Sigortacılığın kitabı var mı?

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN [email protected]

 

 

Sigorta sektöründe bugüne kadar ciddi bir kaynak sıkıntısı yaşanmış. Türkiye'de sigortacılık tarihine klişeleşmiş kalıplarıyla ulaşmak mümkün. Fakat geçmiş dönemden bugüne kadar yaşanmışlıkların kitaba aktarılıp aktarılmadığını bilmiyorum. Belki de vardır, benim haberim yoktur... Sigorta sektörünün yaşayan ansiklopedisi David Kohen kendi çabaları ve Allianz'ın destekleri ile kendi koleksiyonlarını içeren bir sergi açmıştı. Bu sergi büyük ilgi görmüştü. Sektör yetkilileri haricinde İstanbul'daki sigortacılık yüksekokulları ve üniversitelerden öğrencilerin sergiyi gezdiklerini biliyorum. Ama bu etkinlik, İstanbul ile sınırlı kaldı. David Kohen'in bundan daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu tahmin ediyorum, ama bunu kendi maddi olanakları ile yapması mümkün değil sanırım.
İstanbul dışında en az 100 adet sigortacılık okulu ve bu okulların binlerce öğrencisi var. Bu öğrencilerin kaynak sıkıntısı var. Okul kitapları falan tamam ama sektörde iş bulmayı hedefleyen bu gençlerin sektörün gelişiminden haberdar olması gerekmez mi? Sektör içerisinde dağıtılan sektör dergilerinde ne yazık ki, "hangi sigorta şirketi acentesini nerede gezdirmiş" türünden başka haber bulmak mümkün değil. Fakat öğrenciler seçtikleri meslekler hakkında ve kendi kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak referans niteliğinde kaynaklara ihtiyaç duyuyorlar. Bu sıkıntılar yakın tarihimizde de varmış.

Tarihimizi bilmeden ne yazık ki geleceğe adım atmak pek doğru değil. Tarihçi-Yazar Fatih Kahya ise tarihe ışık tutarak sigortacılık ile ilgili ipuçlarına ulaşmaya çalışıyor. David Kohen canlı ansiklopedi diyorum, fırsat buldukça buluşup onu dinlemek büyük keyif. Yakın tarihimizde birçok yönetici sigortacılık tarihinin değişimine tanıklık etmiş. Fakat hiç birisi bir kitap yazayım dememiş. 5-6 sene önce Axa Sigorta çok güzel bir belgesel hazırlatmış ve bu belgesel televizyonda yayınlanmıştı. Bence sigortacılık tarihine tanıklık etmiş herkes bildiklerini yaşadıklarını gelecek nesillerle paylaşmalı.

"Sigortalı Hayatın Gerçekleri"
Şimdi yeni bir kitap piyasada. Türkiye'de sigorta sektörünün gelişimi ile beraber, suistimaller de artış gösteriyor. 22 yıldır Türk sigorta sektöründe şüpheli ve suistimalli olayları inceleyen CGM Türkiye Dosya ve Hasar Araştırma Müdürü Atilla Çilingir de kaleme aldığı "Sigortalı Hayatın Gerçekleri" kitabı ile 22 yıldan beri sigortalı yaşamın içerisinde beyan edilmeyen gerçeklerin neler olduğunu ve bu gerçeklerin içerdiği suistimal dosyalarını gözler önüne sermiş kitabında.

Kitabın geliri, Van'a bağışlanacak
Yaşanmış birçok hikayeyi bu kitapta bulabilirsiniz. Atilla Çilingir'in birçok kitabı var ama sigortacılık ile ilgili yazdığı bu kitap yeni nesillere yoğurdu üfleyerek yemeleri konusunda önemli ipuçları veriyor. Kitabı okurken duygusallaşıp, belki üzülebilirsiniz ama gülümseyeceğiniz ve mutlu olacağınız satırlarla da karşılaşacaksınız. Suistimal denilince sigortalılar kadar sigortacıların da irite olduklarını söyleyebilirim. Sigortacılar suistimaller arttıkça hasar denetimlerini sıklaştırıyorlar. Diğer taraftan da suistimale başvurmayan sigortalılar yapılan bu sıkı denetimden rahatsız olmaya başlıyorlar. Aslında bu kitapta sigortacılıkta suistimallare başvuranların başarıya ulaşamayanların hikayelerini bulabilirsiniz. Sadece suistimalleri gözler önüne seren bir kitap değil "Sigortalı Hayatın Gerçekleri". Kitabın içerisinde sadece suistimaller yok tabii ki. Yitirilmiş kişilerin ardından her ne kadar o kişileri geri getirememiş olsa bile alınan tazminatların nasıl kullanıldıklarına ait hazin hikayeleri bu kitapta bulabilirsiniz. Atilla Çilingir 'Sigortalı Hayatın Gerçekleri' kitabının gelirini Van'ın Muradiye ilçesindeki İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın yaptırmış olduğu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na bağışlayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar