Şevket Demirel
Şevket Demirel öldü. Şevket Demirel, bir Isparta aşığı idi. Mühendis olarak sanayinin gelişmesine, Ispartalı olarak tarımın gelişmesine ve ağaçlandırmanın önemine inanıyordu. “Isparta gülcülükle, halıcılıkla zenginleşemez... Senede gülyağından 20 milyon dolar para gelir. Üretimi artıramazsınız. Artırsanız satamazsınız. El halısı dünyada en fakir bölgelerde dokunuyor. Bir günde bir kişi en fazla 40 bin düğüm atabilir. Halı dokumak çalışana para getirmez. Fakat meyvede büyük potansiyel var. Kirazın kilosu 2.5 dolara satılır. Isparta’da 50 bin ton üretilir ise bunun geliri 125 milyon dolar eder. Meyve sebze üretebilmek için bunları işletebilecek bir sanayi kurmak ve arazinin sulanması lazım. Daha önce Eğirdir Gölü her yıl 800 milyon metreküp suyu Akdeniz’e atardı. Sulama şebekeleri kuruldu. Gölün etrafındaki tüm ovalar, Atabey İslamköy’de 150 bin dönüm, Uluborlu Senirkent ovalarında 100 bin dönüm suya kavuştu. Hoyran gölünden yararlanılarak çevredeki ova sulandı. Gelendost ovalarında 200 bin dönüm suya kavuştu. 33 gölet ile 150 dönüm arazi sulandı. Sulanan arazilerde şimdilerde elma yetiştiriliyor” diyordu..
Yapımına 1989 yılında başlanan ve 16 dönüm arazi üzerinde kurulan külliyeyi ölmeden tamamlattı. Demirellerin eski haline getirilen evleri, kütüphaneleri, sergi salonları, cami ve bahçesi ile külliye Isparta için bir cazibe merkezi oldu.
Şevket Demirel’in Isparta’ya kazandırdığı üretim tesisleri şunlar:
- Göltaş Çimeto, yılda 2 milyon ton klinker, 2 milyon 500 bin ton çimento üretiyor.
- Göltaş Enerji, su kaynaklarını değerlendirerek yılda 200-400 milyon kWh elektrik üretiyor.
- Orma entegre orman ürünleri fabrikası yılda 600 yüz bin metreküp ağaç işleyerek 500 bin metreküp kaliteli levha üretiyor.
- Orkav Kavakçılık işletmesi, kavak yetiştiriyor. Yıllık üretimi 10 bin metreküp. Bodur elma fidanlığında her yıl bir milyon adet fidan dağıtıma hazır hale geliyor. 100 dönümlük serada organik domates, biber, salatalık üretiliyor.
- Puccinelli Elmataş, kurutulmuş sebze, meyve, meyve suyu ve salça üretiyor. Yıllık yaş meyve ve sebze işleme kapasitesi 100 bin ton. Yılda on bin ton yaş elma, kurutulup, değirmenlerden geçirilerek, elma unu yapılıyor. Bu un, çocuk mamalarında, bisküvi, pasta sanayinde kullanılıyor.
Şimdilerde işletmelerin sorumluğunu 3 kızı üstlenmiş durumda. Nihan Demirel Atasagun, Neslihan Demirel ve Binhan Demirel Kesici, yatırımların ve üretimin başında.
Şevket Demirel’e tanrıdan rahmet, ailesine başsağlığı dileriz.