Sezon ortasında yapılan KDV artışı turizmcileri etkiler mi?

Akif AKARCA / Dr.Mehmet ŞAFAK
Akif AKARCA / Dr.Mehmet ŞAFAK VERGİNİN GÜNDEMİ [email protected]

Mehmet ŞAFAK

03.01.2008 tarihli yazımızda; yiyecek ve içecek hizmetleri ile turizm işletmelerinde 01.01.2008 tarihinden itibaren uygulamaya giren katma değer vergisine ilişkin Bakanlar Kurulu kararına değinilmiş ve konuyla ilgili tebliğ taslağında yer alan açıklamalara da yer verilmişti.

Anılan yazımızda da açıklandığı üzere; katma değer vergisine tabi mal ve hizmetlerin oranlarını belirleyen listelerde (2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu kararındaki II sayılı listenin B bölümünün 24'üncü sırasında) yapılan değişikliklerle 01/01/2008 tarihinden itibaren;

- Kahvehane,

- Kır kahvesi,

- Çay bahçesi,

- Çay ocağı,

- Kıraathane,

- Kafeterya,

- Pastane,

- Ayakta yemek yenilen yerler,

- Yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır yemek şirketleri dâhil),

- Lokanta,

- İçkili lokanta,

- Kebapçı

- Ve benzeri yerlerde

Verilen hizmetlerde uygulanan KDV oranı %18'den %8'e indirilmişti. Ancak bu yerlerde verilen hizmetler içinde alkollü içecek servisinin de bulunması halinde, hizmetin alkollü içeceklere ilişkin kısmına %18 KDV oranı uygulanmaktaydı.

Öte yandan;

- Gazino,

- Açık hava gazinosu,

- Bar,

- Dans salonu,

- Diskotek,

- Pavyon,

- Taverna,

- Birahane,

- kokteyl salonu

- Ve benzeri yerlerde

Verilen hizmetlerde herhangi bir oran indirimi yapılmadığından buralarda verilen hizmetlere uygulanan KDV oranı, alkollü alkolsüz içecek ve yiyecek ayrımı yapılmadan ve tüm hizmetler için %18 olarak devam etmekteydi. 

15.07.2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/15200 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 2007/13033 sayılı kararnamenin eki (II) sayılı listenin "B) Diğer mal ve hizmetler" bölümünün 24'üncü sırasında yer alan "lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde" ibaresinden sonra gelmek üzere "(birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar hariç)" ibaresi eklenmiştir.

Dolayısıyla, 15.07.2009 tarihinden itibaren;

- Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerle ile,

- Üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda

Verilen hizmetler % 18 oranında katma değer vergisine tabi olacaktır.

Kanımızca, daha çok bütçe açıklarını azaltmaya yönelik olarak vergi gelirlerini artırmayı amaçlayan bu düzenleme, tam da turizm mevsimin ortasındayken yapılmış ve yeterince ayrıntılı duyurular da yapılmadığı ve Maliye Bakanlığı'nca konuya ilişkin açıklamaları içeren tebliğ düzenlemesi de henüz yapılmadığı için, uygulayıcılarda tereddütler yaşanmasına yol açmıştır.

Öte yandan, daha önceki yazımızda da açıklandığı üzere; 2007/12143 sayılı kararnamenin 7'nci maddesiyle 2002/4480 sayılı kararname eki (II) sayılı listenin B bölümüne eklenen 24 üncü sıra ile 01/01/2008 tarihinden itibaren;

- Otel,

- Motel,

- Pansiyon,

- Tatil köyü

- Ve benzeri konaklama tesislerinde

Sunulan geceleme hizmetlerinde KDV oranı %8 olarak uygulanmaktadır.

Geceleme hizmeti bu işletmelerde oda veya yer tahsis etmek suretiyle verilen, tesiste günlük yatma-barınma-kalma hizmetidir. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinin dışında ayrıca yemek, eğlence, spor, ütü, kuru temizleme gibi hizmetler de verilebilmektedir. Konaklama tesisinde verilen bu hizmetlerden;

- Geceleme hizmeti satın almaksızın yararlanılması halinde

ya da,

- Geceleme hizmeti satın alanlara verilen bu hizmetlerin, konaklama tesisleri tarafından,

i - Ayrıca faturalandırılması ya da

ii- Geceleme hizmetine ilişkin faturada geceleme bedelinin dışında ayrıca gösterilmesi

Halinde de söz konusu hizmetler ait oldukları oranda vergilendirilmektedir.

Ancak geceleme hizmeti dışında olup mutat olarak geceleme hizmeti kapsamında sunulan hizmetlere ilişkin bedellerin, geceleme bedeline dahil edilerek geceleme-konaklama bedeli olarak tek bir bedel alınması ve fatura edilmesi halinde geceleme hizmeti ile birlikte bu hizmetler de geceleme bedeli kapsamında %8 oranında KDV'ye tabidir. Dolayısıyla, her şey dahil sistem olarak bilinen konaklama hizmet türünde müşteriye verilen hizmete uygulanan KDV oranı %8 olarak uygulanmaya devam edecektir.

İhracatta önemli duraklama ve gerilemelerin yaşandığı bugünlerde ülkeye önemli miktarda döviz girişi sağlayan turizmcileri teşvik edecek yeni düzenlemelerin (turizmcilerin ihracatçılara sağlanan haklardan yararlanmaları vb. gibi) gündemde olduğu bir durumda, katma değer vergisindeki bu artış kısmen de olsa turizmcileri olumsuz etkileyebilecektir. Bu nedenle, anılan kararların tekrar gözden geçirilmesinde yarar olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Aramalı vergi incelemesi 26 Eylül 2019