Sevgililer Günü’nde herkese “nuş olsun!”

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… Ayrıntılar mı? İnternette www.dunya.com adresinde “anasayfa”daki “ehlikeyf” sekmesinde.

✔Herkese “nuş olsun!”

O akşam, “herkese nuş olsun” (afiyet olsun) deyip ayrıldık lezzetler geçidinden… Lüle kebabı (Adana kebaba benziyor, kuyruk yağı ile yapılıyor, koyun eti kullanılıyor), tike kebabı (mangalda koyunun but veya sırtından tuzlanıp biberlenerek hazırlanıyor), Hazar Denizi’nin bereketini yansıtan balık yemekleri (örneğin mersin balığı, narla karıştırılıp kıpkırmızı servis ediliyor), kutab (gözleme), kükü (yeşillikle yapılan omlet benzeri), düşbere çorbası (bir çeşit mantı), köfteler, dolmalar (bizim sarmaya dolma deniyor, yoğurtla yeniliyor), kelem dolması (lahana dolması, ayva ile pişirilirse harika oluyor), turşular, 50’den fazla pilav yemeği (etli, balıklı, sebzeli, meyveli, safranlı, ciğerli, balkabağı içinde kestaneli vd.), çeşit çeşit mantılar ve daha pek çokları… Hurma ve Hazar Denizi’ndeki balıklardan gelen havyar da bu lezzetlerin katkıları arasındaydı…

Azerbaycan kahvaltısından sonra Azeri yemekleri ile de tanıştım geçtiğimiz günlerde. Meslek hayatına Hyatt Regency Bakü’de başlayan, daha sonra Kazakistan’da ve Bakü’de butik otellerin executive şefliğini yapan genç şef Ramin Nuriyev’in geleneksel Azerbaycan mutfağının inceliklerini yansıtan mönüsüne Azerbaycan, Osmanlı ve Anadolu şerbetlerinin yanı sıra taze meyve suları ve alkolsüz kokteyller eşlik etti.

✔Yarın 14 Şubat Sevgililer Günü!

Geçtiğimiz hafta, Sevgililer Günü tarihini anlatmış, yeme-içme, kültür- sanat, turizm alanlarında kim ne yapıyor? sorusunun yanıtını arayıp firmaların bu özel gün için hazırlıklarından söz etmiştik. Ehlikeyfl er için seçenekler sunmaya devam ediyoruz: PTT’nin kampanyasına katılmak için son gün!; Hotel Caeli, “Sevgililer Günü”nü 19 Şubat’a kadar kutluyor; Romantik alternatifl er Divan Otelleri’nde; Belle Epoque a Pasha’da farklı seçenekler; Richmond Nua, Sapanca’ya davet ediyor;

İsme özel şişeler Uludağ Premium’da mümkün…

✔Restoranlar, özel mönüler hazırlıyor

14 Şubat için misafirlerine dünyanın dört bucağından mutfakların yemekleriyle farklı lezzet deneyimleri yaşatmayı öneren restoranlara bu güne özel hazırladıkları Sevgililer Günü kekleri, pastaları ile pastaneler de destek veriyor:

Asitane Restaurant’da Osmanlı mutfağı; Akdeniz deniz ürünleri Capricorn’da; Fenix’te Güney Amerika mutfağı bekliyor; Geleneksel Anadolu lezzetleri Kiva’da; Qurabiye’de güne özel tarifl er; Kalpli kekler ve kurabiyeler TickerDaze’de…

✔Sevgilerini dolmakalemle yazdılar

Graf von Faber-Castell, Yazı Kültürü Dergisi Mürekkep Balığı ve premium kalem mağazası Barker’s Pen Shop, Buyaka Barker’s Pen Shop mağazasında Sevgililer Günü için özel bir davet düzenledi. Davete polisiye yazarı edebiyatçı Ahmet Ümit ve Adel Kalemcilik Genel Müdürü Evrim Hizaler de katıldı. 250 yıllık yazım gereçleri markası Faber-Castell’in tarihindeki büyük aşk hikâyesinin kapılarının aralandığı davette katılımcılar, Kontes Ottilie ile Kont Alexander von Faber-Castell çiftinin kişiliklerinin esin kaynağı olduğu Graf von Faber-Castell Heritage Limited Edition koleksiyonunu incelemek fırsatını buldular.

✔“Hiçbir şey aşktan önemli değildir”

Beymen Club tasarım ekibinin kitaplardan ilham alarak hazırladığı t-shirt, aynı tasarımı içeren çanta, ayraç ve kitaptan oluşan dörtlü setleri arasına İtalya’da yaşayan yönetmen Ferzan Özpetek’in bestseller kitabı “İstanbul Kırmızısı” da eklendi.

✔Bosch’tan “et pişirme sanatı”na katkı

Yeni nesil Bosch fırınların termometresinde bulunan üç sensör, içerde pişmekte olan etlerin farklı yerlerindeki sıcaklığı yüksek bir hassasiyetle ölçerek en ideal ısıyı ve pişirme süresini tespit ediyor.

✔Shell’den araca sipariş hizmeti

Shell Mobil Uygulaması’ndaki “Aracınıza Sipariş Verin” özelliği ile Select market olan Shell istasyonlarında araçtan inmeden yiyecek sipariş verebiliyor; yaklaşık bir buçuk dakikada gelen siparişin ödemesi nakit ya da kredi kartı ile yapılabiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar