Sınav ücretlerine Avrupa Birliği’nden destek
Çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde hem vasıf kazandırmak hem de iş sağlığı ve güvenliği bilgisinin verilmesi için bazı mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmaksızın personel çalıştıran işverene idari para cezası verilmektedir.
Mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından (MYK) yetki verilen kuruluşlar tarafından yapılan sınav sonucunda verilir. Sınavda başarılı olan meslek sahipleri, mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanır. Sınav ücretleri ise 400 TL den 850 TL ye kadar değişmektedir. Bu tutar çalışanlar tarafından te seferde karşılanmayacağından, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu olan meslekler için sınav ve belgelendirme ücret teşviki verilmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyenler, öncelikle sınav bedelini, sınavı yapacak olan kuruluş hesabın yatırmakta, başarılı olması halinde ise İşsizlik Fonu’ndan geri ödeme almaktadır.
Sınav ve belgelendirme ücret teşviki, sadece mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsamında olan meslekler için geçerlidir. Ancak mesleklerin belgelendirilmesi için diğer meslekler için de Avrupa Birliği’nden destek sağlanmaktadır. Ulusal Meslek Standardı yayınlanan meslekler için sınavlardan başarılı olmaları halinde, sınav ücretleri 300 Avroya kadar karşılanmaktadır.
“Belgelendirme İçin Doğrudan Hibe Programı” kapsamında verilen hibe, 33 yetkilendirilmiş belge kuruluşu bünyesinde gerçekleştirilen sınavlar için geçerlidir. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu olmasa belge almak isteyen çalışanların hibe desteğinden yararlanması mümkündür. İş ve yönetimden, elektrik ve elektroniğe, otomotivden metale, tekstilden turizme birçok sektörde toplan 131 meslekte belge almak isteyenlerin 19.07.2017 tarihine kadar belgelendirme kuruluşlarına başvurması gerekmektedir.
İşsiz ve engelliye öncelikli destek
“Belgelendirme İçin Doğrudan Hibe Programı” kapsamındaki hibenin %10’u işsizler için, %40 ise engelli bireyler için ayrılmıştır. Dolayısıyla işsiz ve engelli bireyler hibe kapsamında öncelikli olacakladır. Hibeden öncelikli yararlanmak işsiz bireylerin son 6 aydır işsiz olduğunu belgelemesi gerekmektedir. %40’tan fazla engelli olan bireyler ise herhangi bir kamu hastanesinden temin edecekleri %40 ve üzeri özür durumunu gösterir sağlık raporu, İŞKUR’da bulunan engelli kaydını gösterir belge ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden alınan engelli durumu gösterir belge ibraz etmesi zorunludur.