Sigorta brokerlerine ne oluyor?
Türkiye sigorta pazarına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar artık pek şirket satın almaya yanaşmıyorlar. Nedeni ise şirketlerin karsızlık problemi ile savaşıyor olması. Durum böyle olunca bir broker şirketi kurup, onun üzerinden pek de elini taşın altına sokmadan sigortacılık yapmak da mümkün. Burada bir karsızlık problemi yaşamak çok da söz konusu olmamalı diye düşündüm hep. Broker de acente gibi bir aracı sonuçta, gelirleri de komisyon. Bir broker şirketinin, sigorta şirketi kadar karsızlık sorunu ile boğuşacağını zannetmiyorum. Olsa olsa beklenen kar gerçekleşememiştir.
Ani CEO değişimi dikkat çekti
Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye’de faaliyet gösteren dünyanın dev sigorta broker firmasında 16 sene sonra CEO değişimi yaşandı. Sektör kulisleri ‘bayram değil, seyran değil bu değişim nedendir’ diye çalkalandı tabii ki. Değişim sonrasında kulislerde dolaşan iddialar arasında karsızlık sorunu, internetten bireysel sigorta satacak bir sitenin bünyeye dahil edilmesi ancak bekleneni verememesi ve de en güçlü alandaki en iyi ekibini rakip firmaya kaptırması yer alıyordu. Bu iddiaların tümü çok doğaldır ki şirket tarafından yalanlandı ve “Şirketimiz karlı, CEO’muz da şirketimizden ayrılmadı; Yönetim Kurulu’nda üye olarak devam edecek” denildi. İcranın başında olmayınca Yönetim Kurulu’nda olsanız neye yarar… Bu bir bayrak değişimidir, çok normal.
Broker firması zor durumda
Sektör tam bununla ilgilenirken diğer taraftan bir başka sigorta broker firmasının iflasın eşiğine geldiği konuşulmaya başlandı. Hatta iddialara göre, icra işlemleri bile başlatılmış. Bu firmanın sigorta şirketlerine en az 20 milyon TL’ye yakın açık ödemesi bulunuyormuş. Bu şirketler de sektörün en önemli şirketleri üstelik. Bu brokerlik firmasının sahibi de tanınmış biri, özellikle de magazin basınının yakındığı bir isim. Ve iddialara göre ortalıkta yok. Şirketi çalışanlar yönetiyormuş.
Sektör kulislerinde konuşulanlara bakılacak olursa bu konuda sigorta şirketleri de kamu otoritesi de eleştiriliyor. Bir yandan 3-5 bin TL açık hesabı bulunan acentenin iş yapacağı ekran sigorta şirketlerince hemen karartılırken, borç 20 milyona çıkana kadar bu şirketlere neden önlem alınmadığı eleştiriliyor. Eleştirilerde çok yakın zamanda bir broker firmasının piyasayı dolandırıp toz olduğu olay anılardayken bu önlemin alınmamış olmasına dikkat çekiliyor. Diğer eleştiri ise sigorta brokerlerinin mevzuatta para tahsili yetkisi bulunmazken buna sigorta şirketleri ve kamu otoritesinin neden göz yumduğu şeklinde.
Poliçe eldeyse sigortalılar rahat olsun
Bu arada tüm bu gelişmelerin nihai tüketiciyi ilgilendiren bir durum olmadığını belirtmem gerekir. Ellerinde sigorta poliçesi olanların endişe etmesine gerek yok. Poliçeler brokerde ise yapılıp yapılmadığını, gerçekten bir poliçeniz olup olmadığını araştırmakta yarar var. Brokerler, acenteler batmış çıkmış fark etmez. Sigorta şirketlerinin mali verileri Hazine tarafından online olarak izleniyor. Sigorta şirketlerinin güvenirliğinde bir sorun yok. Sigortalıların gönlü rahat olsun.