Sıkı maç olur

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Bitime sayılı maçlar kala en yakın rakibinin 8 puan önünde şampiyonluğa koşan Fenerbahçe, 26. haftada Gaziantepspor’a konuk oluyor. Lig başından bu yana dış sahada istediği sonuçları almakta zorlanan sarı-lacivertliler, bilindiği gibi Trabzon deplasmanında tatil olan maçla birlikte üç galibiyetlik bir seri yakalama fırsatı bulmuşlardı. Serinin dört maça uzaması için Fenerbahçe’nin bu hafta bilindik deplasman görüntüsünden çok daha iyi işler çıkartması gerekebilir.

Takımların son durumlarına göz attığımızda; ev sahibi Gaziantepspor’un cezalı Gilles Binya’dan bu maçta da faydalanamayacağı görülüyor. Turgut Doğan Şahin, Kemal Tokak ve Bekir Ozan Has’ın tedavilerine devam ediliyor. Sarı-lacivertlilerde ise Egemen’in de büyük oranda düzelmesinden sonra Ersun Yanal’ı sıkıntıya sokan tek sorun Gökhan Gönül’ün devam eden ağrıları olarak gözüküyor. Bu haftaya kadar Kamil Ocak Stadı’nda 13 maça çıkan ev sahibi, bu karşılaşmaların üç tanesinde sahadan mağlubiyetle ayrıldı. (Çaykur Rizespor, Sivasspor ve Beşiktaş) Sergen Yalçın’ın göreve geldiği haftadan itibaren benzer bir değerlendirme yaptığımızda ise sadece siyah-beyazlılara maç kaybedildiği görülüyor. Söz konusu 13 maçta 20 gol atıp kalesinde 20 gol gören Gaziantepspor, son haftalarda takım savunmasına verdiği ekstra önemle dikkatleri üzerine çekiyor. Muhtemelen bu karşılaşmada da Fenerbahçe’ye boş alan bırakmamaya dayalı bir strateji belirleyeceklerdir. Son üç maçından 9 puan çıkaran Gaziantepspor’un moral bakımdan da üst seviyede olduğunu hatırlatalım. Fenerbahçe’nin deplasman karnesi ise 12 maçtaki 7 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 mağlubiyeti gösteriyor. Sarı-lacivertli ekibin deplasman maçlarında puan kaybettiği ekipler; Konyaspor, Karabükspor, Eskişehirspor, Sivasspor ve Elazığspor olarak sıralandı. Olaylı Trabzonspor maçı dışındaki son 4 dış saha maçında sahadan istediğini alamadan ayrılan Fenerbahçe’nin konuk olduğu deplasmanlarda defans/ofans dengesini sağlamakta zorlandığı söylenebilir. Bilhassa sarı-lacivertli ekibin oyunu rakip yarı alana yıkma gayreti içinde olduğu anlarda, Caner ve Gökhan’ın boşalttıkları bölgelere hızlı adamlarıyla sarkabilen ekipler Fenerbahçe’nin savunma yerleşimini bozmayı başarmışlardı. Bu anlamda Gaziantepspor adına Abdou Razack Traoe, Serdar Özbayraktar ve İbrahim Akın kilit roller üstlenebilirler. Sarı-lacivertlilerin dış sahada “maç başına 1,4 gol yemek” gibi kötü bir alışkanlığı var. Hücum silahlarını formda gördüğüm Gaziantepspor da gol kaydına muvaffak olabilir. Ve elbette maçın ilk golünü bulan taraf ev sahibi olursa, karşılaşma Fenerbahçe için bir kat daha zorlaşacaktır. Sarı-lacivertlilerin bu maçtaki en büyük avantajı ise ileride yapacakları baskı olabilir çünkü Gaziantepspor orta sahası alışılmış isimlerle sahaya çıkarsa, söz konusu prese cevap vermekte epey zorlanabilir.

BU MAÇ KAÇMAZ!

26. haftanın en fazla seyir zevki vaat eden mücadelesi, Türk Telekom Arena’da oynanacak Galatasaray – Kayserispor karşılaşması. Şampiyonlar Ligi dönüşünde yeniden lige kanalize olacak Galatasaray’ın puan kaybına tahammülü yok. 19 puanla ligin dibine demir atan Kayserispor’un da en azından bir mucizeye imza atabilmek adına kalan maçlardan maksimum puanı toplaması gerekiyor ki, ligin boyu giderek kısalırken bir puanı yeterli görmeleri çok akıllıca bir strateji olmaz. Muhtemelen “kaybedecek bir şey yok” felsefesiyle sahada yer alacaklardır.

Ev sahibinde Aydın Yılmaz ve Emre Çolak’ın sakatlıkları devam ediyor. Kayserispor’da teknik direktör Domingos Paciencia’nın ayrılmasıyla birlikte Süleyman Hurma, alt yapı sorumlusu Ertuğrul Seçme ile sezonu tamamlayacaklarını açıkladı. Konuk takımda Zurab, Simic, Taner ve Sefa’nın sakatlıkları bulunuyor. Ayrıca Yener Arıca da kırmızı kart cezalısı. İç sahada oldukça dominant bir görüntü çizen Galatasaray, bilindiği gibi hiç kaybetmeden sadece iki beraberlikle yoluna devam ediyor. Üstelik bu karşılaşmalarda maç başına 2,5 gol gibi parlak bir istatistik yakaladılar. Kayserispor’un ise 25 haftası geride kalan ligimizde sadece bir deplasman galibiyeti bulunuyor. Hatırlanacağı gibi, konuk takım 12.haftada oynadığı Çaykur Rizespor deplasmanından 2-0’lık galibiyetle dönmüştü. Dış sahada maç başına 2 golü kalesinde gören Kayserispor’un savunma ağırlıklı bir oyunu tercih etse bile güçlü rakibine çok fazla direnemeyeceğini düşünüyorum. Bu sebeple Galatasaray, skor üstünlüğünü erken ele geçirmesi durumunda farklı bir galibiyete uzanabilir. Şampiyonlar Ligi maçının olası fiziksel etkileri nedeniyle Galatasaray’ın işini ilk yarıda bitirmek istemesi olası. Hızlı ve tempolu bir başlangıçla golü buldukları takdirde mental bakımdan da rahatlayacaklardır. Açıkçası Kayserispor oldukça zor bir durumda ancak kâğıt üzerindeki veriler onlar açısından pek de umut vaat etmiyor.

Beşiktaş – Akhisar Bld. Spor

Son dört lig maçında kaybettiği 7 puanla büyük bir fırsatı tepen Beşiktaş, sahasında ligin sürpriz takımlarından Akhisar Bld. Spor ile karşılaşıyor. Siyah-beyazlılarda; Tomas Sivok, Manuel Fernandes, Dany Nounkeu, Gökhan Töre ve Ömer Şişmanoğlu’nun sakatlıkları var. Konuk takım cezalı Çağdaş Atan’dan bu maçta yararlanamayacak. Sakatlığını büyük oranda atlatan Bilal Kısa ile ilgili son karar maç günü verilecek. Ege temsilcisi oyun anlayışı bakımından Beşiktaş’a ters gelebilecek bir ekip ancak zaman zaman deplasmanlarda sıkıntı yaşıyorlar. Siyah-beyazlıların bu maçı kazanmasını bekliyorum.

Trabzonspor – Kasımpaşa

Geçtiğimiz hafta Sivasspor’u farklı yenen Trabzonspor’da hedef üst sıralarda kalıcı olmak. Bordo-mavililerde Henrique’nin sakatlığı dolayısıyla forma giyemeyeceği öğrenildi. Emre Güral ile ilgili son kararı teknik heyet verecek. Formsuz görüntüsüyle eleştirilere hedef olan Kasımpaşa’da ise Ryan Donk cezalı. Orhan Şam ve Ryan Babel’in sakatlıkları bulunuyor. Son 7 deplasman maçından 6’sını berabere bitirip bir tanesinde yenilen Kasımpaşa, katı bir savunma uygulayabilir. İç sahada etkili bir görüntü çizen Trabzonspor, 13 maçta 27 puan toplamıştı. Bu maçın da favorisi konumundalar.

Çaykur Rizespor – Eskişehirspor

Bir taraf kümede kalmanın, diğeri ise Avrupa kupalarına katılmanın hesaplarını yapıyor. Ev sahibinde Kıvanç Karakaş, konuk takımda Kamil Ahmet Çörekçi kart cezalısı. Rizespor’da sakatlıkları bulunan Liban Abdi, Eren Albayrak, Engin Baytar ve Lomana Lualua’nın tedavilerine devam ediliyor. Kırmızı-siyahlılarda ise Diego Angelo, Dede ve Jorquera’nın çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor.
Bu karşılaşmada her iki takımın da temkinli bir futbol oynamasını bekliyorum. Özellikle son dört maçı 0-1 gol aralığında biten Eskişehirspor önceliği savunmaya verebilir. Rizespor da risk alma konusunda çok cesur davranmayabilir.

Bursaspor – Torku Konyaspor

Ligde 11. sıraya kadar gerileyen Bursaspor evinde düşme hattına yeniden yaklaşan Torku Konyaspor’u ağırlıyor. Bursaspor’da Şamil Cinaz, Konyaspor’da Ali Çamdalı cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Ev sahibinde Serdar Aziz, Caja ve Basser’in sakatlıkları var. Konuk takımda Mehmet Güven’in tedavisine devam edilirken, Vukovic ve Thorvaldsson’un hafif sakatlıkları bulunuyor. Takımla çalışmalara başlayan Gekas, Mesut Bakkal’ın forma vermesi durumunda oynayabilir. Dış sahada sıkıntı yaşamasına rağmen bu maçta Konyaspor’dan farklı bir performans bekliyorum. Bursaspor’da yaşanan çalkantıyı da hesaba katarsak, en azından puan alma şanslarının olduğu söylenebilir.

MP Antalyaspor – KDÇ Karabükspor

Antalyaspor düşme korkusunu yakından hisseden takımlardan biri haline geldi. Karabükspor ise Avrupa kupalarına katılma amacı güdüyor. Kırmızı-beyazlılarda Gökçek Vederson ve İbrahim Dağaşan kart cezalısı. Fornezzi’nin sakatlığı var. Karadeniz temsilcisinde Hakan Özmert dışında önemli bir eksiklik bulunmuyor. İki takım da son dönemde az gollü maçlar oynuyor. İlk bölümde sürpriz bir gol gelmediği takdirde iki takımın da risk almadan oynayacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla pozisyon ve gol sayısı bakımından kısır bir karşılaşma izleyebiliriz.

Gençlerbirliği – SB Elazığspor

Aldığı son galibiyetle az da olsa nefes alan Gençlerbirliği, düşme hattından kurtulma mücadelesi veren Elazığspor’u ağırlıyor. Ev sahibinde kaleci Ramazan, Gosso, Serkan ve Oktay’ın sakatlıkları var. Bordo-beyazlılar ise Mehmet Nas ve Pape Sow’dan cezaları sebebiyle faydalanamayacak. Ayrıca Tidiane Sane ve İbrahim Kaş’ın da sakatlıkları var. Şiddetle puana ihtiyaç duymasına rağmen dış sahada savunmasını bir türlü oturtamayan Elazığspor’u dezavantajlı görüyorum. Aldığı puanların önemli bir kısmını iç sahada toplayan Gençlerbirliği maçın favorisi konumunda.

K.Erciyesspor – Sivasspor

Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe’ye kaybetmesine rağmen Erciyesspor’un oynadığı futbolla ışık verdiği söylenebilir. Sivasspor ise oldukça formsuz bir dönemden geçiyor. Maç öncesinde Kayseri ekibinde önemli bir eksik bulunmuyor. Kırmızı-beyazlılar ise cezalı Manuel Da Costa ve Cicinho’dan yararlanamayacaklar. Ayrıca Mehdi Taouil ve Ümit Kurt’un da sakatlıkları var. Roberto Carlos’un açıklamalarına göre; Sivasspor bu maçta defansif bir anlayışla oynayıp, kontratak kovalayacak. Bu rağmen kadrodaki eksikler ve form durumu itibariyle üç puana yakın olan tarafın ev sahibi Erciyesspor olduğunu belirtmek gerekiyor.

MAÇ PROGRAMI

21 Mart 2014 Cuma
20.00    Trabzonspor – Kasımpaşa 

22 Mart 2014 Cumartesi
13.30    Çaykur Rizespor – Eskişehirspor 
16.00    Bursaspor – Torku Konyaspor 
19.00    Galatasaray – Kayserispor 
19.00    MP Antalyaspor – KDÇ Karabükspor

23 Mart 2014 Pazar
13.30    Gençlerbirliği – SB Elazığspor
16.00    K.Erciyesspor – Sivasspor 
19.00    Beşiktaş – Akhisar Bld. Spor

24 Mart 2014 Pazartesi
20.00    Gaziantepspor – Fenerbahçe 

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Ryan Donk (Kasımpaşa), Kamil Ahmet Çörekçi (Eskişehirspor), Kıvanç Karakaş (Çaykur Rizespor), Gökçek Vederson (MP Antalyaspor), İbrahim Dağaşan (MP Antalyaspor), Ali Çamdalı (Torku Konyaspor), Mehmet Nas (SB Elazığspor), Pape Sow (SB Elazığspor), Çağdaş Atan (Akhisar Bld. Spor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Manuel Da Costa (Sivasspor), Gilles Binya (Gaziantepspor), Cicinho De Cesare (Sivasspor), Yener Arıca (Kayserispor), Şamil Cinaz (Bursaspor)

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Gaziantepspor – Fenerbahçe
Tarih: 24.03.2014 Saat: 20.00
Stat: Kamil Ocak Stadı 
Maç günü hava: Açık, 22°C

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016