SGK'lıların sağlık yardımında kafalar karıştı
Yaklaşık 12 yıldır bu yana gazeteniz DÜNYA'da iş ve sosyal güvenlik hukukuna ilişkin görüşlerimi, fikirlerimi, yorumlarımı ve eleştirilerimi siz değerli okuyucularımla paylaşıyorum.
Fırsat buldukça okurlarımızı aydınlatacak ve toplumun soysal güvenliği konusunda katkıda bulunacak yazılar yazmaya, toplumu aydınlatmaya özen gösteriyorum.
Kişisel olarak sosyal güvenliğin yaygınlaşmasından, toplumun hakkını ve hukukunu öğrenmesinden manevi bir haz alıyorum. Sanıyorum toplumda sosyal güvenliğin önemsenmesinde az da olsa benim de katkılarım olmuştur.
Geçen hafta Sosyal Güvenlik Kurumu'nun anlamsız çıkışına halkın gösterdiği tepkiden anladım ki, artık bu halka çarpık uygulama ve hukuksuz uygulamaları dayatmak mümkün olmayacak.
Önce işsize sağlık hizmeti yok dendi
Sosyal Güvenlik kurumu önce kurumun uygulama birimleri olan sigorta müdürlüklerine hitaben, "Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinin Ve Sosyal Güvenlik Merkezlerinin Dikkatine!" başlıklı bir duyuru yayınladı. Bu duyuruda, genel sağlık sigortalılarının zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanacağı açıklandı. Yapılan duyuru ile bugüne kadar zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün + 90 gün olmak üzere toplam 100 gün sağlık yardımı verilmesine ilişkin uygulamanın da hatalı olduğu belirtildi.
Yani SGK 17 aydır uygulanan yasa hükmünü yanlış anladıklarını ve dolayısıyla artık sigortalılarının zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanacağı ve 10 günden sonra da prim ödenerek sağlıktan faydalanılacağı şeklinde açıklama yapıldı.
Sonra işsize sağlık hizmeti varmış dendi
Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) işsiz kalanların sağlık hizmetinden yararlanma süresini 10 güne düşürmesine gelen tepkiler nedeniyle, sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın talimatı ile eskiden olduğu gibi 100 gün uygulamasına devam edileceği açıklanmıştır.
Hepimizin bildiği söz vardır, "Allah fakiri sevindirmek için önce eşeğini kaybettirir, sonra da buldururmuş." Bizim işsizlerin durumu da buna çok uyuyor.
190 günden 100 güne düşürülmüştü
Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önceki mevzuata göre işsiz kalanlar 10 gün + 6 ay süreyle sağlık yardımı veriliyordu. Buna göre, sigortalılık niteliğini yitiren (işten ayrıldıktan 10 gün sonra sigortalılık niteliği yitirilmektedir) SSK'lılar, bu tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olan sigortalı ile eşi, çocukları, ana ve babalarının, 10 günden sonraki altı ay süreyle sağlık yardımından yararlanmaları mümkündü.
5510 sayılı Kanun'un 67. maddesinde sigortalılığı sona erenlerin (işten çıkanların) ne kadar süreyle daha sağlık yardımından yararlanabilecekleri düzenlenmiştir. Buna göre; "60' ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle zorunlu sigortalılıklarından sonraki genel sağlık sigortalılıklarından dolayı prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar" şeklinde düzenlenmiştir.
Buna göre zorunlu sigortalılığı sona erenlerin 10 gün daha sigortalılık nitelikleri devam edecek olup, bu 10 günlük süreden sonra da sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle sağlık yardımlarından yararlandırılmaları gerekmektedir.