SGK'lının cenaze yardımında yine hüsran var
Ateş düştüğü yeri yakar denir hep. Manen sıkıtı yaşayan sigortalının yakınlarının ise maddi kayıplarının telafisi için de cenaze yardımı yapılıyor. Sosyal güvenlik reformu ile sigortalıların cenaze ödeneklerinde 3 asgari ücret üzerinden ödeme yapılması öngörülmüştü. Ancak daha sonra yapılan değişiklikle SGK yönetim kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneği verilmesi hükme bağlanmıştı. Cenaze ödeneği;
a) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu,
b) Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken,
c) Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının ailesine verilir. Kendisi için en az 360 gün prim bildirilmiş iken ölen sigortalıya verilecek cenaze ödeneğinde ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmayacaktır.
Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşi, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana veya babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
Cenaze ödeneği için hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile kuruma başvurulması şarttır. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne kaydedilmemişse, dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca usulüne göre düzenlenen bir belgenin (Ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca usulüne göre düzenlenen bir belge defin ruhsatı, ölüm tutanağı... vs.,) SGK'na verilmesi gerekmektedir.
Cenaze ödeneği miktarının 2010 yılından başlamak üzere her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllık TÜFE değişim oranı kadar artırılması ve bu suretle bulunacak rakamlardaki kuruşların liraya iblağ edilmesi esası getirilmiştir.
Buna göre SGK tarafından verilmesi gereken cenaze ödeneği 25/12/2008 tarih ve 2009/407 sayılı SGK yönetim kurulu kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunu'n 4/a (SSK) 4/b (Bağ-Kur) bentleri kapsamında olanlar ile 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa göreve başlayan 4/c bendi (memur) kapsamında olanlar için cenaze ödeneği miktarı 308 TL olarak belirlenmiştir.
308 TL cenaze ödeneğinin yetersiz olduğunu sanırım söylemeye gerek yok. En azından maddi kayıplarını karşılayacak bir tutarın belirlenmesi gerekirdi. Ama maalesef yapılmadı.
SGK'lının süt parası 75 TL oldu
Sosyal güvenlik reformunun en tartışmalı konularından birisi de süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği idi.
Reformunun ilk halinde 6 ay boyunca her ay asgari ücretin üçte biri olarak verilmesi öngörülen süt parası önce 6 ay boyunca asgari ücretin onda birine, daha sonra da yapılan düzenleme ile SGK Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden ödenmesi kabul edildi.
Buna göre, yaşaması şartıyla her çocuk için doğum tarihinde geçerli olan ve SGK Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verileceği hükme bağlanmıştır.
Emzirme ödeneği miktarının 2010 yılından başlamak üzere her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllık TÜFE değişim oranı kadar artırılması ve bu suretle bulunacak rakamlardaki kuruşların liraya iblağ edilmesi esası getirilmiştir.
SGK tarafından verilmesi gereken emzirme ödeneği 25/12/2008 tarih ve 2009/406 sayılı SGK yönetim kurulu kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren doğum yapan sigortalılar için 75 TL olarak belirlenmiştir. Emzirme ödeneği için sigortalının iş yerinden alınan vizite kağıdı, doğum raporu, nüfus cüzdanı fotokopisi (sigortalının ve yeni doğan çocuğun) ile evlenme cüzdanı (Sigortalının eşi doğum yapmış ise) ile birlikte ilgili SGK İl / Merkez Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.