Sigorta acentesi olmaya hucuuum!

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

 

Hazine sigorta acenteleri için yapılan düzenlemelere taviz vermeden devam ediyor. Söylenenlere göre 20 bin kişi sigorta acentesi olmak için müracaat yapmış. Yayınlanan acenteler yönetmeliği sonrasında acentelerin levhaya kayıt olma ve Hazine'den uygunluk belgesi alma zorunluluğu özellikle sigorta acenteliğini ek bir iş olarak yapanları zor duruma soktu. Bence sigorta acenteliğinin bir saygınlığı olması isteniyorsa ve bir meslek sayılacaksa kuralları olması gerektiğini düşünüyorum. Sigorta pastasını gerçekten genişletecekse, sigorta acentesi sayısı 20 bin değil 100 bin olsun. Buna kimsenin bir itirazı yok. Fakat bu pastanın genişletilmesinden ziyade diğer şirketin acentesinden iş kapmak olarak yapılıyorsa, öncelikle sigorta acenteliğini saygın bir meslek yapmak adına bazı şeylere sıfırdan başlamak gerektiğini düşünüyorum. Bunun arkasından ilkeli davranan etik değerlere önem veren acentelerler artacağı için sektördeki büyümenin daha sindire sindire olacağını tahmin ediyorum.

Hazine, sigorta acenteliği konusunda "Bunu meslek olarak seçmiş ve geçimini buradan sağlayan kişiler yapsın" diyor. Bu kişi ve kurumlar sigortacılık konusunda bilgili olsun ki sigorta poliçesi satın alan vatandaşa doğru bilgiler verebilsin. Doğru bilgilendirilmiş tüketici ve sigorta şirketleri arasında anlaşmazlıklar yaşanmasın. Ve böylece sigortacılığa güven her geçen gün artsın. Burada yanlış nerede? Geçmişte hayat sigortalarında yaşananların ve hâlâ tüm sektörün bundan zararını gördüğü ortada deği mi? Buna aramızdaki çürük elmalar neden olmadı mı? Hazine'ye sorular, açık yakalamak girişimleri hep bu işi sulandırmak, gevşetmek için değil mi?

Geçtiğimiz aylara kadar sigorta acentelerinin sayısını bile bilen yoktu. Bu kadar gayri ciddi durum olabilir mi? Sonunda Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği araştırma yaptı ve Türkiye'de 16 bin 500 acente olduğu  ortaya çıktı. Bir meslek düşünün, vergisini veren, ticaret odasına kayıtlı olması gereken, fakat sayıları bilinmeyen... Sap ile saman öyle karışmış ki kimse ayırt edemiyor. Mali müşavir mi, kahvehane sahibi mi, oto lastikçisi mi, galeri sahibi mi, yoksa gerçekten sigorta acentesi mi?

 20 bin kişi levhaya kayıt olabilmek için başvurmuş ama, bunların arasında kaç tanesi Hazine'den uygunluk belgesi alacak bunu hep birlikte göreceğiz. Arkadaşımın babası kahvehane işletiyormuş, bir sigorta acentesi adına komisyon ile sigorta poliçesi pazarlamaya aracılık ediyormuş. Dolaylı olarak benden yardım istiyor. Hem kahvehane işletecek, hem sigorta poliçesi pazarlayacak. Babamız ilkokul mezunu, artık tüketiciyi nasıl bilgilendirecek ona varın siz karar verin.

Hazine Müsteşarlığı diyor ki ;

-Sigorta acenteliği yapacak kişiler 31.12. 2008'e kadar farklı bir iş ile daha ilgileniyorlarsa, bu işi artık yapmayacaklarını taahhüt edecek.

-Sadece hayat sigortası ve zorunlu sigorta poliçe satmasına izin verilen "Sınırlı yetkili acenteler" bu taahhütnameyi vermeyebilir.

-Sigorta ürünlerinin, acenteler tarafından pazarlanması, bilgilendirme ve satış işlemleri yalnızca acentelerin teknik personeli tarafından yapılabilir.

-Acentelerin faaliyet gösterecekleri başka bir adresteki şubeleri acente ile aynı unvanı taşımak zorunda.

-ABD'de okuyup master da yapsan sigorta acenteliği yapmak için iki yıl sigortacılık deneyimi şart.

-Sınırlı yetkili acentelerin de diğer acenteler gibi mesleki sorumluluk sigortası yaptırması zorunlu.

-Sermaye şartının yanısıra, bu tutar acentelerce aracılık edilen yıllık prim tutarının yüzde 4'ünden aşağı olamaz" Hükmü uyarınca, yalnızca zorunlu sigortalar ve hayat sigortaları ile sınırlı olmak üzere yetki verilen acentelerin de asgari sermaye şartını sağlaması gerekiyor.

-Büyük kuruluşların içerisinde bulunan ve sadece kendi gruplarının sigortasını yapmak için faaliyet gösteren birimlerin sigorta acentelerinin tabi oldukları koşul ve kayıtlara tabidir.

Kısacası Hazine işi artık sıkı tutuyor. Pek gevşetmeye de niyeti yok. Sektörü bilgi eksiği nedeniyle en çok sorulan soruları içeren bir açıklama Hazine tarafından yapıldı. Artık kim ne yapacak karar vermeli şunun şurasında üç ay kaldı. Vergi vermeden komisyonla idare etmek için TOBB'dan ya da şirket genel müdüründen imza için torpil bulayım çabalarına girilmemeli. Kurallar ve çerçeve belli bunlara uyanlar acentelik yapabilecek. Sonrasında kimse mağdur olmasın derim. Benden uyarması...

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar