Shell CEO'su Peter Vosner: Petrol fiyatları yükselecek, yenilenebil

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

1 Temmuz'da Royal Dutch Shell'in başına geçen yeni patron Peter Voser bir finans uzmanı ve aynı zamanda eski bir Shell'li. 2002 yılında ABB'yi zor durumdan kurtarmak için Shell'den ayrılan Voser, iki yıl sonra şirkete geri dönmüş. Bugün ise CEO koltuğunda oturuyor ve şirkette önemli değişiklikler yapmayı planlıyor.

Voser'in göreve ilk geldiğinde çalışanlara gönderdiği küçük not bu değişim sürecinin sinyallerini veriyor aslında: "Masraflar çok fazla, organizasyon çok karmaşık, kültür ise çok fazla oy birliğine odaklı."

Genel anlamda, Shell'in petrol fiyatlarına yönelik yorum yapmadığını söyleyen Vosner, fiyatların uzun vadede yukarı doğru hareket etmesine yol açacak faktörlerin oldukça fazla olduğuna dikkat çekiyor. Enerji talebi artarken, eski petrol alanlarının üretimi düşecek diyor Voser ve daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Yeni bir enerji geleceğine geçiş sürecinde olduğumuzu düşünen Voser, bu sürecin baş rol oyuncularının temiz yakıtlar ve alternatif enerji olacağını ifade ediyor, fakat yenilenebilir enerjilerin küresel piyasalarda kayda değer bir paya sahip olmalarının uzun zaman alacağını da ekliyor.

İşte Shell'in Voser'li yeni dönemi ve Voser'in sektöre yönelik beklentileri:

Bireysel başarılara madalya yok

Voser'in göreve geldiğinde gündeme getirdiği öncelikli değişim şirket kültürü ile ilgili oldu. Shell'in yeni patronu "güçlü performans kültürü"olarak tanımladığı bu yaklaşımı şöyle anlatıyor: "Şirket yönetirken her şeyin basit ve açık olmasını istiyorum. Bence yönetimin rekabetçi olması gerekli. Stratejinin ve operasyonel performanstan ne beklediğinizin son derece açık olması gerekiyor. Herkes kendilerinden ne beklenildiğini çok iyi bilmeli. Performansı ölçmeniz, önceliklere odaklanmak için kaynaklara sahip olmanız ve taşımanız gereksiz olan her şeyi geride bırakabilmeniz gerekli. Böyle bir yarışta kişisel başarılar için madalya almazsınız. Şirketiniz kazandığı için alırsınız."

Voser'in gündemindeki ikinci değişim ise Shell'in dışarıya daha fazla odaklanması. "Shell gibi büyük küresel şirketlerin iç pazardaki süreçlere takılı kalmaları büyük bir risk oluşturuyor" diyen Voser, enerjinin sınırlı olduğu ve küresel ısınma tehdidinin her geçen gün arttığı bir dünyada, petrol ve gaz şirketleri için yabancı pazarların çok önemli olduğunu söylüyor. Voser, "Enerji konusundaki tüm deneyim ve bilgilerimizi müşterilerimize ve topluma en iyi çözümleri sunmak için kullanmalıyız" yorumunda bulunuyor.

Petrol fiyatları üzerine asla yorum yapmayız

Gelelim Voser'ın petrol fiyatları ve sektörün geleceğine yönelik yorumlarına.

"Asla petrol fiyatları üzerine yorum yapmayız" diyen Vosner, yine de fiyatların uzun vadede yukarı doğru hareket etmesine yol açacak faktörlerin oldukça fazla olduğunu da ekliyor.

İşte Voser'in görüşleri: "Enerji talebi artacak. Üretimi zor olan kaynakların fiyatı artacak. Öte yandan eski geleneksel petrol alanlarının üretimi de düşmeye devam edecek. Her yeni üç varillik petrol üretiminin iki varilini yeni bir alandan sağlamamız gerekecek. Dolayısıyla daha fazla yatırıma ihtiyacımız var. Yaşadığımız ekonomik kriz ise yatırımların gerçekleşmesini iyice zorlaştırıyor. Her ne kadar Shell bu yıl yatırım seviyesini yüksek tutsa da, sektör genelinde yatırımlar önemli ölçüde azalabilir. Bu da petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde kalmasına ve fiyat dalgalanmalarının devam etmesine neden olacaktır."

Yeni enerjiler hemen yarın değil

Peki, Shell'in yeni patronu petrol sektörünün geleceğine yönelik iyimser bir bakış açısına sahip mi? Yeni bir enerji geleceğine geçiş sürecinde olduğumuzu düşünen Voser, bu sürecin baş rol oyuncularının temiz yakıtlar ve alternatif enerji olacağını ifade ediyor. Fakat bu noktada Voser önemli bir hatırlatmada bulunuyor: "İnsanlar yeni enerji teknolojisinin kolay bir iş olduğunu düşünüyorlar. Oysa tarihe baktığınızda, nükleer ve biyoyakıtların ticari olarak piyasaya sürülmelerinin ardından, küresel pazarın yüzde 1'ine ulaşmaları onlarca yıl sürdü. Bunun öncesinde ise, bilimsel boyuttan ticari boyuta geçmek de yine on yıllar aldı."

Önümüzde uzun yıllar olduğu kesin. Yenilenebilir enerjilerin hemen yarın hayatımıza girmeyeceği ortada, fakat bu yönde çok önemli hareketler, girişimler ve hedefler var. Peki Shell bu konuda ne yapıyor? Voser'ın yorumları şöyle: "Her şeyden önce insanlar bizi bir petrol şirketi olarak görüyorlar, oysa üretimimizin yarısı doğal gaza yönelik.Gaz ile çalışan bir elektrik santralinin yol açtığı sera gazı emisyonu geleneksel kömürle çalışan bir elektrik santraline oranla yüzde 40 daha az sera gazı emisyonuna yol açıyor. Bunun yanısıra biyoyakıt ve rüzgar enerjisine yönelik önemli çalışmalarımız; güneş ve hidrojen alanında da Ar-Ge çalışmalarımız mevcut." 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar