Şenol Güneş Fenerbahçe'ye karşı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Süper Lig'in beşinci haftasında, Avrupa mücadelesinden uzun maratona dönüş yapan Fenerbahçe ile yeni yeni kendini bulmaya başlayan Trabzonspor'un Kadıköy'deki randevusu fikstürün en önemli maçı olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz hafta Mersin İdman Yurdu karşısında 3 puanı maçın son anlarında koparmayı başarabilen sarı-lacivertli ekip, akabinde oynadığı Marsilya karşılaşmasında da hatırı sayılır derecede fiziksel erozyona uğradı. Bu karşılaşmaya ilişkin öncelikli olarak dikkate alınması gereken husus, Fenerbahçe'nin tempo açısından maçın içinde kalıp kalamayacağı olmalı. Trabzonspor teknik direktörü Şenol Güneş'in taktisyen yönü hepimizin malumu. Başarılı teknik adamın takımını fiziksel açıdan maça iyi hazırlaması ve Trabzonspor'un maç içinde tempoyu yükselten taraf olması kimse için sürpriz sayılmamalı. Bu tezimizin Fenerbahçe tarafındaki yansıması ise sarı-lacivertli ekibin aktif dinlenmeyle geçirebileceği bir ikinci yarı için, ilk yarıyı skor avantajıyla kapama zorunluluğu. Şüphesiz ki, böylesine önemli maçlarda karşılaşma öncesi düşünceleriniz ve saptamalarınız henüz birinci dakika içerisinde çöpe de gidebilir. Ancak biz bu önemli maçın yukarıda bahsettiğimiz mental planlar dâhilinde oynanacağı ve teknik adam düşüncelerinin bu yönde sahaya yansıyacağı kabulü ile sonuca varmaya çalışacağız. Takımların son durumlarına bakarsak;
Fenerbahçe'de sakatlığı bulunan isimlerden Krasic ve Mehmet Topal'ın takımla çalışmalara başladığını görüyoruz. Aykut Kocaman'ın maç günü bu futbolcuları tercih edip etmeyeceği şimdilik belirsiz. Sarı-lacivertli ekibin diğer sakat futbolcuları Serdar Kesimal, Egemen Korkmaz ve Dirk Kuyt'ın tedavilerine devam ediliyor. Bordo-mavili takımın da sakatlıklar bakımından Fenerbahçe'den aşağı kalır yanı yok. Trabzonspor'da Serkan Balcı ve Volkan Şen takımla çalışmalara başladılar ama Colman, Janko, Giray ve kaleci Tolga Zengin'in sakatlıkları devam ediyor. Ayrıca hafta içinde hastalığı nedeniyle Bamba'nın antrenmanlara iştirak etme konusunda sıkıntı çektiğini de belirtelim. Tolga'nın sakatlığı sebebiyle kaleyi Onur'un devralması Trabzonspor açısından büyük bir handikap teşkil etmeyecektir çünkü Şenol Güneş'in elindeki iki as kalecinin de kaliteli isimler olduğunu biliyoruz. Ancak savunma dörtlüsü konusunda aynı şeyi söylemek çok mümkün değil. Bamba'nın maç gününe kadar iyileşeceği varsayımı ile Trabzonspor'un bu önemli maça Mustafa Yumlu - Bamba tandemiyle çıkacağını düşünecek olursak, bordo-mavili savunmanın dengesini çok kolay kaybedebileceğini söyleyebiliriz. Bilhassa geniş alanda yakalandıklarında bu iki ismin de Fenerbahçe forvetleri karşısında zorlanabileceği görülüyor. Ayrıca tek hamleli oyuncular olması sebebiyle de sarı-lacivertli takımın özellikle ceza alanı içinde penaltı ve yakın çevresinde faul kazanma ihtimali yükseliyor. Bu durumun önüne geçmek için Trabzonspor'un mümkün olduğunca topa sahip olma ve oyunu rakip alanda oynamaya yönelik bir stratejisi gündeme gelebilir. Eğer Şenol Güneş tam tersini düşünecek olur ve yarı alanında beklemeyi seçerse, belki kademeli bir savunma anlayışıyla tandemin kağıt üzerindeki arazlarını giderebilir ancak bu kez de Fenerbahçe'ye bu maçta çekilebilecek en önemli silah olan "tempodan" yoksun kalır. Açıkçası Şenol Güneş'in maç öncesi ve maç içinde vereceği kararlar Trabzonspor'un alacağı sonuçta çok önemli olacak. Ben karşılaşmanın düğümünün ikinci yarıda çözülmesini bekliyorum. Trabzonspor'un Kadıköy'den puanla dönme şansı var. Maçın gollü geçme ihtimali de bana göre yüksek.

ctop3.20120921075618.jpg

ctop2.20120921075707.jpg

Gaziantepspor - Beşiktaş  
Gaziantepspor istikrarsız görüntüsüne rağmen zaman zaman evinde iyi maçlar çıkarabilen bir takım. Beşiktaş da bu sezon takım halinde tekmeye kafa uzatan bir görüntüde. Bu sebeple Kamil Ocak Stadı'nda mücadele dozu yüksek bir maç oynanmasını bekliyorum. Kırmızı-siyahlılar gol yollarında yaşadığı sıkıntıyla dikkat çekiyorlar. Sakatlığı bulunan Muhammet Demir'in maça yetiştirilmesine çalışılıyor. Beşiktaş'ta ise Fernandes'ten gelen haber moralleri bozdu. Ayak bileğinde sakatlığı bulunan yıldız oyuncunun maça yetişip yetişmeyeceği henüz belirsiz. Takımlar dengeyi bozmakta zorlanabililer. Gol kısırlığı yaşanabilecek bir karşılaşma.

Galatasaray - Akhisar Bld. Spor  
Hafta içinde Manchester deplasmanına çıkan ve iyi oyununu puanla taçlandıramayan Galatasaray Şampiyonlar Ligi yorgunu. Akhisar Belediyespor, son maçında kalesinde 4 gol görmesine rağmen takım savunmasıyla dikkat çeken bir ekip. Sarı-kırmızılılarda son maçta sakatlanan Umut Bulut'un yanında Sabri Sarıoğlu'nun sakatlığı da devam ediyor. Konuk takımda Bruno, Emrah ve Kürşat'ın sakatlıkları var. Bruno maç günü oynayacak duruma gelebilir. Bikoko ve Mehmet Yılmaz ise takımla çalışmalara başladılar. Açıkçası bu maçta Galatasaray'ın gol bulacağı dakika çok önemli. Gol gecikirse Akhisar'ın direnci artacaktır. Elbette ki, ev sahibi karşılaşmanın ciddi favorisi.

Elazığspor - Bursaspor  
Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanacak bu karşılaşmada Bursaspor çıkışını devam ettirmek isteyecek, Elazığspor ise puan alma hesapları içerisinde. Ev sahibinde Sezer Badur, Caner ve kaleci Mücahit'in sakatlıkları var. Yeşil-beyazlılarda ise Alfred N'Diaye ve Serdar Aziz'in sakatlıkları devam ediyor. Son oynadığı Beşiktaş karşılaşmasında Elazığspor'un direnci yüksek takımlara karşı fiziksel açıdan zorlanabileceğini gözlemledik. Maç Elazığspor'un sahasında ancak Ankaragücü taraftarı da bu karşılaşmada Bursaspor'u desteklemek için tribündeki yerini alacaktır. Netice itibariyle gollü geçmesini beklediğim bu karşılaşmada Bursaspor galibiyete uzanacak performansı gösterecektir. İkinci yarıya dikkat!

Karabükspor - Antalyaspor
İlk 4 hafta sonunda bir puanda kalan Karabükspor'da hedef galibiyetle tanışmak. Takımda Jahiç ve Shelton'ın sakatlıkları bulunuyor. Son oynadığı Galatasaray maçında çok kötü bir performans sergileyen Antalyaspor, Mehmet Özdilek'in taktik ve oyuncu tercihleri dolayısıyla bekleneni verememişti. Bu nedenle Galatasaray karşılaşması ölçü olarak alınmamalı. Kırmızı-beyazlılarda Isaac kart cezalısı. Minev, Tita, Emre, Zeki ve Ömer'in çeşitli sakatlıkları var ancak durumları çok ciddi değil. Şahsi fikrim Mehmet Özdilek'in hatasından dönerek takımını eski tertibinde sahaya süreceği yönünde. Bu nedenle galibiyet için ilk şansı Antalyaspor'a veriyorum.

İ.B. Belediyespor - Orduspor  
Haftanın sonucu merakla beklenen mücadelesinde ligin iki dişli takımı kozlarını Atatürk Olimpiyat Stadı'nda paylaşıyorlar. Ev sahibinde Can Arat'ın sakatlığı bulunuyor. Mor-beyazlı ekipte ise sakatlığı düzelen Alfredo Monje takıma katılırken, tedavisine devam edilen Selçuk Şahin'in oynama şansı bulunmuyor. Her iki takım da bu tür maçlarda savunma güvenliğini birinci plana alarak oynuyorlar. Bu sebeple erken bir gol olmadığı takdirde maçın kısır bir sonuçla bitmesi olası. Özellikle deplasman maçlarında öncelikli olarak bir puanı hedefleyen Hector Cuper'in takımı bu karşılaşmada amacına ulaşabilir. Beraberlik ihtimali azımsanmayacak kadar fazla.

Kayserispor - Eskişehirspor  
Kayserispor son maçında Orduspor'a yenilmesine rağmen takım olduğunu hatırladı ve iyi mücadele etti. Eskişehirspor'da da belirgin bir çıkış var. Ev sahibinde kaleci Ertuğrul'un cezası önemli. Necati'nin sahne almasıyla gol yollarında çok daha etkili bir görüntü vermeye başlayan Eskişehirspor'da ise Alper, Gökhan ve Ufuk'un sakatlıkları devam ediyor. Sezgin de hafta içinde takımdan ayrı olarak çalıştı. Takımların aldığı sonuçlara baktığımızda Eskişehirspor'un öne çıktığı görülüyor ancak Kayserispor'un son maçındaki direnişi dikkate değerdi. Bu sebeple karşılaşmayı "üç ihtimalli" olarak değerlendirmek gerekiyor. Gollü bir maç bekliyorum.

Mersin İ.Y. - Gençlerbirliği  
Mersin İdman Yurdu son maçında Fenerbahçe'ye yenilmesine rağmen olumlu futbol oynamıştı. Gençlerbirliği ise duraklama dönemine girmiş görünüyor. Ligde 2 puanı bulunan Nurullah Sağlam'ın takımı, bu karşılaşmaya mutlak galibiyet parolasıyla hazırlandı. Bu mental hazırlığa son oynanan maçtaki görüntüyü de eklersek, ev sahibini galibiyet için biraz daha öne çıkarmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Başkent temsilcisinde Oktay, Onur ve Zec'in çeşitli rahatsızlıkları var. Onur ve Zec'in maça yetiştirilmesine çalışılıyor. Fuat Çapa'nın takımı kolay gol yeme hastalığını sürdürecek olursa evine eli boş döner.

Sivasspor - Kasımpaşa  
Haftanın sıkı maçlarından bir diğerinde Sivasspor evinde ligin flaş ekibi Kasımpaşa'yı ağırlıyor. Ev sahibinde kaleci Korcan ve Roman Bednar'ın sakatlıkları var. Lacivert-beyazlılarda ise Kafoumba Coulibaly'nin ciddi sakatlığı moralleri bozdu. Volkan Yaman'ın tedavisine devam ediliyor. Ardı ardına gelen galibiyetlerle dikkat çeken Kasımpaşa, 80-90 periyodunda rakiplerin aldığı risklerden yararlanarak bu haftaya kadar 4 gol bulmayı başardı. Rıza Çalımbay muhtemelen kontrolü elden bırakmayacak ve takımına kontrollü bir futbol oynatacaktır. Özellikle iç sahada zor yenilen bir takım olarak Sivasspor'un bu karşılaşmadan puan çıkarabileceğini düşünüyorum.

ctop1.20120921075635.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016