Şirket kuruluş işlemlerinde önemli değişiklikler

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

ORHAN SÖZGÜN - Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Bilindiği gibi şirket kuruluş evrakları noterlerce onaylandıktan sonra Ticaret Sicil memurlarınca tescil ve ilan ediliyordu. Kuruluş sözleşmesini tasdiki, evrakların onaylanması 700 - 800 TL. civarında masrafa tekabül ediyordu. Ayrıca önemli ölçüde zaman kaybına neden oluyordu. Gümrük ve ticaret Bakanlığı’nca yayınlanan “Şirket Kuruluş sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ” ile şirket kuruluşlarında yeni bir dönem başlamıştır. Söz konusu tebliğe göre; Şirket kuruluş sözleşmeleri MERSİS’te hazırlanacak ve şirket ortakları tarafından şirketin kurulacağı yerin Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün huzurunda kendileri veya kanuni temsilcileri tarafından imzalanacaktır. Ancak kurucuların veya temsilcilerin okur – yazar olmaması, Türkçe bilmemesi, işitme görme veya konuşma engelli olması durumunda sözleşmeler noter huzurunda imzalanacaktır. Kurucu ortağın 18 yaşından küçük olması durumunda şirket sözleşmesinin velileri tarafından imzalanması gerekir. Velinin tek kişi olması durumunda nüfus kayıt örneğinin ibrazı zorunludur. On sekiz yaşından küçük kişinin velisiyle beraber şirket kurucusu olması halinde vasi veya kayyum kararı müdürlüğe ibraz edilir. Şirket kurucusunun Türk vatandaşı olması durumunda, kimlik kartı, pasaport veya sürücü belgesinin ibrazı yeterli olacak, kurucunun doğumla Türk vatandaşı olup ta çıkma izni almak şartıyla Türk vatandaşlığını kaybeden kişi olması durumunda mavi kart ibrazı edilecektir.

Kurucunun yabancı uyruklu olması halinde ise geçerli pasaport ibrazı edilecektir.

Temsilciler kurucular adına imza alabilmesi için sıfat ve yetkileri ile işlemi yapmaya yetkili oldukları belgeleri ve geçerli kimlik belgelerini ibraz edeceklerdir. Kurucu adına imza atacak kişilerin vekil olması halinde vekâletname düzenlemeye yetkili makam veya noterce onanmış vekâletnamenin aslı ibraz edilecektir. Ticaret Sicil Müdürlükleri; şirket kuruluşu için gerekli belgeleri inceleyip doğruluğunu araştırdıktan sonra MERSİS’ ten alınacak şirket sözleşmesini yetkililere imzalatacak ve Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından da imzalanacaktır. İmzalanan sözleşmenin her sayfası müdür tarafından mühürlenir ve sayfaya da işlem tarihi yazılır veya tarih kaşesi basılır. İmzalanan ve mühürlenen sözleşmenin bir nüshası ise müdürlükçe alınır ve şirketin tescil başvurusu ile birleştirilerek dosyasında saklanır. Kalan sözleşme nüshaları ise ilgililere teslim edilir. Şirket sözleşmesinde olduğu gibi imza beyannameleri de Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün huzurunda imzalanır. Müdür tarafından imzalanan şirket sözleşmesinin tescili için 3 ay içinde başvurulması gerekmektedir. Belirtilen sürede başvuru yapılmamışsa bu durumda sözleşme de imzası bulunanlar şirket kurma iradelerinin devam ettiğinin beyanında bulunmaları gerekir. Ticaret sicili hizmet bedeli ise sözleşmelerin imzalanması, düzeltme beyanı imza beyannamesi, sözleşme tescili ise Asgari ücretin yüzde onundan fazla olamaz.

Ayrıca sayılan hizmetlerin birlikte veya ayrı ayrı yapılarına bakılması sizin tek hizmet bedeli tahsis edilir.

Sonuç olarak tebliğ ile şirket kuruluş süreci ve masrafl arı azaltılmış ve kolaylaştırılmıştır.

Ayrıca önemli derece de zamandan ve kırtasiyeden tasarruf sağlanmıştır.

KAYNAKÇA: 1. 06.12.2016 Tarihli ve 29910 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar