SGK yine coştu
Okurlarımızın "İbrahim bey bu SGK ne zaman coşmadı ki" dediklerini duyar gibiyim. Haklısınız, millete rahat vermemek için dört elle çalışan SGK, yeni bir icat çıkardı, "Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi".
Bilmeyenler için kısa bir özet yazalım, belki SGK'dan da okuyup fikir sahibi olanlar çıkabilir.
Sosyal sigorta sisteminde, sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık gibi nedenlerle doktor raporu ile çalışmadığı süreler için uğradığı gelir kaybını telafi etmek üzere geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.
İşte 4/a sigortalısının bu raporlu oldukları dönemde SGK'dan geçici iş göremezlik ödeneği alabilmesi için rapor süresince çalışmadığına dair bir bildirim yapılması gerekiyor.
Yani, sigortalıların tamamı dolandırıcı olup, her an bir fırsat bulup SGK'yı dolandırmak peşinde oldukları düşüncesinde olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı hırsız ve dolandırıcı olduğunu düşündüğü SGK'lıların önüne geçmek içmek "İstirahatlı Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumuna Gönderilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ" çıkarmışlar.
Tebliğe göre 4/a Sigortalının istirahat parası almasını gerektirir biçimde istirahat raporu alması halinde işverenin e-sigorta yoluyla e-bildirge şifresi kullanarak Çalışılmadığına Dair Bildirim"de bulunması gerekmektedir.
Bildirimin, http://www.sgk.gov.tr internet adresinde "İşveren" menüsü "Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi", "Kullanıcı Şifre Ekranı", "Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri", "Giriş" bölümünde yer alan bilgiler kaydedilmek suretiyle sigortalılarca hak edilen istirahat süresini takip eden 5 iş günü içinde elektronik ortamda SGK'na gönderilmesi zorunludur. Hak edilen istirahat süresi; On günden kısa süreli istirahatlarda istirahatın bittiği günü, on gün ve daha uzun süreli istirahatlarda onar günlük sürelerin bittiği ve son on günlük süreden arta kalan istirahat süresinin bittiği günü ifade etmektedir.
Tebliğle ne dedikleri, neyi nasıl yapmak istedikleri tam anlaşılmıyor ama, aba altından gösterdikleri sopadan anlıyoruz ki bunların niyeti ciddi ve kanun düzen ihtiyacı olmadan SGK açıklarını kapatacak para cezası yazacaklar.
Tebliğe gelen tepkilerden geri adım atan SGK, uygulamayı tebligata rağmen beş iş günü içinde vermeyen işverenlere idari para cezası uygulanacağı şeklinde değiştiriyor.
Bildirimi göndermeyen veya süresi dışında gönderen işverenler hakkında Kanunun 102 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendine göre idari para cezası uygulanacağı duyurulmuştur. Söz konusu 5510-102/1-i bendinde "Kurum tarafından bu Kanunun 100 üncü maddesi kapsamında Kurum tarafından istenen bilgi ve belgeleri belirlenen süre içinde mücbir sebep olmaksızın vermeyen kamu idareleri, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler hakkında, aylık asgari ücretin beş katı tutarında, geç verilmesi halinde ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır." Hükmü getirilmiştir.
Çalışılmadığına Dair Bildirimi e-sigorta yoluyla göndermeyen işverenler hakkında aylık asgari ücretin beş katı tutarında (5 asgari ücret); 5 iş günü geçtikten sonra veren işverenler hakkında ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası (2 asgari ücret) uygulanacağı belirtilmiştir.
İdari para cezasının yasal dayanağı olduğu belirtilen 5510 sayılı Kanun'un 100 üncü maddesi, kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik bir düzenleme olup ilgili kurum, kuruluş ve kişilerden bilgi-belge istenmesine ilişkindir. Açıkçası, SGK idaresinin esas aldığı 5510-102/1-i bendine göre idari para cezası uygulanması halinde, işverenlerin bu idari para cezalarını mahkemelerde iptal ettirmesi muhtemeldir.
İdari para cezasının yasal dayanağı olduğu belirtilen 5510 sayılı Kanun'un 100 üncü maddesi, kayıtdışı istihdamı önlemeye yönelik bir düzenleme olup ilgili kurum, kuruluş ve kişilerden bilgi-belge istenmesine ilişkindir. Açıkçası, SGK idaresinin esas aldığı 5510-102/1-i bendine göre idari para cezası uygulanması halinde, işverenlerin "Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi"ne ilişkin bu idari para cezalarını mahkemelerde iptal ettirmesi muhtemeldir.
SGK hukuksuz uygulamalara son vermeli ve biraz da hukukun üstünlüğüne inanmalıdır.