Sen de haklısın…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Cuma günü piyasalarda ezber bozan bir gelişme yaşandı. Beklentilerden çok daha iyi gelen ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında uzun süredir ilk kez Wall Street’in ve dünya borsalarının yükseldiği, doların zayıflamaya devam ettiği ve uzun vadeli tahvillerde sert bir değer kaybı yaşanmadığı bir gün yaşandı. 

İşgücü istatistikleri FED’in genişleyici para politikasından çıkmak için kullanacağını açıkladığı önemli değişkenlerden birisi. İşsizlikteki gerilemeyi FED’in genişleyici para politikasını kademeli olarak normale döndüreceğinin sinyali olarak gören ABD ve dünya piyasalarında genelde satıcılı bir hava hakim olurdu. Cuma günü yaşanan gelişme bizi şaşırttı.

Piyasa profesyonellerinin piyasaların verdiği tepkiyle ilgi yorumları dört temel grupta toplanıyor.

(i) Piyasaları inkar etmek:  Piyasaların cuma günü verdiği tepki yanlıştı. Önümüzdeki günlerde piyasalarda sert bir satış görebiliriz. 

(ii) Veriyi inkar etmek:  Piyasalar genişleyici para politikasının devam etmesini bekliyorlar. İşsizlik verisinin %7,2’den %7,0’ye düşmesi istihdam edilenlerin sayısındaki artıştan daha çok arayan işsizlerin iş aramaktan vaz geçmesinden kaynaklanıyor. Açıklanan kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonunun %0,7 ile hedefin (%2,0) çok altında kalması  bu tespiti destekliyor.   

(iii) Varlık alımlarındaki azalmanın etkisini inkar etmek: Piyasalar FED’in başarılı iletişimi sonrasında varlık alımlarının azaltılması ile para politikasını ayrıştırdı. FED’in varlık alımını azaltması 10 yıllık faizlerde sınırlı bir yükselişe neden olsa da borsalar üzerindeki etkisi fazla olmayacak. 

(iv) Piyasaların aşırı satılmış olması: Piyasalar kötü haberi önden sattılar. Piyasalarda açığa satanların çokluğu piyasaların beklenenin tam tersi yönde tepki vermesine neden oldu.

İşin içinden çıkamadığımızdan yazımızı bir Nasrettin Hoca fıkrasındaki gibi sen de haklısın diyerek bitiriyoruz”. 

Piyasaları inkar edenlere kısmen katılıyoruz. ABD ekonomisindeki güçlenme Wall Street’teki yükselişi açıklıyor. Ancak Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalardaki yükselişin geçici olduğuna inanıyoruz.

Veriyi ikna edenlere kısmen katılıyoruz. ABD ekonomisinde katma değeri düşük sanayi kollarında çalışan kesimde işsizlik devam ediyor. Çin’den gelen ucuz mallar bu kesimde işsizliğin yüksek olmasına ve fiyatların artmamasına neden oluyor. FED’in para politikasını normale döndürmek için acele etmesine gerek yok.

Varlık alımlarının azalmasının para politikasının sıkılaşması anlamına gelmediğini “Ben’i yanlış anladılar” yazısında tartışmıştık. Tekrarlayıp vaktinizi akmak istemiyoruz. 
Piyasaların aşırı satılmış olması görüşüne kısmen katılıyoruz.  Uluslararası yatırım bankalarının tamamı 10 yıllık tahvil faizlerinde artış bekliyor. Buna rağmen artışın kademeli ve mehter adımlarıyla olması alıcıların zaman zaman güçlendiğini gösteriyor.
Piyasalarla ilgili görüşümüzde değişiklik yok. 10 yıllık devlet tahvili faizlerinin 2014 yılında %3,25’e yükselmesini bekliyoruz. Normal şartlarda bu süreçte bizim 10 yıllık faizlerin faizinin de %10,0’u aşması gerekir. Uzun dönemli faizleri %9,5-10,0 bandında alarak yaptığımız değerlemeler Borsa İstanbul’un alım için pahalı olduğunu gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019