Silikon Vadisi sadece sermaye ile ku

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

SurveyMonkey CEO'su David Goldberg: Silikon Vadisi sadece sermaye ile kurulmaz

 

1999'da kurulan ve toplamda 515 milyon dolar yatırım alan SurveyMonkey, dünyanın en büyük online anket şirketlerinden birisi. Anket kavramını herkes için erişilebilir, kolay ve uygun fiyatlı hale getiren SurveyMonkey'nin müşterileri arasında, Fortune 500 şirketlerinin yüzde 99'unun yanı sıra, küçük işletmeler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, akademik kurumlar, araştırmacılar, tıp uzmanları, etkinlik organizatörleri yer alıyor.

SurveyMonkey, kullanıcılarına anket hazırlama, toplayabilme ve sonuçlarını analiz etme dahil olmak üzere bir anketin tüm süreçlerini kapsayan bir hizmet sunuyor. Dünya çapında 17 milyondan fazla kayıtlı üyesi olan şirketin, tekil ziyaretçi sayısı ise 479 milyona ulaşıyor.

Google'ın da ortakları arasında bulunduğu SurveyMonkey, geçtiğimiz günlerde Türkiye lansmanını gerçekleştirdi ve Türkiye kullanıcıları için tr.surveymonkey.com adresinden yayın yapmaya başladı. SurveyMonkey bu açılımla, anketlerin yapıldığı dile Türkçe'yi ve kullanılan ödeme birimlerine TL'yi eklemiş oldu.

Lansman için İstanbul'a gelen SurveyMonkey CEO'su Dave Goldberg ile sohbet etme fırsatı bulduk.  

David Goldberg, 26 yaşında kurduğu teknoloji şirketi Launch Media'yı 12 milyon dolar karşılığında Yahoo'ya sattı. Ardından, Yahoo Music'de Genel Müdür olarak çalışmaya başlayan Goldberg, daha sonra, Benchmark Capital'da yönetici olarak görev aldı. 1999 yılında ise yeni kurulmuş olan online anket şirketi SurveyMonkey'i satın aldı ve milyar dolarlık bir işe dönüştürdü. Şirket bugün 190'ın üzerinde ülkede, 16 dilde hizmet veriyor. Ödemeler 39 farklı para birimi ile yapılıyor.

Goldberg, Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü kadınlarından biri olarak gösterilen Facebook COO'su Sheryl Sandberg ile evli. Sandberg için "En iyi danışmanım" diyen Goldberg, teknoloji sektöründe çalışan kadın sayısının artmasının çok iyi olduğunu söylüyor.

SmartMonkey, özel bir şirket ve halka açılmayı düşünmüyor. "Halka açılmayı düşünmememizin nedeni, sonuçlarımızı her çeyrek dönemde ölçmek istemememiz" diyen Goldberg, şirketin çok iyi kazandığını ifade ediyor. Geçtiğimiz yıl 113 milyon dolar gelir elde eden SmartMonkey'nin karı 61 milyon dolar oldu.

Goldberg'e, Türkiye pazarına yönelik beklentilerini; genç girişimcilere vereceği tavsiyeleri ve neden Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin bir Silikon Vadisi kuramadığını sorduk. Yorumları şöyle:

Türkiye, Avrupa'daki en büyük pazarlarımızdan biri olur

"Türkiye, SmartMonkey ürünlerini İngilizce olarak kullanıyordu. Pazarı daha yakından incelemeye karar verdik. Türkiye'nin dinamikleri, oldukça güçlü büyüme fırsatları sunuyor. Pazarda internet entegrasyonu, kredi kartı entegrasyonu çok yüksek. Türkiye'deki artan internet kullanımı ve dijitale olan ilgi bizi etkiledi. İngilizce konuşan nüfus oranı da oldukça fazla, fakat ürünün Türkçe olarak daha etkili olacağını düşündük. Dünyada 16 dilde hizmet veriyoruz. Hizmet verdiğimiz ülkelerde ofis açmıyoruz. Türkiye müşteri destek ofisimiz Lizbon'da. Geçtiğimiz yıl Rusya'da lansman gerçekleştirdik. Türkiye'deki kullanıcı sayımız Rusya'dan daha fazla. Müşterilerimiz arasında, TEB, Trendyol gibi markalar var. Türkiye bir kaç sene içinde Avrupa'daki en büyük pazarlarımızdan biri olur."

Başarısız olmaktan korkmayın

"İşe aldığınız insanlara başarısız olma şansını verin. Eğer insanlara başarısız olma şansı vermezseniz, öğrenmeyi, büyümeyi bilemezler. Girişimcilerin, başarısızlığın önemini anlamaları gerekir. Başarısızlıktan korkmamaları gerekir. Eğer başarısız olmaktan korkarsanız, risk alamazsınız. Ben ilk şirketimi kurduğumda 26 yaşındaydım."

Teknolojinin gelişeceği ekosistemi kurmak gerekli

"Başarılı teknoloji şirketlerinin yüzde 70'i California, Washington veya Utah çıkışlı; fakat önümüzdeki senelerde Çin, Rusya, Brezilya ve Türkiye gibi gelişen ekonomilerden de teknoloji yıldızlarının çıktığını göreceğiz. Biraz zamana ihtiyaç var. Silikon Vadisi'ne sahip olmak, sadece sermaye ile ilgili bir konu değil. Teknoloji şirketlerinin gelişimi için gerekli olan ekosistemi kurmanız, yetenek havuzunu oluşturmanız lazım. Bunun için de zaman gerekiyor. Örneğin Çin 10 senedir e-ticaret ile ilgili ve Alibaba bugün küresel anlamda bir başarı örneği oluşturuyor."

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar