Sermaye piyasalarını sevdiren hoca!
"Çok zor şartlarda eğitim veriyoruz; sermaye piyasaları yüzünü Anadolu’ya çevirsin".
Bu sözler Adnan Menderes Üniversitesi'nin sermaye piyasalarına aşığı bir hocasına ait; Prof. Dr. Yusuf Kaderli.
Kendisi ile geçtiğimiz hafta jüri üyesi olduğum sanal portföy yarışması INVESTIMATE 2018'in final gecesinde tanıştım. 45 şehirden 85 üniversite öğrencisinin katıldığı yarışmada, ilk 50'ye giren neredeyse 40 finalistin aynı üniversiteden çıkması, hatta finale kalan 8 öğrencinin tamamının bu okuldan olması jüri üyeleri olarak dikkatimizi çekti. Bu çarpıcı sonucun altında ise idealist, sermaye piyasaları aşığı bir akademisyen çıktı.
Tüm imkansızlıklara rağmen öğrencilerinin sermaye piyasası konusunda yetkinliğini ve becerilerini artırmak için tüm gücüyle çalışan Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kaderli, biraz dertli; "Anadolu’da çok zor şartlarda öğrencilere sermaye piyasası ile ilgili eğitim vermeye çalışıyoruz. Tüm öğrencilerimi mezun olmadan sermaye piyasası lisans belgesi alması için teşvik ediyorum. Sesimizi İstanbul’a duyurmakta çok zorlanıyoruz. Bu konuda siz aracı kurum yetkililerinden destek bekliyoruz.”
Final gecesinde gerek hocanın bu yaptığı konuşma gerek öğrencilerin rapor ve sunumları; doğru eğitimle sermaye piyasalarının nerelere gidebileceğinin adeta bir demosunu görmüş olduk. Finansal okuryazarlığın hem hükümet hem de özel sektör tarafından sahiplenildiği bu dönemde bir Profesörün bu sözleri çok önemli.
Birinciye ECB seyahati
Turkish Yatırım ve Türk Bankası’nın ana sponsor olduğu Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü’nün üniversite öğrencileri arasında düzenlediği sanal yarışmanın bu sene dördüncü yılıydı. Üniversite öğrencileri sanal portföy platformunda 6 hafta boyunca önce birbirlerine karşı ter dökerken, daha sonra portföy getirisi, rapor ve sunum olmak üzere 3 ayrı kriterde yapılan puanlama ile yarışmayı tamamladılar. Türkiye’de yapılan yarışmada, Adnan Menderes Üniversitesi öğrencisi İbrahim Argun birinci olurken, Kıbrıs’ta yapılan yarışmada Kıbrıs Amerikan Üniversitesi öğrencisi İrem Uysal birinci oldu. Yarışmanın birincilerine Avrupa Merkez Bankası (ECB) seyahati, 2500 TL nakit ve Turkish Bank’ta staj yapma imkanı verildi.
Kız öğrenciler ilgi göstermedi
Yarışmada bir başka dikkat çekici nokta ise kız öğrencilerin ilgisizliği oldu. Türkiye'de yapılan yarışmada portföy getirisi ile finale kalan ilk 50 öğrenciden sadece 5 tanesi kız öğrenciydi. Puanlamada pozitif ayrımcılık yapmayı umduğum yarışmada açıkçası bu beni hayal kırıklığına uğrattı. Sanırım kısa vadeli bir yarışma olması kız öğrencilerin ilgisini çekmedi.
Bu arada geçtiğimiz yıllarda Borsa İstanbul'un yaptığı şu çalışmayı hatırlatalım! Borsada kadınların uzun vadede erkeklerden daha başarılı olduğu verilerle ıspatlanmıştı. Borsa İstanbul'un geçtiğimiz senelerde açıkladığı rapora göre, borsada kadınlar erkeklere göre daha az işlem yapıyor ve daha çok kazanıyorlar. Bu nedenle önümüzdeki senelerde bu yarışmalara kız öğrencilerin ilgi göstermesini bekliyoruz.
Fakat yarışmanın Kıbrıs tarafı oldukça yüzümüzü güldürdü. Finale kalan 6 öğrenciden 2'sinin kız olması ve birinciliği de bir kız öğrencinin sırtlaması; tek kadın jüri üyesi olarak benim açımdan yarışmanın en sevindirici tarafı oldu.
‘Kuzey Kıbrıs’ta SPK mevzuatı istiyoruz’
Turkish Bank Group Yönetim Kurulu Başkanı İ. Hakan Börteçene, bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdikleri INVESTIMATE yarışması ile öğrencileri sermaye piyasalarına teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi. Börteçene, Kuzey Kıbrıs finalinde yaptığı konuşmada, “Adanın Tek halka açık bankası Türk Bankası. İngiltere’de lisanslı olarak faaliyet gösteren tek banka da bizim iştirakimiz. Fakat Kuzey Kıbrıs’ta faaliyetlerimiz kısıtlı kalıyor. Bütün ürünlerimizi Türkiye üzerinden yapıyoruz. Çünkü Kuzey Kıbrıs’ta hala SPK mevzuatı yok. En kısa sürede de bir sermaye piyasası kanunlarının oluşturulmasını istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Kuzey Kıbrıs’ta bono çıkarmaya hazırlanıyoruz” dedi.