'Sessiz matematik' ile eğitimde fırsat eşitliği

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Bugün Türkiye'de 3 milyondan fazla işitme engelli bireyin yaşadığı tahmin ediliyor. İşitme engelli bireylerin en fazla zorlandıkları konuların başında şüphesiz eğitime erişim geliyor.

İstanbul Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları ve Sosyal Sorumluluk Yönetimi öğrencisi Pelin Baykan tarafından 2016 sonunda kurulan Anlatan Eller, işitme engelli topluma Türk İşaret Dili eğitimi verme amacıyla yola çıkmış bir sosyal girişim. Hedefi, eğitimde fırsat eşitsizliğine çözüm bulmak.

Her bireyin kendi bireysel başarısını yüzde 50 arttırmasını başarı hedefi olarak belirleyen Anlatan Eller, bu başarıyı elde eden bireylerin kendi aktif bireysel istihdamını sağlayacağını düşünüyor.
Anlatan Eller, Türk İşaret Dili destekli ilk eğitimlerini EKPSS Matematik alanında başlattı ve sosyal medya üzerinden ders videoları yayınladı.

EKPSS, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak adlandırılan, ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu engellilerin, engel grupları ve eğitim durumlarına göre yapılan ve sonuçları Devlet memurluğu ile kamu kurum ve kuruluşlarının işçi kadrolarına alınmalarında kullanılan merkezi sınav anlamına geliyor. İki yılda bir yapılan EKPSS, ilk olarak 2014 senesinde hayata geçirildi.
Anlatan Eller bu yıl gerçekleştirilen sınav sonrasında bir rapor yayınladı ve eğitim alan öğrencilerinin başarı artışlarını hesapladı. Pelin Baykan raporun sonuçlarını şöyle anlatıyor:

Net bir başarı artışı

“Çift yıllarda düzenlenen Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı, Genel Yetenek ve Genel Kültür
alanlarından oluşuyor. Yaptığımız çalışma Genel Yetenek alanında toplam 30 öğrenci üzerinden değerlendirildi. 22 katılımcı öğrencimiz lise mezunu, 8 öğrencimiz ise üniversite mezunu. Lise ve üniversites mezunu gruplarımızı tekrar sınava girenler ve ilk defa sınava girenler olarak iki ayrı kategoride inceledik. İkinci defa sınava girenlerin başarı artışı ile ilk defa sınava girenlerin bir önceki sene sınava girenlerin ortalamasına göre gösterdiği başarı artışını hesapladık.

Lise mezunu öğrencilerimize bakacak olursak; EKPSS 2018'de ilk defa sınava giren 4 öğrencinin Genel Yetenek alanında bireysel başarı ortalaması 5,00 oldu. Bu oran 2016 verilerine göre yüzde 24 artış anlamına geliyor. EKPSS 2016'da 18 öğrencinin Genel Yetenek alanında bireysel başarı ortalaması 4,05 iken EKPSS 2018'de bu başarı ortalaması 6,30 oldu. 2018 yılında Türk İşaret Desteği ile eğitim alan öğrencilerimizin bireysel başarı artışı yüzde 56 olarak hesaplandı.
Üniversite öğrencilerimizde ise durum şöyle; EKPSS 2018'de ilk defa sınava giren 2 öğrencinin Genel Yetenek alanında bireysel başarı ortalaması 4,38 oldu. Bu oran 2016 verilerine göre yüzde 49 artış anlamına geliyor. EKPSS 2016'da 6 öğrencinin Genel Yetenek alanında bireysel başarı ortalaması 2,94 iken EKPSS 2018'de bu başarı ortalaması 4,25 oldu. 2018 yılında Türk İşaret Desteği ile eğitim alan öğrencilerimizin bireysel başarı artışı yüzde 45 olarak hesaplandı.”

Mevcut sistem başarı artışını “görmüyor”

Pelin Baykan, “Kazandığımız başarı artışları ne yazık ki mevcut sistemde devlet memuru olarak öğrencilerimizin atanmasına yetmeyecek” diyor, ama şunu da ekliyor: “Bizim asıl amacımız devlet memuru olarak atanmaktan ziyade başarabildiğimizi kanıtlayabilmekti. Kendine güvenen, hayallerini ve hedeflerini fark eden, analiz edebilen, analitik düşünebilen, konular arası geçişi kavrayarak çıkarımlarda bulunan bireyler yetiştirmenin haklı gururu içerisindeyiz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar