Sıra iyi haberlerde
Ali Nihat Özel / Yatırım Finansman
Merkez Bankası'nın son kararları kısa vadeli düşünen yabancı yatırımcının çıkışını hızlandırırken en sert tepkinin faiz oranlarında yaşandığını gördük. Gösterge tahvil faiz oranı yüzde 8.5 seviyelerine kadar yükseldi. Bu seviyelerden gelen alımlarla bir miktar düşmüşken Merkez Başkanı Başkanı Durmuş Yılmaz'ın Londra'da yatırımcılara yönelik sunumda yapmış olduğu açıklamalar sonrası tekrar yükselişe geçti. MB Başkanı daha öncede Davos'ta açıklamada bulunmuş ve almış oldukları kararların olumlu etkilerinin zaman içerisinde görüleceğini, ortaya koydukları para politikası bileşeninin doğrudan finansal istikrarı sağlamaya yönelik olduğunu açıklamıştı. Cari açığın hala en önemli finansal risk olarak algılanması ve açığın kısa vadeli sermaye girişiyle kapatılmasının orta uzun vadede yaratacağı riskleri bertaraf etmek için çalışıldığının altını çizmişti. Son olarak Londra'da yapmış olduğu sunumda alınan tedbirlere ek olarak finansal istikrarı sağlamaya yönelik sanki yeni araçlar da devreye alınabileceği şeklinde algılanınca faiz oranlarında yeniden bir yükseliş yaşandı. Halen yüzde 8.46 seviyelerinde bulunan gösterge tahvil faizi teknik olarak direnç bölgesi olan 8.5 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleştirirse, yükselişin yüzde 8.95 seviyelerine kadar sürmesini tetikleyebilir.
Geçtiğimiz haftayı düşerek kapatan ve içinde bulunduğumuz haftaya da 1.35 seviyelerindeki desteğine değerek başlayan Euro / Dolar paritesi bu seviyeden tepki vererek tekrar 1.36 üzerinde işlemlere devam etmekte. Paritenin vermiş olduğu tepkide Yunanistan'ın yapmış olduğu son ihaleye gelen talep miktarı ve satışın ağırlıklı olarak yabancılara yapıldığı haberinin olumlu etkisi bulunmakta. Bu arada Portekiz Bankalarının ECB den yaptıkları borçlanma miktarının az da olsa artmış olması tedirginlik yaratmakta. Euro / Dolar paritesi için 1.30 -1.39 bandında hareket beklemekteyim. Dolar / TL de ise Merkez Bankası kararları ile başlayan yükseliş 1.60 üzerinde kalıcı olamadı ve 1.5750 seviyelerine geri çekilmiş durumda. Haftalık bazda 1.5585 seviyelerinde desteği bulunan Dolar / TL nin kısa vaede bu seviyenin altına gitmesini beklemiyorum. Bant aralığı olarak 1.60 ve 1.55 dikkate alınabilir.
IMKB tarafında bu sefer kısmen de olsa bir miktar negatif ayrışmadan söz etmek mümkün. Merkez Bankasının kararları yanı sıra Tunus ve Mısır olaylarının yarattığı tedirginlik Kasım ayında başlayan yabancı fon satışlarının Ocak ayında artarak devamına neden oldu. Satışların genellikle gelişmekte olan olan ülke borsalarında yoğunlaştığı ve para akışının gelişen piyasalara doğru olduğu gözlenmekte. Ocak ayı boyunca yukarıda 69725, ayın son günü ise aşağıda 61957 görüldü.Bu seviyelerden başlayan tepki alışları, arada MB Başkanı'nın açıklamaları ve BDDK'nın bankacılık sektörüne ilişkin açıklamalarıyla duraksamış olsa da devamı bekleniyor. Tüm olumsuz haber ve beklentilerin fiyatlara yansıdığı hesaba katılırsa yükselişin ilk etapta 67500 seviyelerine kadar sürmesi beklenir. Dün açıklanan Aralık ayı sanayi üretim rakamları beklentilerin oldukça üzerinde geldi. TÜİK verilerine göre yıllık artış % 13,1 olarak gerçekleşti ve açıklama sonrası piyasalarda olumlu algılama arttı. Önümüzdeki dönemde beklenen ve artık oldukça sık dile getirilen not artırımı da piyasalar açısından olumlu hava yaratacaktır. Orta ve uzun vadeli sermaye girişlerinin de artmasına neden olacak not artırımı sonrası İMKB de yeni bir yükseliş izlenebilir. Takip edilmesi gereken seviyeler 67500-68000 aralığından geçen ve yeni bir yükseliş için kırılması gereken direnç, aşağıda ise 63300 desteğidir.