Siber saldırıdan korunmanın 10 altın kuralı!

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ [email protected]

Son günlerde gerek bireysel gerek kurumsal anlamda yaşanan olaylar nedeniylesiber saldırılara yönelik alınacak önlemler önem kazanmaya başladı. Experian Türkiye’nin Genel Müdürü Mehmet Bozacıoğlu, tüketici ve şirketlere önerilerde bulundu.

Dünyada bankacılık sektörü dijital platformlar üzerinden hızla büyüyor. İnternet bankacılığı aritmatiksel ama mobil bankacılıkta büyüme hızı geometrik. Katlanarak büyüyen dijital bankacılık rakamları e-ticaret sitelerinin de yaygınlaşmasına neden oldu. Artık en çok melek yatırımı teknolojik start-uplar çekiyor. İşin geldiği bu noktada kişisel verilerin korunması ve siber saldırılara karşı alınacak önemler de gün geçtikçe önem kazanıyor. Bugün dünyanın 37 ülkesinde bilgi hizmetleri konusunda danışmanlık hizmeti veren Experian Türkiye’nin Genel Müdürü Mehmet Bozacıoğlu’nun siber saldırılara karşı tüketicilere 10 altın tavsiyesi var. Bozacıoğlu, siber saldırıların sadece Türkiye’de yaşanan bir durum olmadığına dikkat çekerek, “Uluslararası bir sorun ve bu soruna karşı birçok çözüm öneriyoruz” diyor. Bozacıoğlu tüketicilere şu tavsiyelerde bulunuyor;

• İnternette paylaşmanız gerekenden fazla bilgi paylaşmayın. Güvenliğinden emin olmadığınız siteler ve kurumlar ile kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.

• Bankalar tarafından size verilen şifre parola vb. önemli bilgileri üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşmayın.

• Şifrelerinizi kolay tahmin edilebilecek şekilde oluşturmayın ve düzenli olarak değiştirin.

• Banka hesapları ve kredi kartı ekstrelerinizi düzenli olarak inceleyin, size ait olmayan harcamaları tespit ederek mutlaka bankanıza bildirin.

• Tanımadığınız kişi ya da kurumlardan e-posta veya chat yoluyla gönderilen dosyaları açmayın ve linkleri tıklamayın.

• Güvenmediğiniz sitelerden program indirmeyin, bu programları kullanmayın.

• Güvenlik ile ilgili konu ve bilgileri yakından takip edin. İşletim sisteminizi ve bilgilerinizi korumak için yeni teknolojiler kullanın.

• Bilgisayarınızı risklerden korumak için iyi bir anti-virüs programı ve kişisel firewall kullanın.
• Bir network üzerinde dosya paylaşımı yapmanız gerekiyorsa bunu şifre korumalı olarak yapın.

• Dolandırıcılık ataklarına maruz kaldığınızda uzman kişi, kurum ve kuruluşlardan yardım alın.

Şirketlere de 5 önerisi var

Şirketlere de önerilerde bulunan Bozacıoğlu, bugünün hızlı ve tüketici merkezli ortamında şirketlerin dolandırıcılık tehdidini azaltmak ve tüketici deneyimini iyileştirmek için göz önünde bulundurmaları ve önlem almaları gereken beş temel eğilimi şöyle tanımlıyor;

► Müşterilerin gereksiz hizmet kesintilerine uğramaması için doğru dolandırıcılık çözümlerinin kullanılması gerekiyor.

► Modern pazarlama ve dolandırıcılıkla mücadele faaliyetlerinin temelinde küresel bir tüketici görünümüne sahip olmak yatıyor.

► Bakış açılarının entegre ekosistemler aracılığıyla genişletilmesi gerekiyor.

► Servis bazlı modeller kullanarak hızlı ve çevik şekilde aksiyon alınması gerekiyor.

► Gelecekte ortaya çıkabilecek yeni dolandırıcılık trendlerine karşı kendini hızlıca yenileyebilen çözümler gerekiyor.

e-şube 20 milyonu aştı

Türkiye Bankalar Birliği’nin İnternet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık İstatistikleri’ne göre Türkiye’de internet bankacılığını kullanan ‘aktif’ müşteri sayısı Aralık 2016 itibariyle 20.4 milyon kişiye ulaştı. Bu rakamın 19 milyonunu ise bireysel müşteriler oluşturuyor. Mobil bankacılık tarafında ise müşteri sayısı 19.2 milyon kişiye ulaştı ki bunun 18.6 milyonu bireysel müşteri.

Bilişim Sanayicileri Derneği’ne göre, Türkiye’de e-ticaret pazar büyüklüğü yaklaşık 24,7 milyar TL ve her yıl yaklaşık %30 büyüyor.

Forrester Raporu’na göre sadece Amerika’da mobil cihazlardan yapılan e-ticaretin büyüklüğü, 2020 yılında 252 milyar dolar olacak. Bunun en az % 30’u mobil cihazlar üzerinden yapılacak.

“Bankalar, dijitalleşerek operasyonel maliyetlerini oldukça iyi yönetmeye başladılar. Bunda mobil penetrasyonunda çok büyük önemi var” diyen Bozacıoğlu, şöyle devam etti: “2016 yılında 16 milyon kişinin mobil cihazlardan bankacılık işlemi yapmaya başladığını düşünürsek, bankaların da siber saldırılara ve dolandırıcılara karşı bir süredir ciddi hazırlıkları olduğunu söyleyebiliriz. 2019 yılında toplam işlemlerin yüzde 20’si mobil cihazlardan olacağını söylemiştik ve bunu göz önüne aldığımızda önümüzdeki tehlikenin de boyutları belli. Bizler de bu konuda çalışmalarımıza belli bir süre önce başladık. Cihaz bilgilerini bir havuzda topluyoruz ve bunları doğru bir şekilde yapılan işlemlerle eşleştiriyoruz. Böylece dolandırıcılar sizin hesabınızı ya da başka bir cihaz kullanarak sizin adınıza işlem yapmaya kalktığında önlüyoruz. Bu, şifre veya diğer konvansiyonel adımlara ilave, ek bir koruma sistemi ve 2018 yılında Türkiye’de de kullanılmaya başlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

37 ülkede faaliyet gösteriyor

Bilgi hizmetleri şirketi Experian, uluslararası ve yerel alandaki müşterilere danışmanlık, yazılım ve analitik hizmetler sunuyor. Experian Şirketler Grubu, şirketlere kredi risk yönetimi, dolandırıcılığın önlenmesi ve kararların otomatize edilmesi konularında yardımcı oluyor. Aynı zamanda bireylerin kredi notlarını ve raporlarını kontrol edebilmeleri, kendilerini kimlik hırsızlığına karşı korumaları konusunda da hizmet sunuyor. 37 ülkede yaklaşık 17.000 çalışanı bulunan şirket, 2000 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor.

10 yetkinlikten 9’una sahibiz

“Tüketicileri ve şirketlerin kar marjlarını dolandırıcılığa karşı korumak için güvenlik ve risk profesyonellerinin mobil alandaki dolandırıcılık ataklarına hazırlıklı olmaları şart” diyen Mehmet Bozacıoğlu, “Dolandırıcılığın önlenmesi için geliştirdikleri çözümlerimizle, mobil dolandırıcılıkla mücadele için gerekli olarak belirlenmiş 10 yetkinlikten 9’una sahip tek şirketiz. Cihazda kayıtlı veri ve davranış alışkanlıkları ile yapılan başvuruda girilen bilgileri karşılaştırarak başvuruyu gerçek kişinin mi yoksa dolandırıcının mı yaptığını tespit edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar