Sivasspor, Galatasaray'a çelme takabilir mi?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sarı-kırmızılılar için mutlu sona 90 dakika kaldı. 31 haftası geride kalan Süper Lig'de gösterdiği performansla en yakın rakibi Fenerbahçe'nin 7 puan önünde lider konumda bulunan Galatasaray, pazar gecesi evinde oynayacağı Sivasspor karşılaşmasından galibiyetle ayrılması halinde diğer maçların sonuçlarından bağımsız olarak şampiyonluğunu ilan edecek. Bu durum Fatih Terim'in talebeleri için başka hiçbir motivasyon kaynağına gerek bırakmayacak kadar önemli. Geçtiğimiz hafta Gaziantepspor karşılaşmasına dair kaleme aldığımız analizde, sarı-kırmızılı kadronun tecrübesi itibariyle gerilimi taşıyabileceğini belirtmiştik ama maçın geneli bizi kısmen haksız çıkardı. Bilhassa Gilles Binya'nın bireysel hatasında Burak Yılmaz'ın takımını öne geçiren golüne kadar Galatasaray'ın bilinen görüntüsünden uzak bir futbol sergilediğini söylememiz gerekiyor. Peki, Sivasspor karşılaşmasında benzer bir performans izlememiz olası mı? Her şeyden önce bu karşılaşmada tribün desteğinin sarı-kırmızılı futbolcular için önemli derecede "itici güç" teşkil edeceğini dikkate almamız gerekiyor. Keza geçtiğimiz hafta aldığı parlak galibiyetle puanını 40 yapan ve rahatlayan konuk takımın ligden düşme korkusunu büyük ölçüde üzerinden attığını da. Sivasspor şimdiden Türkiye Kupası'nı düşünmeye başlayacak olursa, bunu futbol kamuoyunun "Neden?" sorusuyla tartışmaya açması çok mantıklı olmayacak çünkü Türkiye Kupası'nda finale kalmak bile duruma göre "Avrupa biletini cebine koymak" ile eşanlamlı olabilir.

spor_galata.jpg

İç saha puan tablosunda oynadığı 15 maçta topladığı 35 puanla lider durumda bulunan Galatasaray; 2 beraberlik (Eskişehirspor, Gaziantepspor) ve 2 mağlubiyetle (Karabükspor, Gençlerbirliği) yalnızca 4 maçta puan kaybı yaşadı. Bu kayıpların Şampiyonlar Ligi grup maçları döneminde yoğunlaşan maç trafiğiyle kısmen ilgisi var. Bir diğer etken de iç sahada "önde baskı" prensibiyle oynayan sarı-kırmızılıların etkili kontrataklara karşı zaman zaman zafiyet gösteriyor oluşu. Kadro yapısı itibariyle Sivasspor'un Aatif Chahechouhe, Kamil Grosicki, Erman Kılıç ve Michael Eneramo gibi hızlı ve etkili hücum silahları var ancak bugüne kadar gösterdikleri deplasman performansı çok iç açıcı değil. Ancak dış sahada sadece 3 galibiyet alan Sivasspor'un bu maçları Gaziantepspor, Beşiktaş ve Fenerbahçe'ye karşı kazandığı unutulmamalı. Bu alandaki beraberlik hanesinde yazan 2 maç ise, Gençlerbirliği ve Kayserispor karşılaşmaları. Bu noktada dikkate alınması gereken veri 15 deplasman maçında rakip filelere gönderilen 10 gol ki, bu istatistik evinde maç başına 2,13 gol ortalamasıyla oynayan Galatasaray'a karşı en az yediği kadar gol atarak beraberlik koparmanın çok kolay olmayacağını gösteriyor.

Ev sahibinde Çağlar Birinci ve Tomas Ujfalusi dışında eksik futbolcu bulunmuyor. Sivasspor'da ise cezalı Ümit Kurt bu karşılaşmada arkadaşlarını yalnız bırakacak. Hakan Arslan, Uğur Kavuk ve Adem Koçak'ın sakatlıkları bulunuyor. Tedavilerine devam edilen Hakan ve Uğur maç gününe kadar forma giyebilecek duruma gelebilirler. Bir yanda son 6 maçını kazanarak 18 puan toplayan ve seriyi 7 maça uzatması halinde şampiyonluğunu ilan edecek Galatasaray, diğer yanda son 6 maçından 2 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 mağlubiyetle ayrılan aklının bir köşesinde Türkiye Kupası hedefi bulunan Sivasspor. Mevcut şartlar altında oynanacak maçta Galatasaray'ın galibiyete ve dolayısıyla şampiyonluğa çok yakın olduğunu söylemek için kâhin olmaya hiç gerek yok.

32.HAFTAYA BAKIŞ

İ.B. Belediyespor - Fenerbahçe    
Düşme hattında oldukça zor bir durumda bulunan İ.B. Belediyespor mutlak kazanmak zorunda ancak sahadaki performansları sevenlerine hiç ümit vermiyor. Doka ve Mahmut bu maçta cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Turgay ve Vittek'in sakatlıkları da devam ediyor. Avrupa kupası mücadelesinden lige dönüş yapan Fenerbahçe'de ise muhtemelen bir kez daha rotasyon gündeme gelecektir. Bu maçta İ.B. Belediyespor'un tek şansı Türk Telekom Arena'dan gelecek gol haberleriyle Galatasaray'ın şampiyonluğunu ilan etmesi ve bu durumun Fenerbahçe'yi menfi yönde etkilemesi. Ancak rasyonel bir düşünce ve yorumla sarı-lacivertli takımın galibiyete yakın taraf olduğunu belirtmek gerekiyor.

Eskişehirspor - Beşiktaş    
Son 10 lig maçında 2 galibiyeti bulunan Eskişehirspor, bu galibiyetlerden bir tanesini geçtiğimiz hafta Kasımpaşa'ya karşı aldı ve moral kazandı. Takımda Alper Potuk ve Hürriyet Gücer'in hafif sakatlıkları bulunuyor. Beşiktaş'ta İsmail Köybaşı, Uğur Boral, İbrahim Toraman, Mustafa Pektemek, Almeida ve Fernandes'in sakatlıkları var. Fernandes'in oynayıp oynamayacağı maç günü belli olacak. İç sahada maç başına 1,6 puan ve 1,6 gol ortalamasıyla oynayan Eskişehirspor, son dönemdeki formsuz görüntüsüne rağmen Beşiktaş için tehlikeli bir rakip. Bir yandan takım içinde diğer yandan yönetim içindeki çalkantılar siyah-beyazlıları etkileyebilir. Dolayısıyla Eskişehirspor'un maçtan puan çıkarma şansı yüksek görünüyor.

Gençlerbirliği - Kasımpaşa    
43 puanlı Gençlerbirliği sahasında 46 puanla kendisinden bir basamak yukarıda bulunan Kasımpaşa'yı ağırlıyor. Başkent temsilcisinde Serkan, Kulusic, Curri ve kaleci Ramazan sakatlıkları dolayısıyla bu maçta forma giyemeyecekler. Lacivert-beyazlı ekipte ise Sancak Kaplan cezalı. ElYasa, Djalma ve Halil Çolak'ın sakatlıkları bulunuyor. Son dört maçının üçünde mağlup olan Kasımpaşa son dönemde maçların sonunu getirmekte zorlanıyor. 7 maç sonra geçtiğimiz hafta mağlubiyetle tanışan Gençlerbirliği evinde dengeli oynuyor. Ligin ilk devresindeki maç 2-2 sona ermişti. Yine karşılıklı goller izleyebiliriz.

Kayserispor - Trabzonspor    
43 puanlı iki takım kozlarını Kadir Has Stadında paylaşacaklar. Ev sahibinde Ceyhun Gülselam cezası nedeniyle yok. Abdullah ve Steinsson sakat. Trabzonspor'da bu maç öncesi Emre Güral dışında önemli bir eksik bulunmuyor. İç sahada deplasmanlara oranla çok daha başarılı bir grafik çizen Kayserispor maç başına 1,73 puan ortalamasına sahip. Trabzonspor da son üç maçını gol yemeden kazandı. Şahsi fikrim bu maçla ilgili yapılacak bir tahminde beraberliğe de yer verilmesi gerektiği yönünde. Üç puan için bir tercih yapılması gerekirse bu sezon evinde 3 maç kaybeden Kayserispor'a şans tanınabilir. Gol bakımından kısır bir karşılaşma oynanması beni şaşırtmaz.

Orduspor - Bursaspor    
Ligde kalması mucizelere bağlı hale gelen Orduspor'un 15. sıradaki Akhisar ile arasında 7 puanlık bir fark var. Bu durum mor-beyazlıları psikolojik yönden etkileyecektir. Ev sahibinde Miguel Garcia, konuk takımda Serdar Aziz bu maçta cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Orduspor'da Fornezzi, Ayila Yussuf ve Roversio'nun sakatlıkları bulunuyor. Yeşil-beyazlılarda ise Belluschi, Anton Ferdinand ve Maurice Edu'nun sakatlıkları var. Bu futbolcuların oynayıp oynamayacakları maç sabahı belli olacak. Avrupa Kupaları hedefini kovalayan Bursaspor yetenekli ve formda oyuncularıyla sonuca gidecektir. Orduspor'un işi hayli zor olacak gibi görünüyor.

Mersin İ.Y. - Elazığspor    
Küme düşmesi kesinleşen Mersin İdman Yurdu, 38 puanlı Elazığspor ile karşılaşıyor. Ev sahibinde N'Duka ve Nobre'nin hafif sakatlıkları var. Elazığspor da Emir Kujovic dışındaki sakatlarını bu maça yetiştirebilir gibi görünüyor. Üzerindeki baskıyı atan Mersin ekibi Antalyaspor karşısında zaman zaman iyi futbol sergilemişti. Elazığspor'da Yılmaz Vural iç saha maçlarında genellikle oyunu kilitlemeyi ve tek golle de olsa 3 puana uzanmayı hedeflerken, deplasmanlarda aynı başarılı kurguyu takımına uygulatamıyor. Konuk takımın son üç dış saha maçında futbolseverler 13 gol izlemişlerdi. Erken bir golle bu karşılaşma da renklenebilir.

Karabükspor - Gaziantepspor    
37 puanla 14.sırada bulunan Karabükspor henüz tehlikeyi tam olarak atlatabilmiş değil. Gaziantepspor'un puanı ise 39. Ev sahibinde maç öncesi cezalı ve sakat oyuncu bulunmuyor. Konuk takımda ise Yasin, Wilton ve Muhammet'in sakatlıkları devam ediyor. Son 6 deplasman maçında gol bulmayı başaran Gaziantepspor'un bu maçta da skor üretmesi beklenebilir. İç sahada gol bulmakta zorlanan Karabükspor ise bu karşılaşmada savunma direnciyle puan almaya çalışacaktır. Üretken Gaziantepspor forvetleri karşısında Karabükspor'un yediğinden fazla gol atma ihtimalini düşük görüyorum. Buradan hareketle konuk takımın maçtan "puan ya da puanlar" çıkarması sürpriz olmaz.

Antalyaspor - Akhisar Bld. Spor    
Ligde onuncu sırada bulunan ve fazla iddiası kalmayan Antalyaspor'da Emre Güngör cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Hakan Arıkan'ın sakatlığı devam ediyor. Konuk takım Akhisar Belediyespor'da ise Kenan Özer ve Emrah Eren'in sakatlıkları bulunduğunu belirtelim. Son dönemde oynadığı futbolla beğeni toplayan Akhisar Belediyespor, rakibinin rahatlığından yararlanırsa galibiyet için öne çıkacaktır. 36 puanlı Ege temsilcisi, İ.B. Belediyespor'un Fenerbahçe gibi zorlu bir rakiple oynadığı haftada kazanarak puan farkını açmak niyetinde. İkili averajda İ.B. Belediyespor'a karşı dezavantajlı durumda olduklarından bu maçı ciddiye almak zorundalar.

ceza_tahtasiii.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016