“Şirketimizin yüzde 65’i Y kuşağı. Biz yöneticilere neler yapmamız gerektiğini onlar söylüyorlar”

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler [email protected]

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı IFA’ya 29’uncu kez katılan Vestel, 3000 metrekarelik standında yeni teknolojilerini sergiledi. Çoğu dünyada ilk kez Zorlu Grubu şirketlerinden Vestel tarafından geliştirilen inovatif ürünler, IFA’da büyük ilgi gördü. Kuruluş, ilk günde tam 200 bin ürün siparişi alarak bir rekora imza attı.
IFA’da görüştüğümüz Zorlu Grubu CEO’su Ömer Yüngül, başarının temelinde gençlerin enerjisi olduğunu belirterek “Şirketimizin yüzde 65’i Y kuşağı. Onlar üretiyorlar. Biz yöneticilere neler yapmamız gerektiğini onlar söylüyorlar” yorumunda bulundu.

20 yıldır aralıksız ihracat şampiyonluğunun sırrı kesintisiz inovasyonda

65 yılı aşkın bir süredir teknoloji ve inovasyona önem veren Zorlu Grubu., Türkiye’de sanayide en çok istihdam yaratan 3 gruptan, en büyük 7 ihracatçıdan, en çok gelir yaratan 6 gruptan birisi. 30 bin çalışanı var. Tekstil, tüketici elektroniği, beyaz eşya, bilgi teknolojileri, enerji, gayrimenkul, madencilik ve metalürji gibi Türkiye’yi geleceğe taşıyacak kritik sektörlerde faaliyet gösteriyor. Gelirleri içerisinde sanayi ağırlığı en yüksek olan üç gruptan biri olan Zorlu Grubu, 155 ülkeye ihracat yapıyor . 20 yıldır aralıksız ihracat şampiyonu olmayı başaran kuruluş Ar-Ge’ye ve inovasyona büyük yatırım yapıyor.

Akıllı Hayat 2030

Zorlu Grubu, Sürdürülebilirlik odaklı “Akıllı Hayat 2030”u Grup şirketlerinin uzun vadeli yönetim stratejisine, iş politikası ve süreçlerine dahil ediyor. Bu vizyon doğrultusunda sürdürülebilir ve akıllı yaşama yönelik yenilikçi işlere odaklanıyor. Akıllı ürünler, akıllı evler ve akıllı kentler için ürünler geliştiriyor. Ayrıca, geleceğin akıllı dünyasını şekillendirecek önemli hammaddelerden biri olan nikeli katma değerli hale getirerek elektrikli otomobillerde ve enerjinin depolanmasında da kullanılacak hale getirmek için yatırımlar yapıyor.

Robotlar ve insanların birlikte çalıştığı Sanayi 4.0 tesis

Zorlu Holding’in CEO’su Ömer Yüngül IFA’da “Akıllı Hayat 2030 “vizyonu hakkındaki sorularımızı yanıtladı:

“Akıllı” hayat vizyonunuzu açar mısınız?

16 bini aşkın çalışanımız, Dünya çapındaki 8 Ar-Ge merkezindeki 1600 mühendisimizle, Vestel kendi alanında 20 yıldır kesintisiz olarak ihracat şampiyonu.

“Akıllı Hayat 2030 “vizyonu çerçevesinde Vestel City’i Türkiye’de Endüstri 4.0’a geçişi tamamlayan ilk fabrika yapmayı hedefliyoruz. Robotların ve insanların birlikte çalıştığı Vestel City’de üretimden tedarik zincirine kadar uzanan büyük bir akıllı dönüşüm yaşanıyor.

“Akıllı Hayat 2030” la kârlılık ile toplumsal faydayı birlikte sunmayı hedefliyoruz. Çalışanlar için başarılı olabilecekleri bir iş ortamı sunuyoruz.

IFA’da büyük bir ilgi gördünüz. En çok gurur duyduğunuz nokta ne oldu?

Ben her zaman Vestel Türkiye’de teknolojinin öncüsüdür diyorum. Burada bunu görüyoruz. Ürünlerimizle, ziyaretçi ilgisiyle, hatta okullardan gelen çocukların ürünlerle vakit geçirmesiyle… Çocukların ilgisi çok önemli, çünkü yarının tüketicileri onlar olacak. Gençlerin ilgisi çok önemli. Onlar çok çabuk öğreniyorlar.

İş ortaklarınızın yorumları ne?

Herkes inovatif ürünlerimizi satın almak istiyor. Dünyada en iyilerden birisiyiz. İlk günde 200 bin sipariş aldık. 2019 sonuna kadar doluyuz. Bu siparişlerin üretimi 2020’de başlayacak. Kulanım arttıkça, ürünlerimize talep daha da artacak.

Başarınızın gerisindeki en önemli unsur ne?

Bizim yapamayacağımız hiç bir şey yok. Yeter ki inanalım, gücümüzü ona göre şekillendirelim. Gençlere fırsat verelim. Arkadaşlarımızın gözündeki ışığı görüyorsunuz. Şirketimizin yüzde 65’i Y kuşağı. Onlar üretiyor. Biz yöneticilere neler yapmamız gerektiğini onlar söylüyorlar.

Yeni projeler geliyor, yeni ürünler içinde favoriniz hangisi?

Bence, deterjansız çamaşır makinesi en önemli ürünümüz. Kategorideki pek çok şeyi değiştirecek bir inovasyona imza attık.

155 ülkede “Made in Turkey” akıllı ürünler

IFA 2019’da Vestel’in sergilediği yapay zeka bağlantılı ürünler büyük ilgi gördü. Dünyanın en az enerji ve su tüketen ürünleri, otomatik deterjan siparişi veren çamaşır makinesi, vakum aparatıyla gıdaların ömrünü uzatan buzdolabı, sesle kontrol edilebilen buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi gibi akıllı ürünlerle Zorlu Grubu yeni nesil ekonomiye hazır olduğunu da ortaya koymuş oldu.

Meyve-sebze de yıkayabilen bulaşık makinesi: VegiWash

Vestel, evlerde su tasarrufunu artırmak için yeni bulaşık makinelerine sebze ve meyve yıkama özelliğini ekledi. IFA’nın yıldızların birisi olan bu ürünün özel bir modüler haznesi var. Bu hazneye yerleştirilen meyve ve sebzeler hijyenik, pratik ve ekonomik olarak yıkanabiliyor.

Evde meyve-sebze yıkanırken yılda ortalama 18 ton su harcanıyor. Vestel’in bu yenilikçi ürünü tonlarca suyun boşa harcanmasının önüne geçerek sürdürülebilirlik çalışmalarına da katkıda bulunuyor.

Deterjan kullanımını azaltan Hydro Charge teknolojisi

Vestel’in yeni nesil çamaşır ve bulaşık makinelerinde kullandığı Hydro Charge Teknolojisi, daha az deterjan kullanıyor, böylece yıkama maliyetini ve çevreye verilen zararı azaltıyor.
Vestel’in bir başka yenilikçi teknolojisi Hydro Boost teknolojisi bulunan çamaşır makinesi ise, su ve deterjan karışımını tambur içindeki 14 noktadan çamaşıra püskürterek, karışımın kumaşa daha etkin nüfuz etmesini sağlıyor.

Bakterileri sıfırlayan çamaşır makinesi: SteriliZone

Çamaşır makinelerindeki SteriliZone teknolojisi, ek kimyasal dezenfektanlar kullanmadan çamaşırlarda yüksek hijyen seviyesi sağlayan özel bir teknoloji. Çamaşırlar, makinenin kapağına entegre edilmiş olan özel UVC ışık kaynağı ile işlemden geçiyor ve en yüksek oranda temizlik sağlanıyor.

Sağlıklı çözdürme için ThawTech Teknolojili Buzdolabı

Bilindiği gibi israfın önemli sebeplerinden biri de bozulan gıdalar. Dondurulmuş ürünlerin çözüldükten sonra unutularak kullanılamaz hale gelmesi de en sık rastlanılan sorunlardan. Vestel bunları engellemek için ThawTech teknolojisini geliştirmiş. ThawTech teknolojisiyle, kullanıcılar dondurucuda bulunan sıcaklık kontrollü iki özel bölmeye koydukları donmuş gıdaları uzaktan kontrol ile sağlıklı bir şekilde çözdürebiliyorlar. Üstelik çözdürme işlemi bittiğinde çözülen gıdalar uygun buzdolabı ortam koşullarında saklandığından bakteri oluşumu da engelleniyor.

Vacuum Bag ve VacuumJar Teknolojilsi gıda israfını azaltıyor

VacuumBag ve VacuumJar teknolojileri ise gıdaların vakumlanarak 8 kata kadar daha uzun süre saklanmasına, kokuların karışmamasına ve soğutucu/dondurucu bölümlerinde daha fazla ürün depolanmasına imkân sağlıyor.

Hidrojen Zengini Alkali Su Pınarına Sahip Buzdolabı

Vestel Buzdolabı Su Sebili antioksidan özellikli farklı seviyelerde alkali su hazırlayabiliyor. Hidrojen bakımından zengin alkali su vücuttaki serbest radikalleri nötralize ediyor, hücreleri oksidasyondan koruyor ve hasarlı hücrelerin yenilenmesine katkıda bulunuyor.

Pişirme Uygulaması Entegre Edilmiş Akıllı Fırın

Innit, Vestel ev aletlerinin tüketiciye akıllı içerik sunduğu artırılmış veri güvenliği ve gizlilik kurallarına dayanan bir ekosistem.

Sesli kontrolle etkinleştirilebilen Vestel Akıllı Fırın, kullanıcılara programlama yapmaya gerek olmadan kolay yemek pişirme imkanı sağlıyor ve ideal sıcaklığı, programı ve süreyi otomatik olarak ayarlıyor.

Innit uygulaması ile yapılan iş birliği sayesinde kullanıcılar, en titiz kişilerden veganlara ve gıda hassasiyeti/alerjisi olan kişilere kadar herkes için birçok reçete işlevi ve gıda trendi içeren online içerikle yemek pişiriyor.

****

“Kızlarımız Okuyor, Işık Saçıyor”

PepsiCo, 16 yıldır T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı’yla birlikte, ‘GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’ eğitimleri düzenliyor. Sosyo-ekonomik şartlar sebebiyle lise ve sonrası eğitimlerine devam edemeyen başarılı kız öğrencileri destekliyor.
“Kızlarımız Okuyor, Işık Saçıyor” projesinin eğitim ortağı olan Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ev sahipliğinde Bahçeşehir Üniversite’sinde düzenlenen lansmanında konuşan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel, toplumsal cinsiyet eşitliği, eşitsizliklerin azaltılması ve nitelikli eğitim konularına odaklandıklarını vurguladı.

PepsiCo’nun PepsiCo Vakfı aracılığıyla 2025’e kadar en az 12,5 milyon kadın ve kız çocuğunun faydalanacağı girişimlere yatırım yapma taahhüde katkıda bulunacak projeler geliştirdiğini anlatan Yüksel, şunları söyledi:

“Bu çerçevede 2003 yılında 4-14 yaş grubundaki çocuklarımıza yönelik olarak başlattığımız GAP-CHEETOS Çocuk Gelişim Merkezleri ile 200 bini aşkın çocuğa ulaşarak onların bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini destekledik.

Sonrasında GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’nden aldığımız ilham ile lise ve üniversite hayatına devam etmek isteyen başarılı kız öğrencilere yönelik olarak 2009 yılında “Kızlarımız Okuyor” projemizi hayata geçirdik. PepsiCo çalışanlarının gönüllü olarak kendi topladıkları bağışlarla yürütülen bu projemizle, ailelerinin ekonomik şartları sebebi ile eğitimlerine devam edemeyen kız öğrencilerimizin, lise ve üniversite eğitim masraflarına destek olmanın yanı sıra onları eğitimlerle de destekliyoruz.”

Bilim Kadınlarımızla gurur duyuyoruz

L’Oréal Türkiye’nin kadınların bilime katkısını desteklemek ve bilimde cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amacıyla UNESCO iş birliğiyle hayata geçirdiği “Bilim Kadınları İçin” programı, 17 yıldır başarıyla devam ediyor.

L’Oréal Türkiye’nin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile iş birliği için yürüttüğü “Bilim Kadınları İçin” programında her yıl, Türkiye’den 6 bilim kadını ödüle layık görülüyor ve bu bilim kadınlarının her biri, araştırmalarına kaynak olması amacıyla 75.000 TL ödül ile destekleniyor.

Kazananları belirleyen bağımsız jüri ayrıca her yıl, bu 6 bilim kadınından birini “Bilim Kadınları İçin” programının “Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü” için aday gösteriyor.

L’Oréal Türkiye’den 75 Bin TL burs kazanan bilim kadınları, her yıl olduğu gibi bu yıl da akademik özgeçmişleri, projelerinin bilime yaptığı katkı, uygulanabilirliği, bilimsel yeniliği ve sürdürülebilirliği gibi kriterler göz önüne alınarak, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu bağımsız jürisi tarafından seçildi.

- Malzeme bilimlerinde kazanan bilim kadınları

Doç. Dr. Aydan DAĞ
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi
Dr. Bilge GÜVENÇ TUNA
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Dr. Zöhre KURT
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

- Yaşam bilimlerinde kazanan bilim kadınları

Dr. Gamze DERELİ CAN
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı
Dr. Seçil VURAL
Koç Üniversitesi Hastanesi, Dermatoloji Bölümü
Dr. Serap ERKEK
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Biyotıp ve Genom Merkezi Öğretim Üyesi

“Bilim Kadınları İçin” programına en çok destek veren 5. ülke olan L’Oréal Türkiye, 17 yılda 102 bilim kadınına burs sağladı.

2019’un bilim kadınları ile ilgili olarak L’Oreal Türkiye Genel Müdürü Laurent Duffier; “L’Oréal olarak; 21 yıl önce dünya çapında hayata geçirdiğimiz “Bilimde Kadınlar İçin” programı ile üzerimize düşen sorumluluğu aldık. Uzun vadeli iş ortağımız UNESCO ile bilimsel disiplinlerde cinsiyet dengesi konusunda yarının sorunlarını çözmek için elimizden geleni yapıyoruz.
Daha fazla bilime, teknolojiye ve yeniliğe ve daha fazla bilim insanına ihtiyacımız var ve bilim kadınlarının potansiyelini kaybetmeyi göze alamayız. Bilimde temsil edilmeyen nüfusun yarısının yeteneklerini ve becerilerini göz ardı edemeyiz. “Bilim Kadınları İçin” programı bu anlamda bizim için son derece kıymetli ve gururla sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar