Sigortacılar, “Paranız bizde kalmasın !” diyor

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN [email protected]

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) gazeteye verdiği ilanla ödenecek prim ve tazminat tutarlarında zaman aşımına uğrayan alacakları olanları uyardı.

Sigortacılık sisteminin faydası, mağduriyet yaşandığında anlaşılabiliyor. Sigorta şirketleri, işin içinde hile, suistimal hemen mağduriyeti önlemek için girişimde bulunabiliyor. Çok az da olsa, sebebi ne olursa olsun sistem ile sıkıntı yaşayan sigortalıları da duymuyor değiliz. Bunların haklı olanları yasal yollardan tazminatlarını alabildiği gibi, haksız kazanç elde etmek isteyenlerin de sıkıştıkları sırada, “Tazminat talebinin tümünden vazgeçiyorum” diyenlerini de duyuyoruz.  Bu taleplerde bulunan kişiler tamam belki, ama işi suistimale götürenlere dolandırıcılık davaları açılabiliyor. 

Söylemek istediğim, aslında sigorta şirketlerinin neredeyse tümü bir hasar sonrası dosyayı hemen kapatabilmek için büyük bir özveri ile çalışıyor. Hasar dosyası açık kaldığı sürece sürecin sigorta şirketinin aleyhine işlediğini söyleyebilirim.  Sigorta şirketi “Hasarın gerçekse, gel hemen paranı al dosyayı kapatalım” diyor.  Çünkü dosya açık kaldığı sürece karşılık ayırmadan tutun, daha birçok mevzuat gereği yapması gereken şeyler var ve bu durum pek de şirketlerin istediği bir şey değil. 
Bu konu sigortalılar tarafından pek bilinmez ve “Sigorta şirketleri poliçeyi düzenler, parasını alır. İş hasara geldiğinde hasarı ödememek için bin dereden su getirir” vatandaşlarımız arasında geçmişten kalan genel bir kanıdır. Fakat ben biliyorum ki hasarı reddedilen sigortalıların oranı yüzde 3 civarlarında. 

31 Mayıs’a kadar sorgulama fırsatı

Tüm bu düşüncelerin aksine, gazetelerde geçtiğimiz günlerde çıkan ilanlar benim bu söylediklerimi doğrular nitelikte. ‘Paranız Bizde Kalmasın’ başlığıyla yayınlanan ilanda, TSB üyesi sigorta ve emeklilik şirketleri ile özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlar tarafından hak sahiplerine ödenmesi gereken her türlü prim ve tazminat tutarlarında zaman aşımına uğrayanların, şirket ve kurumların web adresleri aracılığıyla 31 Mayıs 2014 tarihine kadar sorgulama yapabilecekleri belirtildi.

Sorgulama, TC Kimlik numarasıyla; TC kimlik numarası bilinmeyen kişiler için ad,soyad ve doğum tarihi ile alacağın bulunduğu şirket bazında yapılabiliyor. Ayrıca tüm şirketler nezdinde zaman aşımına uğrayan alacak bilgilerinin toplandığı Güvence Hesabı web sitesi üzerinden genel sorgu da yapılabiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar