Şirketlerde değişim teşebbüsleri neden başarısız olur?
Muhammed Satılmış
Günümüzün hızla değişen ve gelişen dünyasında, şirketler ayakta kalabilmek için kendilerini sürekli güncellemek zorundadırlar. Değişim her seviyede olabilmektedir. Bir sektörden çıkmak, bir sektöre girmek, organizasyon yapısını değiştirmek, yeni bir süreç geliştirmek, yurtdışına açılmak, basit bir yönetmelik prosedür oluşturmak gibi majör değişikliklerden çok basit değişikliklere kadar pek çok yeni durum şirketlerin ve çalışanların sürekli gündemindedir.
Bu realiteyi yaşarken şirketler çok önemli iki ayrıntıyı ihmal edilebilmektedirler. Bunlardan ilki, değişimin kurgusu sadece merkezde yapılmakta, uygulayıcıların fikirlerine, düşüncelerine başvurulmamakta ve oluşturulan yapı talimat olarak sahaya gönderilmektedir.
Bu durum iki sonuca neden olabilir:
Uygulayıcılar yeni yapıya katkı sağlamadıkları için benimsemezler, hatta bazen sabote ederler.
Yeni yapı ancak sahada anlaşılabilecek ve bilinen bazı gerçeklerin dışında kurgulandığı için uygulaması mümkün olmaz. Sonuç değişim enerjisinin ve kaynakların israfıdır.
Bu yüzden başarılı şirketler herhangi bir değişiklik yapmadan önce, sürecin başından itibaren, uygulayıcılarla birlikte çalışır ve sonradan yaşayabilecekleri tüm problemleri en başından itibaren görür ve yeni süreç başlamadan bu problemleri ortadan kaldırırlar.
Yaşanmış bir örnekle bu durumu açıklayalım.
Bir şirkette güvenlik görevlisinin görev tanımı oluşturulacakmış. Şirketin genel müdürü ve ilgili yöneticiler birlikte taslak bir çalışma hazırlamışlar. Toplantı esnasında bir ara genel müdür odadan hızla çıkmış. Odanın penceresinden çıkış kapısına doğru gittiği görülüyormuş. Daha sonra güvenlik görevlisiyle elindeki kağıdı ona vererek bir şeyler konuşmuş ve tekrar toplantı odasına dönmüş ve anlatmış ne konuştuğunu: “Hazırladığımız çalışmayı güvenlik görevlisi arkadaşa verdim ve ‘biz senin yapacağın işlerle ilgili bir liste çıkardık, bunlar arasında istemediğin veya eklemek istediklerin var mı’ diye sordum.”
İhmal edilen ikinci husus ise pilot uygulama yapmadan, değişikliğin her yerde aynı zamanda uygulanmasıdır. Uygulayıcıların fikirlerini alsanız, dışarıdan danışmanlık hizmeti satın alsanız, beyin fırtınaları yapsanız ve özetle her şeyi dikkate alsanız da, gerçek uygulama esnasında hiç kimsenin düşünemeyeceği detaylarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden değişikliğin kontrollü bir alanda uygulanması ve bu aşamada da ortaya çıkabilecek sorunların çözülmesi güvenli bir yaklaşım olacaktır.
Özetlemek gerekirse, şirketinizde gerçekleştireceğiniz herhangi bir değişimde iki şeyi ihmal etmeyin:
Uygulayıcılar mutlaka geliştirme ekibinin içinde olsunlar
Yeni uygulamayı öncelikle bir pilot bölgede deneyin
Değişmeyen tek şey değişim. Siz bu satırları okurken bir yerlerde belki de şirketinizde bir şeyler değişiyor. Yukarıda kısaca anlattığımız ayrıntılara dikkat ederek, kaynaklarınızı verimli kullanıp değişimin keyfini çıkarabilirsiniz.