Sıcak paranın vazgeçemeyeceği ülke "Türkiye"

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Gülay Ünlü Çoruk / Yatırım Finansman

2009 yılında Türkiye'de  işsizlik oranı %15 seviyelerine kadar çıkmış, ihracat %22 oranında azalarak  son yılların en kötü performansını ortaya koymuş ve ekonomi  %6 oranında küçülmüştür. Bununla birlikte  Türkiye, bankacılık sektörü başta olmak üzere daha önce yaptığı yapısal reformlar sayesinde krize direnebilmiş ve finans sektöründe büyük bir kriz yaşamaktan kurtulmuştur.

Tahminler 2010 yılında Türkiye de yaşanacak olan iyileşmenin yavaş olacağını ve  büyümenin % 3-4 civarında gerçekleşebileceğini  göstermektedir.  Türkiye'nin iç piyasadaki durgunluğa, talep  ve  reel gelir yetersizliğine bağlı  üretimini arttırması mümkün değildir. Aynı zamanda ihracatını daralan dünya ticaretinden yüksek TL kuru  sebebiyle yükseltemeyeceği sebebiyle de hızlı bir büyüme yaşaması zor görünmektedir. Türkiye 2010 yılında 28 milyar dolar cari açık vereceği ve  bu farkı ihracatı ile kapayamayacağı için IMF ile yapılacak bir anlaşma piyasalara ve cari açığın kapanmasına  olumlu yönde büyük bir etki yapabilecektir. 2011 yılında yapılacak olan seçimlere de  hükümet ekonomik olarak güçlü girmek isteyeceğinden,  IMF anlaşması ile oluşabilecek yeni duruma bağlı olarak  ekonomideki nekahat dönemi bir süre  daha idare edilmiş olacaktır.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen 2009 yılında Sıcak para sayesinde İMKB % 97 oranında yükselmiştir. Mart 2009 da 43,5 milyar dolar olan sıcak para Aralık 2009 tarihinde portföy değerini 80 milyar dolara çıkartmış ve Türkiyede 2009 yılında toplamda dolar bazında (ağırlıklı olarak hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetlerinden) % 158 oranında getiri elde etmiştir. Tabiiki  bunda Fitch'in Türkiye'nin notunu arttırması ve düşük kur politikasının rolü büyük olmuştur.

Merkez bankasının faiz oranlarını en azından yılın ikinci dönemine kadar artırma olasılığının olmaması, 2010 yılında Uluslararası kuruluşlar olan Moody's ve Standart&Poors'unda Türkiye'nin notunu arttırma olasılığı, yakında imzalanması olası bir IMF anlaşması ile kurun daha da düşmesi, TL'nin değerlenmesi  sonucunu ortaya çıkaracaktır. Sıcak para en sevdiği koşullara Türkiye de sahip olacak, sermaye hareketlerinin Türkiye de serbest olma avantajıyla  Türkiye'den  vazgeçemeyecek ve  İMKB endeksini tarihi zirvelere taşıyacaktır. İMKB  de sektör ve şirket seçimleri kesinlikle öne çıkacaktır. Yurt dışı yatırım kuruluşlarına göre Türkiye 2010 yılında tercih edilen ve bir çok değerlendirme ölçütüne göre en ucuz gelişmekte olan piyasalar içinde yer almakta ve yükselmesi beklenen borsalar arasında olduğu her ortamda vurgulanmaktadır.

Büyük ihtimalle Türkiye'de beklenmedik  olumsuzluklar yaşanmaması durumunda  sıcak para,   doların  güçlenmemesi ve Türkiye'de faiz ortamının  uzun bir süre değişmemesi avantajı ile dünyanın hiç bir ülkesinde elde edemeyeceği portföy değerlerini arttıracak ve 2010 yılında da  Türkiye'den vazgeçemeyecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017