Sigorta Haftası talihsizliği

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

 

Son iki yıldır düzenlediğimiz Sigorta Haftası, bu sene talihsiz olaylara denk geldi. Her yıl bu tarihlerde Taksim'deki olaylar anılacağı için, bence sigorta sektörü kendine "hafta" için başka bir tarih seçmeli. Sigorta Haftası ne yazık ki bu sene istenildiği etkiyi yapamadı. Gelecek senelerde de bu tarihlere denk geleceği için yarım bir hafta olarak kutlanacak ne yazık kiÖGündem oluşturması zor.

Sigorta Haftası diyoruz da, ne yapıldı diye bir bakarsak, Birlik bünyesinde bir çabanın olduğunu bunun da ne yazık ki yetersiz kaldığını düşünüyorum. Sigorta şirketlerinin bu sene bu işten iyiden iyice elini ayağını çektiğine tanık oldum. Bir iki ilde bir iki etkinlik, onlarında çoğu o ildeki acente derneklerinin çabası ile düzenlendi. Sigorta Haftası'nda iki yıldır SEGEM'in düzenlediği "Uluslararası Sigorta Sempozyumu" yapılıyor. Bu sempozyum neden Sigorta Haftası'nda yapılır anlamam. Bu haftanın ruhuna aykırı, çünkü bu hafta genel olarak ülkemizde sigorta bilincinin artırılması için yapılıyor. Tüketicilerin sigorta sektörüne ilgisini çekmek için yapılıyor, ama sempozyumda 'siz, biz, onlar ve motor sigortalarını' tartıştık. Körler, sağırlar birbirlerimizi ağırladık özetle. Zaten salonda bu toplantının tüketicilerle ilgili bölümlerini yayın organlarında haber olarak yayınlanarak bilincini artıracak medya mensubu da yoktu.

Ses getirecek etkinlik
Toplumda ses getirecek bir organizasyon haricinde yapılan bu toplantılar, ne yazık ki haftanın ruhunu patinaj çektirir. Öyle bir etkinlik düzenleyeceksin ki, gazete editörleri "haberlerini, satın aldıkları sayfalarında yayınlasınlar, sayfada yer yok zaten" demesinler. Biraz masraflı olur belki, ama getirirsiniz Cem Yılmaz'ı ya da başka bir popüler kişi, bilemem ama ertesi gün bütün radyo ve televizyonlarda haber olursunuz. Ama biz ne yapıyoruz, iki okul ziyareti, iki ilin bir ilçesinde şenlik, bir sempozyum o kadar.

Şimdi sigorta ne kadar konuşulabilir?
Taksim'deki olaylar gündemi oluşturuyor. Böyle bir ortamda sigorta ile ilgili ne yapılabilir ki? Ne söylesem bu yaşananların yanında anlamsız kalabilir. Ama iş yerleri sigorta yaptırmalı, araçlar kaskosunu yaptırmalı ve bu sigortaları yaptırırken üç kuruş ucuz olsun diye çıkarılan teminatların arasında "terör" teminatının olup olmadığına dikkat etmeli. Sağlık sigortaları tam ve eksiksiz yaptırılmalı falan diyeceğim günün anlam ve önemine ilişkin, ama inanın içimden pek yazmak bile gelmedi.

Devlet katkısı hesaplarda
Bu arada BES'de Devlet Katkılarının hesaplara yattığı iyi bir haberdi. Sistemin geleceği için önemli bir haber çünkü bu ödemelerde altyapıların tamamlanması nedeniyle bir gecikme olmuştu. Yılbaşından bu yana katılımcıların yatırdıkları katkı paylarına ilaveten yüzde 25 devlet katkısı olarak hesaplara toplam 380 milyon TL yatırılmış oldu. Bu katılımcılar ve yeni katılımcılar için olumlu bir gösterge tabii ki .

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar