki gayet normal bir sonuç olur- Şampiyonlar Ligi’ne direkt olarak katılan takım olacak.

Sneijder dedik, onunla devam edelim. Hatta bu yazının tümünü Hollandalı yıldıza ayırsak dahi haksızlık yapmış olmayız çünkü sezonun en kritik anlarında sahneye çıkan hep o oldu. Galatasaray Türk Telekom Arena’da Fenerbahçe’yi tek golle yenerken, aynı Arena’da Juventus’u Şampiyonlar Ligi’nin dışına iterken, sarı-kırmızılılar 9 yıl sonra Türkiye Kupası’nı kazanırken ve Trabzon’daki kritik maçta Galatasaray lig tarihinin en değerli ikincilik biletini cebine koyarken hep aynı isim kürsüye çıktı.

Sarı-kırmızılı takıma birlikte geldikleri Didier Drogba bu sezonu bir parça kaçak güreşerek geçirirken, Wesley Sneijder tam tersi bir ivme ile Galatasaray’ın vazgeçilmezleri arasına katıldı. Özellikle geçtiğimiz dönemde Louis van Gaal’in de demeçlerinde belirttiği ve benim de katıldığım görüşe paralel olarak, “forvet arkası” dediğimiz pozisyonda serbest oynadığında çok daha skorer ve sonuca etki eden bir yapıda olduğunu Trabzonspor’a karşı bir kez daha gördük. Mancini’nin zaman zaman onu sol kanada hapsetmemiş olsa bugün çok daha parlak istatistiklerden söz edebilirdik. Trabzonspor mu? Onların maça bu denli ağırlık koyacak bir futbolcuları yoktu. Bunu bitirici noktalarda harcanan pozisyonlardan da gayet rahat görebilirdiniz.

1-429.jpg

2-380.jpg

33. HAFTANIN SEYRİ

GEÇ GELEN GALİBİYET 

Spor Toto Süper Lig ’in 33. haftasında Gençlerbirliği sahasında, ligden düşmesi kesinleşen Antalyaspor’a 
2-1 mağlup oldu. İlk yarısı karşılıklı ataklarla geçen karşılaşmada pozisyon sayısı bakımından üstün olan taraf ev sahibi Gençlerbirliği idi. Başkent temsilcisinin tek golünü ise maçın 64.dakikasında Oktay Delibalta kaydetti.

KAZANMAK YETMEDİ 

Beşiktaş, Süper Toto Süper Lig ’de deplasmanda Elazığspor ile karşı karşıya geldi. Elazığ Atatürk Stadyumu’nda oynanan ve Tolga Özkalfa’nın yönettiği mücadeleyi kazanan 1-0’lık skorla Beşiktaş oldu. Elazığspor ise 34 puanda kalarak Lig ’e veda eden takım oldu. Beşiktaş önümüzdeki hafta ligin son haftasında Gençlerbirliği ile karşılaşacak. Elazığspor ise deplasmanda Ç. Rizespor’a konuk olacak.

DÖRDÜNCÜLÜĞE DEMİR ATTILAR 

Spor Toto Süper Lig ’in 33. haftasında Sivasspor ile Akhisar Belediye karşı karşıya geldi. 
Ligde Trabzonspor ile dördüncülük/beşincilik için büyük bir yarışın içerisine giren Sivasspor, Akhisar’ı 3-1 yenerek büyük bir avantaja sahip oldu. Sivasspor, sonucun ardından ligdeki puanının 54’e yükseltti ve UEFA Avrupa Ligi’ne katılma konusunda büyük bir avantaj yakaladı.

BİRER GOL BİRER PUAN

Spor Toto Süper Lig ’in 33. hafta mücadelesinde Gaziantepspor sahasında Eskişehirspor ile karşı karşıya geldi. Düşme hattından uzaklaşmak isteyen Gaziantepspor sahasında ağırladığı Eskişehirspor’a 1-1’lik skorla berabere kaldı. Bu sonucun ardından Gaziantepspor, Süper Lig ’de puanını 38’e çıkardı. Eskişehirspor ise 41 puana yükseldi. 34. hafta mücadelelerinde Gaziantepspor deplasmanda Bursaspor ile karşılaşacak. Eskişehirspor ise sahasında Torku Konyaspor’u konuk edecek.

MUTLU EDEN BİR PUAN

Spor Toto Süper Lig ’in 33. haftasında Kayseri Erciyesspor evinde Bursaspor ile karşı karşıya geldi. 
Kadir Has Stadı’nda oynanan mücadele 1-1 sona erdi. Gerilimi yüksek mücadelede her iki taraf da müsait pozisyonları cömertçe harcadı. Bu skorun ardından Erciyesspor puanını 37 yaptı ve Elazığspor’un Beşiktaş’a yenilmesiyle birlikte kümede kalmayı garantiledi. Bursaspor ise 43 puanla 10. basamaktaki yerini değiştiremedi. Süper Lig ’in son haftasında Erciyes deplasmanda Galatasaray ile karşı karşıya gelirken, Bursaspor ise evinde Gaziantepspor’u konuk edecek.

KONYASPOR DOLUDİZGİN 

Spor Toto Süper Lig 33. haftasında Torku Konyaspor, küme düşmesi önceden kesinleşen Kayserispor’u 3-0 mağlup etti. Bu sonucun ardından Kayserispor 29 puanda kalırken Torku Konyaspor 41 puana yükseldi. Torku Konyaspor son hafta Eskişehirspor’a konuk olurken, Kayserispor evinde Fenerbahçe maçıyla Süper Lig ’e veda edecek.

YENİŞEMEDİLER 

Süper Lig 33. hafta mücadelesinde Kasımpaşa ile Çaykur Rizespor karşı karşıya geldi. Karşılaşma 1-1’lik eşitlik ile sona erdi. Konuk ekip Çaykur Rizespor’un tek golü 59. dakikada Leonard Kweuke’den gelirken, ev sahibi Kasımpaşaspor’un beraberlik sayısını ise 61. dakikada Tunay Torun kaydetti. Bu sonucun ardından Kasımpaşaspor puanını 48’e yükseltirken, Çaykur Rizespor da puanını 39 yaptı. Ligde önümüzdeki hafta Çaykur Rizespor sahasında Elazığspor’u ağırlarken, Kasımpaşaspor ise Akhihar Belediyespor’un konuğu olacak.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016