“Sigortadan para çekmek için!”
Sigorta sektörü suistimallerden çok çekiyor. Sigorta şirketleri dedektif gibi hasar sonuçlarını didikler oldu. Nedeni çok basit, çok net olmasa da her üç kişiden biri sigorta sisteminden haksız kazanç temin etmek istiyor. Olmayan bir hasarı olmuş gibi gösterip ya da hasarın gerçek maliyetinin birkaç katı göstererek bu işi bir gelir kapısı yapmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla. Ya da otomobilinin ön tamponunda hasarı varken, aradan kapıdaki çizikleri de çıkartmak isteyen yok değil. Bunu birey olarak kendi çabaları ile halletmeye çalışanların yanında, organize olup daha büyük vurgun peşinde olanlar da var. Ama şunu özellikle belirtmeliyim, buna yönelenleri şirketler amansız takip ediyor. Birçoğuda yakalanıyor. Ve haklarında nitelikli dolandırıcılık davaları açılıyor ki, silinmez bir leke.
Bu arada gerçekten sigorta olgusuna inanan, şirketlere güvenene bazı sigortalılar da mağdur olabiliyor. Sigorta şirketlerinin bu ince eleyip sık dokuması nedeniyle hasar süreçlerinde sürenin uzaması söz konusu olabiliyor. Yani sigorta şirketleri yaş ile kuruyu ayırmakla vakit kaybedebiliyor. Tüm bunlara rağmen hasar ödemelerinde süreler minimuma inmiş durumda. Sigorta şirketleri aslında şöyle diyor: “Sigortayı tüketiciler gerçekten ihtiyaçları olduklarına inandıkları için satın alsınlar, beklenmedik durumlarda karşılaştıklarında sorgusuz sualsiz hızlıca mağduriyetlerini önleyelim.” Sigorta ön ödemeli mağduriyet önleyeci bir sistem değil. Yani çatının çökeceği tahmin edilirken, çatıyı tamir etmektense sigorta yaptırıp çöktüğünde tüm maliyeti sigorta şirketlerine yüklemeyi amaç edinenlere söyleyecek çok sözüm var. İşin sağlık tarafı çok daha sıkıntılı. Ne yazık ki sağlık sorunu yokken sigorta yaptıranların sayısı ülke nufusunu düşününce çok az. Bir hastalığa yakalandığımızda sigorta yaptırmak istiyoruz, o zaman şirketler yapmayınca da ortalık karışıyor.
Özrü kabahatinden büyük
Bir arkadaşım otomobil satış sitesinde bakarken bir yazı ile karşılaşmış. Benimle de paylaştı. Bildiğiniz gibi otomobil satarken ilanlara ‘dört parça değişti, şu kadar parçada boya var’ diye notlar düşülüyor. Sitede yer alan ilanlardan biri çok dikkat çekiciymiş. Otomobil sahibi ilanda aracının temiz olduğunu, bir iki küçük hasarı olduğunu belirtmiş ve internetten araç kaydına bakıldığında 23 bin TL görünüyor ama ona inanmayın, çünkü “sigortadan para çekmek için yaptık” diye eklemiş. Bunun Türkçe meali ise şöyle: “Otomobilimde birkaç küçük hasar vardı, ben işimi ayarladım 23 bin TL gösterdim ve sigorta şirketini dolandırdım.” Bu arada sigortalı arkadaşım “para çekmek” tabiri ile sigorta şirketi ile bankayı da karıştırmış biraz. Ya da tam tersi gerçekten hasar bu kadar ama özrü kabahatinden büyük, pert aracı normal araç gibi satmaya çalışıyor. Şimdi bu arkadaştan araç alınır mı, bunu size bırakıyorum.
Özetle söylemek istediğim şey, sigorta sistemi bir havuz işletmektir. Bu sistemden haksız kazanç edinmek isterken bir başka kişiden bu parayı aldığını unutmamalı. Sigorta şirketlerini dolandırdırmak , bir başkasının parasını çalmakla eşdeğer. Bu mübarek günlerde hatırlatmakta fayda var, aynı zamanda günahtır.