Sigorta acentelerine ciroya göre sermaye şartı kalkıyor

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN [email protected]

Aceteler Yönetmeliği ile sigorta acentelerine bir takım düzenlemeler getirilmişti. Yönetmelikte yer alan bazı maddeler, acenteleri çok zor duruma sokmuştu. Levhaya kayıt, fiziki şartlar, zorunlu sorumluluk sigortası, mali yeterliliklerle ilgili bazı maddeler sigorta acenteleri zor durumlara sokmuştu. Önceleri levhaya kayıt telaşı yaşandı, sonrasında da fiziki şartlara uyum için çaba sarf edildi. Bütün bunlar sigorta acenteliğinin saygın bir meslek kabul edilmesi için olmazsa olmaz koşullardı. Geçtiğimiz yazımda da belirttiğim gibi tencere tava satıcıları gibi iş merkezlerinin iş hanlarının odalarına sıkışmış, aranınca randevu bile verilmekte tereddüt edilen bir meslekten söz ediyoruz. Vatandaşın gözünde sigortacı "elini verdiğinde bir daha geri alamayacağınız, poliçeyi satarken iyi, hasar sırasında tazminatı ödememek için bin dereden su getiren" başa bela bir satıcı.

Sigorta acenteliği saygın bir meslek

Bu görünümü yıkmak için yönetmeliğin önemli bir görevi yerine getirdiğini ve getireceğini düşünüyorum. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi acentelerin belirli bir konsept çerçevesinde cadde de olmaları gerekiyor. Çalışanların da giyimine kuşamına özen gösteren, düzgün ve saygılı hitap gücüne sahip kişilerden seçilmeleri gerekiyor. Poliçe satarken de zorlamayla değil ikna ederek, gerçekleri anlatan ve tüketici ile empati kurularak sigorta algısı değiştirilebilir. Bu nedenle sigortacılık mesleğine bugünden atılan bu adımların gelecekte meyvesinin toplanacağını da inanıyorum.

Sermaye artırma şartı

Sigorta acentelerinin tüketicilere en iyi hizmeti verebilmesi için tüm mali yükümlülüklerini de yerine getiren birer ticari yapıya da kavuşturulması gerekiyor. Bu çerçevede Acenteler Yönetmeliği'nde sermayeye ilişkin bazı hükümler bulunuyordu. Birincisi, 25.000TL asgari sermaye zorunluluğu vardı. İkincisi, yıllık prim üretiminin yüzde 4'ü kadar sermaye tesis edilmesi gerekiyordu. Yani, acentenin sermayesi 25.000TL den az olmayacak ve aynı zamanda cirosunun yüzde 4'ünden az olmayacaktı. Özetle 2.000.000 TL üretim yapan acentenin 80.000TL sermaye tesis etmesi gerekiyordu. 2010 sonu itibarıyla ciroya dayalı sermayenin 2011 sonuna kadar da tamamlanması isteniyor ve prim üretimleriyle ilgili tabloların bu ay sonuna kadar Ticaret Odalarına verilmesi isteniyordu. Alt branş üretimlerini de detaylı olarak isteyen bu tablolar yüzünden, acenteler sıkıntıya girmişlerdi.

SAİK Başkanı'ndan müjde

Geçtiğimiz hafta sonu Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Ergun ile sohbet ederken Hazine ile SAİK arasında yapılan bir dizi görüşmeler sonunda bu tabloların sigorta şirketlerinden alınması ve yeni yönetmelikte ciroya bağlı sermaye şartının kaldırılması konusunda mutabakat yapıldığını belirtti. Acentelerin iki ayaklarını bir pabuca sokan bu uygulamadan vazgeçilmiş. Özetle acenteler bu tabloları Odalara vermek zorunda değiller. Sermayelerini de ciroları itibarıyla arttırmaları gerekmeyecek. SAİK Başkanı Levent Ergun'un 16.000 acentenin yüreğine su serpecek bu müjdesini de sizlerle paylaşmış olayım.

Acenteler kendilerine çeki-düzen vermeliler, levha, fiziki şartlar falan tamam da biraz da acenteleri rahat bırakmak gerekir. Çünkü acenteleri bu bürokratik işlere ne kadar boğarsanız, kafaları rahat olmaz ve sahaya inip yeni sigortalılar da bulamaz. Bizim neye ihtiyacımız var, öncelikle buna karar vermemiz gerekir. Bu arada tarafları dinleyerek en doğru kararı vermek için büyük çaba veren "Devletim, ben yaptım oldu" demeyen Hazine'ye ve Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç'e ve çalışma arkadaşlarına sektör teşekkür borçlu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar