Sırbistan etinin sırrı çözüldü...

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Okurlarımız hatırlayacaktır, 26 Ağustos tarihli yazımızda Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş'ın beraberindeki heyetle Sırbistan'a gittiğini ve hayvan ithalatı için bir anlaşma imzaladığını yazmıştık. (Yazıyı  www.tarimdunyasi.net <http://www.tarimdunyasi.net> te okuyabilirsiniz.)

Yazı çok ses getirdi.

Usta Gazeteci ve Türkiye'nin en çok okunan yazarlarından Yılmaz Özdil, konuyu Hürriyet'teki köşesinde yazdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Avukat Turgut Dibek, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması için yazılı soru önergesi verdi.

Tarım konusunda her zaman duyarlı davranan Star Televizyonu ana haber bülteninde bizimle de röportaj yaparak kamuoyuna bu haberi duyurdu.

Çok sayıda internet sitesi yazımızı yayınladı.

Bu gelişmelerden sonra Et ve Balık Kurumu bir açıklama yaptı. Bunu da internet sayfasında yayınladı.

Açıklamaya yanıt vermeye hazırlanırken Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş telefonla aradı.

Uzun sayılacak bir sohbetimiz oldu.

Bazı bölümleri yazılmamak kaydıyla anlatıldığı için onlar bizde kalacak.

Fakat işin özü şu:

1-Yazdıklarımızın tamamı doğru. Et ve Balık Kurumu Sırbistan'ın Sancak Bölgesi'nden ithalat yapmak üzere bir anlaşma imzalamış.

2-Anlaşma kapsamında alınan hayvanlar orada kesilecek ve 300 ton et Türkiye'ye ithal

edilecek.

3-Sırbistan'dan ithal edilecek et, henüz Türkiye'ye girmemiş. Yakın zamanda gelecek.

4-İthalatın tutarı 3 milyon lira. Et ve Balık Ürünleri A.Ş.'nin 4734 sayılı Kamu İhale

Kanununun 3 üncü Maddesinin (g) Bendi Uyarınca Yapacağı Mal ve Hizmet Alımlarında Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik'e göre kurum, 5 milyon 372 bin 854 liraya kadar olan canlı hayvan ve et alımı konusunda ihaleye çıkmadan Yönetim Kurulu Kararı ile alabiliyor. Söz konusu anlaşma  bu çerçevede imzalanmış. Bu nedenle ihale açılmamış.

5- Et ve Balık Kurumu'nun hangi ülkelerden ithalat yapabileceğini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü belirliyor. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü 29.4.2010 tarih ve 016583 sayılı yazısı ile Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç),İzlanda, Norveç, Şili,Uruguay, Yeni Zelanda, Avustralya, ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç),Brezilya (Parana bölgesi hariç), Estonya,Litvanya, Letonya ve Macaristan'dan ithalata izin veriyor. Et ve Balık Kurumu'nun anlaşmasından sonra Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ikinci bir yazı ile Sırbistan'dan sadece Sancak bölgesinden olmak kaydıyla ithalata izin veriyor. Önce anlaşma yapılmış sonra kılıfına uydurulmuş.

İşin bir de duygusal boyutu var. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş'ın anlattığına göre, Sancak Bölgesi'ndeki Boşnaklar çok yoksul. Sırbistan gizli bir ambargo uyguluyor. Almanya ve Türkiye'deki akrabalarının desteği ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Manzara hiç de iç açıcı değil.

Et ve Balık Kurumu yöneticileri bu manzara karşısında orada yaşayan "soydaşlara" destek olmak amacıyla hayvanlarını almaya karar veriyor.

Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nden bir ekip Sırbistan'ın Sancak Bölgesi'ne giderek gerekli denetimleri yapıyor. Simental ırkı hayvanlar yakında kesilerek 300 ton et Türkiye'ye getirilecek.

Özetle, 26 Ağustos'ta yazdığımız gibi Et ve Balık Kurumu bir anlaşma ile, (genel müdürün  deyimi ile tamamen insani ve duygusal bir anlaşma ile) Sırbistan Sancak Bölgesi'nden 3 milyon lira tutarında 300 ton et ithal edilecek.

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş telefonla arayınca özellikle ithalatla ilgili merak edilen bazı soruları da sorduk.

Bugüne kadar ithalat kapsamında Türkiye'ye 35 bin baş hayvan girişi olmuş.

Bundan sonra da her 15 günde 15 bin baş hayvan girişi olacak.

İthal edilen hayvanlar alındığı ülkede değil, Türkiye tesliminde tartılıyor.

İthal edilen hayvanların hepsi risksiz ülkelerden alındı. Bugüne kadar karantinaya alınan hayvan yok.

Et ve Balık Kurumu'nun 7 kombinası yetersiz kaldığı için çeşitli kentlerde öncelikle kurumun eski kombinaları olmak üzere kesimhaneler kiralanıyor ve hayvan kesimi buralarda yapılarak tüketiciye ulaştırılıyor.

Görünen o ki, öyle ya da böyle et ve canlı hayvan ithalatı sürecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar