Sık sorulan bir soru ve bir kitap...
İçinde bulunduğumuz koşulları daha iyi anlamak ve geleceğe ilişkin önümüzdeki seçenekleri daha iyi anlamak salt iyi niyetle olmuyor. Bakış açımızın vade perspektifi, farklı görüşlere duyarlılık, sebep-sonuç ilişkilerinin olabildiğince gerçekçi olması gibi değişkenler özel bir önem taşıyor. Bugünün etkili ve yetkili kesimleri ise geniş kesimler için tam aksini uygun görüyor; onları yönlendirmeye çalışıyor ve kendilerine güvenilmesini istiyor. Ancak gelişmeler arasındaki sebep-sonuç ilişkisini görmezden gelen, spekülatif ve kısa vadeli bakış açısı ile yetinmeyen ve gerçeği arayanlar bu durumu ciddi bir belirsizlik olarak görüyor, farklı bakış açılarını duymak veya okumak istiyorlar.
Şahsen en sık karşılaştığım sorulardan biri şu oluyor, yakın tarihi sebep-sonuç ilişkileri ile anlamamıza ve önümüzdeki seçenekleri algılamamıza yardım edecek bir kitap tavsiye edebilir misiniz? Onların ne demek istediklerini anlıyorsunuz, fakat bunun düşündükleri kadar kolay olmadığını anlatmakta zorlanıyorsunuz. Tek bir doğru olmadığını, farkl görüşleri okuyup zıtlıkları farkettikçe gerçeğe yaklaşmaya başlayacaklarını, tek bir veya birkaç kitapla mümkün olamayacağını ifade etmeye çalışıyorsunuz; ilginç bir kitap alır ise tavsiye edeceğinizi ekliyorsunuz.
Geçen ay bir arkadaşım aradı ve yeni yazdığı kitaptan bir örnek gönderdi. Okudum ve içinde bulunduğumuz koşulları ve önümüzdeki seçenekleri anlamak isteyenlerin okuması gerektiğini düşündüm. Kitabın adı "Küresel Güç Dengesi ve Türkiye" yazarı eski milletvekili Gökhan Çapoğlu, kendi sözleri ile kitabın içeriğini şöyle tanımlıyor:
"Bu kitapta, soğuk savaş dönemi sonrasında ve küresel gelişmeler ışığında, Türkiye'nin kurumsal yapılar itibarı ile hazırlıksızlığının nedenleri ve sonuçları tartışılacak, içinde bulunduğumuz çok kritik kırılma noktasını aşmak için alternatif politikalar önerilecektir? Bu tartışmalar ancak küresel güç dengesi nasıl gelişiyor sorusuna cevap verdikten sonra anlam kazanabilir. Onun için ilk bölümde küresel güç dengesindeki gelişmeler kısa bir şekilde değerlendirilecektir. İkinci bölümde, Türkiye'deki iç ve dış siyasi gelişmeler, üçüncü bölümde ise ekonomik gelişmeler ele alınacaktır. Dördüncü bölüm ise alternatif senaryolarda küresel güç dengesinin nasıl değişebileceğini ve Türkiye'nin konumunu tartışmaktadır. Bu kitap, toplumun çeşitli kurumlarının ve kesimlerinin eleştirilmesi, yakın geçmişte yaptıkları hataların göz önüne serilmesi ve mümkünse gereken değişimlerin hayata geçirilmesine katkıda bulunmak içindir. Bu eleştiriler, eksik veya yanlış bulunabilir, ama hiçbir şekilde yıkıcı olmayı hedeflememiştir..."
Gerçeği aramak ve zihinsel dünyasını geliştirmek ve sosyal sorumluluklarının altında sıkışıp çıkış arayanların okuması gereken bir kitap. Yazar kendi birikimini özet şeklinde ilgili okuyuculara sunmaya, sosyal borcunu ödemeye çalışmış. Eser Anadolu Stratejik Araştırmalar Vakfı tarafından yayınlanmış. İlgilenenlere duyurulur...