Sivas'ta açan çiğdemlerden biri...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

 

Önceki akşam İstanbul'da düzenlenen törene, bir yarışmaya katılarak ödül alma heyecanıyla gelmişlerdi.

Yarışmanın amacı; İstanbul dışındaki illerdeki şirketlerde marka bilinci yerleştirmek, "marka olma" konusunu öne çıkarmak. Bu illerdeki markalaşma stratejilerini, marka olma yolunda ilerleyenlerin başarı öykülerini bir araya getirip ödüllendirmek. Böylece diğer Anadolu şirketlerine modeller yaratmak olarak belirlenmişti.

Patent ve marka sahibi olma yarışmaya katılabilmenin ön koşulu olarak öngörülmüştü.
Yarışmada; Büyük Şirketler ("ticaret, tarım ve imalat" alt kategorilerinin her birinde en başarılı ilk 3 şirket) Küçük İşletmeler de ise (cirosu 10 milyon TL'ye kadar olan)  markalaşma konusunda en başarılı performansı sergileyen ilk 3 şirket ödüllendirilecekti.
 
Benim de içinde bulunduğum jüri toplantısında deyim yerindeyse ince eleyip sık dokuyarak karar verildi ve değerlendirmeye giren şirketler de ödüllerini almış oldular. Yarışmaya katılımlar, Adana, Kırşehir, Konya, Antalya, İzmir, Sivas, Çorum, Hatay, Kütahya, Ankara, Bursa, Kocaeli, Karaman, Denizli, Muğla, Mersin ve Eskişehir illerimizdendi.
 
Katılanların tümü inanılmaz çabalarıyla yurtiçinde ve yurtdışında çoğumuzun farkında olamadığımız başarıya imzalarını atmışlardı.
 
Elbette yarışmaya katılmamış ancak bu başarıyı yakalayan şirketlerimizin de varlığını biliyor ve bunların varlığından yakaladıkları başarılardan gurur duyuyoruz. Bu yarışmada dikkatimi çeken başarı öyküsü olarak değerlendirebileceğimiz bir şirketten söz edeceğim.
 
Anadolu Tıp Teknolojileri AŞ, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ile emekli diş hekimi Abdürrahim Kılınç tarafından kurulan şirket, TÜBİTAK MAM ve Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı´nın (TTGV) Ar-Ge çalışmalarıyla 2003 yılında ''Intraocular Ve Kontakt Lens Teknolojisinin Geliştirilmesi'' isimli projeyle Ar-Ge çalışmalarına başlayıp 2005 yılında ZARRACOM markasıyla Sivas´ta üretime başlamış.
 
İşbirliği yapılan kuruluşlar arasında Kayseri KOSGEB TEKMER ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi geliyor.
 
Üretim ile ilgili patent aldıkları, Zaraccom markalarının yanına Ultrafleks, FOCUSFORCE, ZarVisc, Zar&Accom isimli markaları da ekleyerek hepsinin tescilini yaptırmışlar.
2005 yılından beri Türkiye genelinde satış ağını genişleten Zarracom lensleri, 2007 yılından itibaren başta birçok Avrupa ülkesi olmak üzere ihracata başlamış ve uluslar arası marka olma yolunda büyük adımlar atmışlar..
 
Türkiye'ni in ilk lens üreticisi olmanın getirdiği avantajı iyi kullanmışlar. İç Pazar da liderliği yakalayıp  yurtdışında da 32 ülkeye ihraç yapar duruma gelmişler.
Son yıllarda bu ülkelerdeki pazar paylarında her yıl ortalama %50 artışı yakalamışlar.
Büyük kentlerde görmeye alıştığımız teknoloji kullanımı, Ar-Ge, inovasyon, odaklı şirketlere Sivas'tan bir şirketin katılımı da ülkemizde yaklaşık aktif olarak çalışan 3 bin göz hekimi arasında ilgi uyandırmış.
 
Bir noktada Sivas'ta üretilen lensler hekimler arasında markalarının bilinirliğini arttırmış.
Üretimin özelliği gereği istihdam edilecek elemanları bir süre kendileri eğiterek nitelikli eleman sorununu çözmüşler.
 
Yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen tüm fuarlara katılarak hem yeni pazarlara girme hem de dünyadaki rakiplerini ve ürünle ilgili yeni  gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürüyorlar.
 
Tüm bu çalışmaların yanısıra Sosyal Sorumluluk projelerini de ihmal etmiyorlar.
Örneğin "Afrika görecek, siz görürseniz onlarda görecek" isimli İHH (İnsani Yardım Vakfı ) kampanyası dahilinde Afrika ülkelerinde yapılan katarakt ameliyatlarında kullanılmak üzere binlerce ücretsiz malzeme desteği yapmışlar.
 
Ar-Ge'nin inovasyon projelerinin yaşama geçirilmesi bağlamında bu alanda kuruluşların verdiği desteklerin ve ,üniversite-sanayi işbirliğinin bir ürünü nasıl dünya pazarlarına çıkacağının somut örneğini oluşturuyor Anadolu Tıp Teknolojileri Aşık Veysel'in yurdundan açan bir Çiğdem'i sizlere tanıtmak, yakaladıkları başarıyı sizlerle paylaşmak istedim.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar