Şimdi, uluslararası tanıtım zamanı
Bizi bir araya getiren ortak değerlerimize sahip çıkarak uluslararası platformlara Türkiye’yi bir marka olarak taşıyıp kültürel, toplumsal ve iktisadi yaşamımızla örnek olarak bir adım daha ileri gitmek.
Çoğulcu, demokratik, çok kültürlü, genç ve dinamik, zengin bir tarihe sahip ve özellikle kültürel ve tarihi anlamda geniş bir coğrafyada yaşanılan, paylaşılan, iletişime açık, konuksever bir ülkede olduğumuzu biraz daha anlatabilmek! Tüm bunların ışığında, bir benzerine daha rastlanamayacak bir dünya mirasına sahip olduğumuzu daha iyi anlamak ve anlatabilmek...
Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu (T-ONE) Derneği’nin varoluş nedenleri arasında yer alıyor bu cümleler. Alıntıladım, çünkü bugünlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz sözcükler: Uluslararası platformlara Türkiye’yi bir marka olarak taşımak, sahip olduğumuz dünya mirasını daha iyi anlamak ve anlatabilmek…
Kurulduğu 2014 yılından bu yana dikkatle izliyorum T-ONE Derneği’nin projelerini; önce Göbeklitepe’ydi odaklandıkları dünya mirası. Günümüzde, Göbeklitepe’nin kazı ve tanıtım sponsorluğunu Doğuş Grubu sürdürüyor. Hemen her yıl ziyaret ettiğim dünya tarihini değiştiren bu en eski tapınaktaki çalışmaları heyecan ve coşkuyla izliyorum.
Sonra Mozaik Yolu Projesi geldi. M. Ö. 4 binden günümüze sayısız uygarlıkların, kültürlerin, inançların izlerini taşıyan Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa illerindeki kültürel ve gastronomik mirasın dünyaya tanıtılması için kolları sıvadılar… En son etkinlikleri, Paris’te UNESCO’daydı… İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Almanya önümüzdeki dönemde destinasyonları arasında. Özellikle müzelerde düşünüyorlar toplantılarını…
Önümüzdeki seneden itibaren T-ONE Derneği komitelerinin hazırladığı projeler de birer birer hayata geçmeye başlayacak. Güzel Sanatlar, Görsel Sanatlar ve Gastronomi Komitesi üyeleri yoğun bir biçimde çalışıyorlar.
Demet Sabancı Çetindoğan’ın Yönetim Kurulu, Çiğdem Simavi’nin Onursal Başkan olduğu; Ahmet Kocabıyık, Dr. Serpil Ayaslı, Sevda Elgiz, Tilda Tezman, Alinur Velidedeoğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Savaş Arslan ve Sedef Korkmaz’ın Yönetim Kurulu Üyeleri arasında yer aldığı TURKEY ONE Derneği’nin yakın zamanda duyurulacak yeni projesi ise Türk hamamı ve ritüelleri üzerine…
Bu en yeni projeyi ve derneğin son dönem etkinliklerini, Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ile konuştum. Dedi ki:
“Her yerde söylediğimiz bir mottomuz var:
Her ülke, topraklarında az ya da çok tarihi eser barındırır. Bu eserler var oldukları ve bulundukları topraklarda yaşayan insanlara, kurumlara, devletlere aslında sadece birer emanettir. Bizler de binlerce yıldır saklı kalmış bu hazinenin ortaya çıkarılarak, bir dünya mirası olarak herkes tarafından bilinmesini ve ülkemizin yepyeni bir kültürel turizm alanı kazanmasını sağlamak istiyoruz. Mozaik Yolu Projemiz ile de bunu hedefliyoruz.”
Sohbetimiz, Türkiye’yi, ülkemizin kültürel değerlerini tüm dünyaya yeterince tanıtabiliyor muyuz; bu konuda T-ONE Derneği dışında Demet Hanım’ın içinde bulunduğu uluslararası lobi faaliyetleri hangileri gibi başlıklarla sürdü…
O da uluslararası tanıtım alanındaki eksikliklerin bilincinde olarak özellikle son dönemde bu yöndeki çalışmalarına hız vermiş:
“Yıllardır bu eksikliği hisseden biri olarak bir katkım olacaksa çok mutlu olacağım. Durmuyoruz, çalışıyoruz. Mümkün olduğunca her platformda, her noktada ülkemizi tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda kim ne yapıyorsa hepsinin ayrı bir değeri olduğunu düşünüyorum. Muazzam bir ülkede yaşıyoruz, niye kendimizi anlatamıyoruz? İnanıyorum ki böyle böyle anlataraktan hak ettiğimiz yere geleceğiz.”
Böyle dedi Demet Sabancı Çetindoğan. Sonrası ve öncesi, yani söyleşimizin tamamı, 7 Kasım Pazartesi günü DÜNYA Gazetesi’nde Ehlikeyf köşesinde ve http://www.dunya.com/ehlikeyf adresinde, DÜNYA’nın internet sitesinde…
DATE:04-11-16