Şimşek: Moody’s’e yanıtımız reformlara odaklanmak olmalıdır

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Kredi Garanti Fonu ile Hazine Müsteşarlığı arasında Kredi Garanti Fonu otomatik kefaletli 250 milyar TL’lik kredi programı protokulü imzalanarak yürürlüğe girdi. Protokolün imza törenine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ve KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli katıldı.

Buna göre, 1 trilyon 825 milyar liralık mevcut kredi hacminin yüzde 13.7’sine tekabül eden 250 milyar lira KGF kefaletiyle başvuruları bankalarca uygun görülen kuruluşlara kullandırılacak.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, programın kredi yeniden yapılandırması için geçerli olacağını belirterek, “Bankalarımız zor durumda olan ama iş planı bulunan imalat yapan, ihracatçı olan firmalarımıza el uzatmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

KOBİ tanımındaki şirketler 12 milyon TL’ye kadar, KOBİ tanımında olmayan büyük şirketler ise ihracatçı olsun olmasın 200 milyon TL’ye kadar talepte bulunabilecekler.

KOBİ’lerin yararlanması için ilgili bankanın inceleme yapıp “olur” vermesi yeterli olacak. KGF’ye bildirimde bulunulduktan sonra bir gün içinde kefalet tesis edilecek. Bakan Şimşek, sistemin işleyişini, “Son derece hızlı, basit ve bürokrasiden uzak” diye niteliyor. KOBİ’ler için kefalet yüzde 90 olacak. Döviz kazandıran ihracatçılar için kefalet yüzde 100 olacak. KOBİ’lerde kefalet komisyonu ise on binde 3 olarak 3600 lira olarak hasaplanacak.

KOBİ dışındakilerin 50 milyon liraya kadar taleplerinin de 1 gün içerisinde yanıtlanacağı Şimşek tarafından açıklandı. KOBİ dışındakilerin kefalet oranları yüzde 85 olurken, firma ihracatçı ise bu oran yüzde 100 olacak. İşletme kredileri için azami 1 yıl olmak üzere ödemesiz dönem uygulanabilecek.

KOBİ dışındakilerin bankalar tarafından inceleme yapılıp kabul edilen talepleri, ayrıca KGF tarafından da incelendikten sonra onaylanıp yürürlüğe girecek. Şimşek, abartılı taminat taleplerini geçerli bulmadıklarını bankalara bildirdiklerini, taşınır rehin için teminat konusunda reformlar yapıldığını da vurguladı.

Şimşek, kredi faizlerinin niteliğinin ve miktarının, başvuranın risk durumuna göre değişebileceğini, bankadan bankaya farklılık taşıyabileceğini de açıkladı.

Toplantı sırasında Şimşek’e Moody’s’in Türkiye’nin not görünümünü negatife indirilmesi konusunda değerlendirmesi soruldu.

Şimşek, bunun kısa vadeli bir süreç olduğunu belirterek, “Türkiye’nin bunun yerine yapısal reformlara odaklanması gerekir. Anayasa değişikliği sonrasında kaybedecek 24 saatimiz yok. Reform yapacağız. Ekonomimizde aldığımız tedbirlerle, yatırımda, istihdamda, ihracatta performansı yakalayacağız. Ondan sonra başkalarının ne dediğine bakmayacağız. Önemli olan bizim ne yaptığımız. Biz risklere karşı, şoklara karşı reform yapacağız” diyerek Moody’s’e yanıtın reformlara odaklanmak olduğunu ortaya koydu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar