Şeyh Hasina 4. kez Başbakan
Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Bangladeş yönetiminde, kadınlar liderliği sürdürüyor. 30 Aralık'ta yapılan parlamento seçimlerinden zaferle çıkan Başbakan Şeyh Hasina, başbakanlık koltuğunda kesintisiz olarak 3. kez oturmaya devam edecek. Ülkenin kurucu lideri ve bağımsızlık kahramanı Şeyh Mucib ür Rahman'ın kızı olan Hasina, daha önce de 1996-2001 yılları arasında başbakanlık görevini yürütmüştü. Parlamenter sistemle yönetilen ülkede parlamentoda toplam 300 sandalye bulunuyor. Hükümeti kurmak için 151 sandalyenin yettiği ülkede son seçimlerde başbakan Hasina 288 sandalye kazanarak, çok büyük bir avantaj elde etmiş bulunuyor. Demokrasiye bağlılığı ile dikkat çeken, başbakan, bu mücadele geçmişte büyük acılar çekmiş, tutuklanmış ve babası kurucu başkan Mucibür Rahman'ın katledilmesinden sonra 6 yıl ülke dışında yaşamak zorunda kalmıştı.
163 milyon nüfuslu bir İslam ülkesinde göreve devam edecek olan başbakan Hasina'nın daha önce başlattığı ve kadınların toplumda hak ettikleri düzeye getirilmeleri çalışmalarını sürdürmesi ve bu alanda önemli adımlar atması bekleniyor. 2041 yılında gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmayı kendine ana hedef olarak seçmiş olan Bangladeş'in, bu seçimlerden sonra, aynı heyecanı sürdürerek hedefe kilitlenmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Son 20 yıldan bu yana her yıl ortalama yüzde 6 olan kalkınma hızının, aynı ruh ve heyecanla sürdürülmesi yanında, ülke ihracatının, arttırılması, çevre ve iklim değişikliği ile ödünsüz mücadele de gündemdeki yerini koruyacak. Enerji darlığı konusunu aşmak için Rusya ve Hindistan ile ortak nükleer enerji santralı inşa eden Bangladeş, sağlık sorunlarının çözümü, anne ve çocuk sağlığında düzenlemeler gibi konularda da önemli adımlar atmış bulunuyor.
Ardı ardına 3. kez başbakan seçilen Şeyh Hasina'nın karşı karşıya kaldığı en büyük sorun ise komşu ülke Myanmar'dan (Burma), göçe zorlanan sayıları 1 milyon 300 bine ulaşan Arakan Müslümanları. Adeta bir ithal sorun olan bu konu, halen bir uluslararası sorun olarak sadece Bangladeş yönetiminin değil, tüm ulusların bir sorunu olarak çözüm bekliyor.
Son dönemlerde Türkiye ile ilişkilerini en üst düzeye çıkartmak için çaba gösteren Bangladeş'in, başbakanın değişmemesiyle birlikte, aynı politikaya devam etmesiyle, ülkelerimiz arasında ki kültürel, ticari ve bir çok konudaki işbirliğinin artması da kaçınılmaz olacak...