Silk & Cashmere çekirdeği

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ [email protected]

Geçtiğimiz Pazartesi akşamı Silk & Cashmere Kapalıçarşı satış noktasının tanıtımını yaptı. Doğu Roma İmparatorluğu mirası üzerine kurulan Osmanlı İmparatorluğu'nun kalbinde, 550 yıllık mekanda yürümenin, alış-veriş yapmanın, işyeri sahibi olmanın "anlamı" üzerinde düşündüm. Ayşen, Bijen, Ferhat ve Yasemin'den olaşan Zamanpur ailesin sevdasının beslediği özverinin, direnme iradesinin, yapmak ve yaratma sevincinin ulaştığı sonuçlar bir film gibi zihnimde canlandı.

Size bir iş olan Silk & Cashmere öyküsünü anlatsam Zamanpur ailesinin insani özelliklerine haksızlık etmiş olurum. Zamanpur ailesi ile dostluğumu anlatsam, duygularım uluslararası marka olma yolunda kararlı bir biçimde ilerleyen Silk & Cashmere öyküsünü ihmal etme gibi bir açmaz yaratır. Dengeleri nasıl kuracağımı bilemiyorum; yanılabilme özgürlüğünü kullanacağım.

Rutininin ölümcül türdeşliği

Ayşen'le 30 yıl önce Şişecam Planlama Müdürlüğü'nde tanıştık. Taşra ezikliğine başkaldırdığımızı ilk sezen, hiçbir insani zaafın gölgesini düşürmediği içtenlikle bana destek olan arkadaşlarımdan biriydi. Daha ilk tanıştığımızda akılla beslenen zekası, çalışkanlığı ve özveri ile anlam bulan kişiliğini kavramıştım. Rutinin ölümcül türdeşliğine dayanacak biri değildi. Kısa bir süre sonra, "…Hocam, ben bir daha çevre etüdü, amaç, politika, hedef ve strateji çalışması yapmak istemiyorum. Kendi işimi kurarak, kendi irademle geleceği yaratmak istiyorum" dedi… Ayşen'deki girişimci enerjisine destek olma amacıyla, özel kart üretimi için Cağaloğlu yokuşunda matbaaları ve kart satan dükkanları dolaştığımız güzel günlerimiz oldu.

Kadim Anadolu'nun çileli hayatın örsünde pişmiş Afyonlu bir kadın olan sevgili annesi Yaşar Keskin'i, özgür düşünen ve aydınlık bir zihne sahip olan babası hekim Necati Keskin'i, başarılı bir çocuk cerrahı öğretim üyesi olan ağabeyi Erbuğ ve ortopedi uzmanı olan Tolga'yı tanımadan Ayşen'i tam ve doğru olarak anlayamaz ve anlatamayız.

İyi yetişmiş insan, dünyaya açık bir zihinle bakan ve ticari deha olan, sınır tanımayan mütevaziliği ile Bijen'i, Ayşen'i oğulları Ferhat'ı ve kızları Yasemin'i tanımadan Silk & Casmere öyküsünün çekirdeği olan ailenin tutkusunu gözlemeden bu ticari başarı öyküsünü tam ve doğru yansıtamayız.

Bir başka yazıda anlatmak istediğim "arkadaş olan Silk & Cashmere profesyonel ekibini" analiz etmezsek Silk & Cashmere başarı öyküsü eksikli kalır… İşini seven, özveride sınır tanımayan bir ekibin desteğinin hakkını vermeden başarı öyküsü yerli yerine oturmaz.

Mütevazilik enerjisi

Yaklaşık 20 yıldır Silk & Cashmere, görkemli büyüme dönemlerinin rüzgarı ile yelkenini şişirdiği kadar, ciddi krizler de yaşadı. Piyasa yaşamının fırsatları kadar sıkıntıları ile de yüzleşti. Şirketin büyümesi en kötü dönemlerde ile yüzde 10'un altına düşmedi. Bu net başarıya karşın Silk & Cashmere yönetimi "kibir ve üstünlük inancının zihinlerini gölgelemesine" izin vermedi. Bana göre, başarılarının ardında, iş yaşamındaki karşılıklı-bağımlılık ilişkilerinde ve insanı ilişkilerinde her zaman " mütevazi" kalabilme enerjisi, itici güçleri oldu.

İç Moğolistan'in çileli insanlarından aldığı kadar veren o nedenle dostluk ilişkisi yaratan, zor koşulları olan doğanın milyonlarca yılda oluşturduğu genetik bir çözüm olan "kaşmir"i, Çin'den başlayıp Kapalıçarşı'da son bulan İpekyolu'nun binlerce yıllık birikimi ile birleştiren bir projedir Silk & Cashmere.

Silk & Cashmere bir çekirdek ailenin, Zamanpur ailesinin "tutkulu iş ideali"dir.

Silk & Cashmere, Zamanpur ailesinin özverisi; katılımcı, paylaşımcı anlayışı, hünere akıl katan yaratıcılığı besleyen "ekibin" ortak enerjisinin ürünüdür.

Silk & Cashmere, dünya genelindeki eğilimleri gözlemenin, alternatif önlemleri düşünmenin, gelişmelere uyum için çaba göstermenin, hata yapmanın ama aynı hataları tekrarlamamanın yarattığı bir markadır.

Silk & Cashmere, taşıyabileceği riskin sınırlarını iyi bilen, olanak ve kısıtlarını dengeleyen, "açgözlülük ve sorumsuzluk" tuzağına yakalanmayan bir iş anlayışının sonucudur.

Silk & Cashmere, zenginliğin alt sırı olan dostlarınla sofrayı paylaşacak kadar gelir kaygısı olmayan Zamanpur ailesinin "uluslararası marka yaratma sevdasının" ürünüdür.

Silk & Cashmere, ülkemizde yaratılmış, uluslararası marka olma yolunda kararlılıkla ilerleyen sözün tam anlamıyla "girişimci insanların" öyküsüdür.

Arkadaşlarım ve dostların olduğu için değil, maddi ve kültürel zenginlik üreterek insan yaşamını kolaylaştırmaya yaptıkları katkı için… İnsanımızı "biz yapamayız" ezikliğinden, "bizde uluslararası marka yaratabiliriz" özgüvenine taşıdığından… Doğru yere doğu çivi çakan kim olursa olsun her türlü desteği vermeye amade olan anlayışım nedeniyle… destekliyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar