Seramiğin kaderini değiştirecek, teknolojilerle yüzde 30 büyüyecek

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER [email protected]

Kale Grubu’nun amiral gemisi Kaleseramik’in 2018’de yüzde 30 gibi iddialı bir büyüme hedefi var. Kaleseramik CEO’su Okan Gedik ile konuşurken, profesyonel anlamda bir yapılanma da olduğunu anlıyorum. Bu yapılanma ile birlikte büyüme kaynakları arasında ihracata odaklanma ve yeni pazarlar var. Bazı pazarlarda yüzde 40 büyüme beklentisi dikkat çekiyor. Gedik, “İç pazar da temkinli ama büyümeye devam” diyor. Fakat esas radikal değişiklikler, teknoloji ve tasarım odaklı değişimlerden gelecek gibi görünüyor. Öyle ki bunlar seramiğin kaderini değiştirebilir. Örneğin, “esnek seramik” olarak tanımlanan “Kalesinterflex” ile hedef artık mobilya sektörü… Genel Müdür Okan Gedik, “Artık seramiği konvansiyonelden çıkarttık mobilya sektörüne sokmaya başladık. Mesela masa üretiyoruz, mutfak tezgahları üretiyoruz Kalesinterflex’den. Banyo mobilyası üretmeye başladık. Seramik artık mobilyaya yüzey kaplama malzemesi olarak geri dönüyor. Bahçe mobilyalarında da kullanıyoruz” diyor. Alçı yerine, kolay değişebilir, “yapıştırma seramikler” de yakında geliyor…

Kaleseramik’in yeni Genel Müdürü Okan Gedik ile sohbet ederken grubun yeni hedeflerinde dijital değişimle birlikte fabrikalardaki üretim teknolojilerinden tasarıma uzanan büyük bir dönüşümden bahsetmemek de mümkün değil… Ben bunlara “seramiğin kaderini değiştirecek” teknolojiler dedim. Hem serviste hem sektörel kullanımda önemli değişiklikleri getireceği kesin… Kaleseramik’de hem iç hem de ihracat pazarlarında bu “yıkıcı” teknolojilerle fark yaratıp kendini de yeniden konumlamayı hedefliyor. Gruptaki değişimle ilgili çok konuşulacak şey var ancak gelin bu yazıda biz bunlara odaklanalım. Önce büyüme kaynaklarından başlayalım Okan Gedik şöyle anlatıyor: “2017 fena bir yıl değildi esasında. Satışlarımızı yüzde 20 oranında artırdık. Sektörün bir miktar hani böyle yarım puan bir puan üzerindeyiz. İhracatta yüzde 8-10 aralığında büyüdük, iç piyasada yüzde 12 civarında büyüdük. Bunlar bizim için önemli büyümeler. Bu sene yine esasında önemli bir hamle yapıyoruz. Hem iç piyasada hem dış piyasada bizim 2018 bütçemiz de iddialı bir bütçe. Yüzde 30’un üzerinde bir büyüme hedefliyoruz”.

Seramiğin kaderi değişiyor

Büyümenin kaynaklarıyla ilgili soruyorum hemen, “İhracatta da önemli bir büyüme var. Yani bazı pazarlarda yüzde 40’lara varan büyümeler var. Batı pazarlarında, yatırım yaptığımız, showroom açtığımız pazarlarda. Örneğin İsrail, hızlı büyüyeceğimiz pazarlardan biri. Onun dışında, tabii iç piyasa da önemli bir alan bizim için. Burada da ciddi bir hedefimiz var. İç pazar için temkinli ve iyimseriz”. Biraz daha soruya devam: “Ama yüzde 10’dan, yüzde 30’a ciddi bir büyüme hedefi değil mi? Teknoloji ve tasarım kaynakları mı var? Okan Gedik şöyle anlatıyor: “Evet ciddi bir hedef… Pek çok olumlu vizyon ve başlamış, sonuçlanacak projemiz var. Teknoloji ve tasarım odaklı yine dediğiniz gibi… Artık seramiği konvansiyonelden çıkarttık mobilya sektörüne sokmaya başladık. Mesela masa üretiyoruz “esnek seramik” diyebileceğimiz ve bizim geliştirdiğimiz Kalesinterflex… Banyo mobilyası üretmeye başladık bundan. Seramik artık mobilyaya yüzey kaplama malzemesi olarak geri dönüyor. Artık tost makinası bile üretiliyor seramikten ama o mikro granül püskürtmeler, bizimkiler seramikten banyo-mutfak-bahçe mobilyası haline geliyor…"

En önemli hedef Çin pazarı

Burada başlıca hedef ülkelerden birinin Çin olduğu ortaya çıkıyor. İşte Okan Gedik’in aktardıkları: “Mobilya markası gibi seramik odaklı bir marka hedefliyoruz. Az önce konuştuğumuz gibi bizim ihracat bölgelerimizden bir tanesi, böyle ana bir hedef ülke olarak değil ama spesifik bazı kanallarla Çin’i özellikle hedef bir ülke olarak seçtik. Ama konvansiyonel kaplama malzemeleri ya da vitrifiye malzemeleri olarak değil, zaten onu ucuza yaparlar. Yani bu biraz önce bahsettiğimiz 3 mm ve 5 mm kalınlığında esnek seramik, yani seramik ile esnek lafını bir araya getirmek insanın zihnini zorluyor. Esnek seramiği biz satıyoruz. Ve bu ürün bir kaplama malzemesi olarak değil, ev içi mobilya üretiminde “indoor” ya da “outdoor furniture” yani dış mekan mobilyaları olarak kullanılıyor. Bu mesela bence Kaleseramik’in rekabetten nasıl ayrıştığını da gösteriyor”.

Yeni kanal yaratıyor

Bu yeni alanla bambaşka bir kanal yarattıklarını anlatan ve yeni tekonolojilerin pek çok fonksiyonu olduğunu belirten Okan Gedik bunları şöyle özetliyor: “Bununla ilgili partnerlerimiz var ve hatırı sayılır bir ihracat yapmaya da başladık. O ilk önce bizim için bir potansiyeldi ama bu potansiyel şu anda gerçekleşiyor… Türkiye’de de temaslarımız var. Zaten kendimizin bir mobilya üretimi var. Bununla ilgili yine Unisera’da tanıtımlar yaptık… Kale’nin altında, Kalesinterflex’in altında bir ürün grubu yaratmayı hedefliyoruz. Dünya aslında yeni yeni uyanıyor bu pazara. Çünkü seramiği kimse banyo mobilyası olarak düşünmemişken biz onu bütünleşik yani lavabosundan itibaren çekmecesini çektiğin alandan tut da depolayacağın alana kadar her şey seramik. Yani bütünleşik bir ürün grubundan bahsediyoruz. Seramikte yeni bir alan, kanal açmış oluyoruz. Hayatın içinde daha fazla bir alana hitap eder hale gelmiş olacak. Alışılmışın dışında bir alanda olmuş olacak. Klasik üretim yöntemlerinin de dışına çıkmayı düşünüyoruz”.

Teknoloji İbrahim Bey'in vizyonu

Bu teknolojiler özel beceriler yaratıyor ve aslında çıkış noktası İbrahim Bodur’un bir zamanlar yarattığı vizyon. Bunu dinleyelim: “Evet bu teknolojiler özel beceriler gerektiriyor diyelim. Özel kalıp lazım, özel birleşme yöntemleri lazım, hassas kesimler lazım, işçilik lazım. Bambaşka beceriler lazım… Bizim oradaki şansımız Kalesinterflex yatırımını ve üretimini 15 yıldır aralıksız devam ettiriyor olmamızda yatıyor. Biliyorsun 1 metreye 3 metre ürünler orada başlıyor. İbrahim Bey’in çok büyük, deprem zamanında depreme dayanıklı evler üreteceğim diye yola hafif malzeme, büyük esnek malzeme üretmek üzere yola çıktığı ürünü bugün artık nerelere taşıdığımızın göstergesi. Kolay bir üretim değil Türkiye’de bunu üretebilen yok. Avrupa’da da üretebilen sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Mobilyada mesela banyo mobilyasında kullandığımız Kalesinterflex mutfak mobilyasında da örneğin tezgâh üstü doğal taş, ikame ürünlerin yerine geçebilecek bir ürün. Özellikle laboratuvar tezgahlarında, hastane projelerinde kullanılabilir bir ürün. Hem hijyen hem de o asidik ürünlere karşı dayanımı çok yüksek bu seramiğin… Teknelerde, dış cephelerde de kullanılabiliyor”.

Üç önemli sac ayağımız var

Kaleseramik Genel Müdürü Okan Gedik grubun buradaki geleceğe yönelik önemli sac ayaklarını da şöyle anlatıyor: “Kaleseramik olarak konuşalım ama Kale Grubu’nun genel stratejisi başka… Kaleseramik olarak bahsettiğim bu üç sac ayağı, teknoloji, insan ve tasarım konularında müşteriye yakın, müşteri ile buluştuğumuz her noktada teknolojiyi en iyi şekilde kullanan, üretimde de dünyada firmamızı en rekabetçi noktaya taşıyan seviyeye gelmek. Ve bunu muhtemelen önümüzdeki bir, bir buçuk sene içerisinde tamamlamış ve başarmış oluruz. Teknolojideki davamız bu. İnsan olarak bakarsak da gerçekten insanı bütün her şeyin ortasına koyan, dolayısıyla çalışanıyla, müşterisi ile topluma olan katkısı ile örnek bir şirket Kaleseramik. Tasarım konusuyla ilgili olarak dediğim gibi bu konuyu Türkiye’de en iyi sahiplenen, genetiğine tasarımı işleyen firma olmuşuz ama belki bunu biraz daha iyi anlatmaya ihtiyacımız var. Bunları biraz daha söylem odaklı ön planda tutmaya ihtiyacımız var”.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar