Seven, paraya bakmaz!

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Bugün dünyanın “paralı” ülkelerinde, “paralı” kesimler için sevgililer günü. Daha doğrusu, perakendeci kesim için ciroyu artırma “fırsat”ı.

Yılbaşı biter bitmez, perakendeci kesim “Sevgililer Günü” hazırlığına başladı.
Bizde Ramazan ve Kurban bayramları nedeniyle aileler ek harcama yapar, ekonomi hareketlenir idi...

Sonra yılbaşı ek bir harcama dönemi oldu... Derken Anneler, Babalar ve nihayet Sevgililer Günü "alışkanlığı başladı"...

Gerçekte, Anneler, Babalar, Sevgililer günleri, daha önce Batı'nın zengin ülkelerinde ortaya çıkan, sonra bizim "taklit ettiğimiz", tüketim tuzaklarıdır.

Anneye, babaya, sevgiliye hediye almak kötü mü? Hayır. İyi de... Neden yılda sadece bir gün? Piyasada talebin artması, daha fazla mal satılması, dolaylı olarak satıcı kadar üreticinin de yüzünün gülmesi kötü bir şey mi? Hayır. İyi de... Gereksiz tüketime, israfa ne demeli?

Bizde Sevgililer Günü, en fazla kesme çiçek üreticilerinin "yüzünü güldürüyor". Önceleri en fazla "Anneler Günü"nde çiçek satılırken şimdilerde "Sevgililer Günü" öne geçti. 24 Kasım "Öğretmenler Günü" ikinci sıraya yerleşti. 

Sevgililer Günü'nde hem ihracat hem iç talep için kesme çiçek talebi artıyor. Türkiye’de yılda 600 milyon dal kesme taze çiçek üretiliyor. Bunun yarısı ihraç ediliyor. Kalıyor 300 milyon dal. İşte bunun da onda biri Sevgililer Günü satılıyor.

Çeşit olarak 60'ın üzerinde kesme çiçek üretiliyor ama gül üretimi sınırlı. Yıllık gül üretimi sadece 45 milyon dal. Bizde üretim talebi karşılamadığı için özel günlerde satılan güller yurtdışından getiriliyormuş.

Yazının sonunda "Sevgililer Günü"ne "ekşi limon" sıkayım. Efendim, biz bu güne "Sevgililer Günü" diyor isek de, bu günün gerçek adı "St. Valentine Day", Türkçesi "Aziz-Papaz-Valentine Günü"dür. Kim bu papaz efendi? "Papaz Valentine Efendi" ne yapmış da, bu gün Sevgililer Günü olmuş?
Roma İmparatoru II. Cladius'un, askere gidecek gençlere evlenme yasağı getirmesine rağmen Papaz Valentine Efendi, imparatoru dinlemeden askerlere nikâh kıymış. İmparator bunu öğrenince 270 yılının 14 Şubat günü kafasını kestirmiş. İşte şimdi biz de 14 Şubat'ta "Sevgililer Günü" olarak bundan 1744 yıl önceki bu "hazin olayı" kutluyoruz (!)

Sevgililer günü bahane. Önemli olan sevgi.  Sevgi aileden başlar, topluma yayılır. Birbirini seven insanlar mutlu yaşar.

Şu günlerde ülkede herkes birbirini sevse ne iyi olur. Ülkeye huzur gelir. Herkes işine sarılır. Refah artar.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018