“Sen de Gel Derneği”nin Gambia projeleri
İbrahim Betil, bankacılığı 2001 yılında terk etmesinin ardından sosyal proje destekleyen sivil toplum kuruluşlarında çalışmalar yürüttü. 2012 yılında kurdukları Sen de Gel Derneği ile Gambia’da başta temiz su için kuyu projeleri olmak üzere genç dostları ve bağış destekçileriyle birçok projeyi hayata geçirmişler, birçok proje için de destek bekliyorlar...
1968 gençlik liderlerinden İbrahim Betil, bir dönem kendi küçük üretim şirketini kurdu, sonra bankacılığa başladı, genel müdürlük yaptı, ardından kendi bankasını kurdu. 1994 krizi sonrası bankasını devredip, kendisini sosyal projelerin geliştirmesine verdi. Bir dönem eğitim projeleri yürüttü/yürütüyor. 2012 yılında ise dostlarıyla “Sen de Gel Derneği"ni kurdu. İnsanların sorunlarına çözüm için, bağışlarla elde ettikleri çok dar bütçelerle fakir Afrika ülkesini insanlarına ulaşıp, onlara dokunarak sorunlarına çözüm üretiyorlar.
Bu derneğin adının “Sen de Gel” in açılımı, “Sosyal ve Ekonomik yaşamda Nitelikli Değişim ve Gelişme Destek Derneği”. İlk projelerinden birini Afrika’nın en küçük ülkesi, dünyadaki ülkelerin gelişme sıralamasında 168. sırada yer alan Gambia’da susuz Pirang köy-kasabasındaki insanların “susuzluk dilekçelerine” yanıt vererek, adının açıklanmasını istemeyen bir bağışçının desteğini alarak bir ön araştırma sonrasında 18 metrelik kuyudan suya ulaşarak köye sunmuşlar. Sonra buna 2, 3 ve 4. kuyuları eklemişler. Ardından bir de hayvancılık projesine destek vererek başlatmışlar.
Bu duruma köylüler sevinçlerini dile getiriyorlar. Onlardan biri Köy Kalkınma Komitesi Başkanı Borry Njie. Duygularını ifade ederken, “Köyüm adına Sen de Gel’e bağışçılarınıza Hayr Relief Organisatıon’a çok teşekkür ediyorum. Su hayattır, yaşam için en temel gereksinimimiz sudur, bize hayat verdiniz, köyümüzün çok fazla ihtiyacı var. Bu kuyunun mutluluğunu yaşarken sizden bize desteğinizi sürdürmenizi istiyoruz” diyor.
Sen de Gel projelerine TİKA, Mogul Tekstil, Coca Cola Foundation, Garanti Bankası'nın içinde yer aldığı 35 yerli yabancı kuruluş ve 220 bireyden aldıkları desteklerle, proje alanlarında görev alan genç koordinatörleri aracılığıyla yürütüyorlar. 7 ayrı bölgede tanesi ortalama 5.500 dolara mal olan 15 su kuyusu projesi başlatmışlar, birçok da yeni talep almışlar.
2012 Ekim’inden başlayarak 41 köyde küçük baş hayvancılık projesinde 586 aileye 2 bin 86 küçük baş hayvan desteği gerçekleştirmişler. Balıkçı köylerinden 4’üne güneş enerjili soğutma deposu kurmuşlar. 21 köyde tavuk çiftlikleri gerçekleştirmişler. 8 köyde pirinç değirmenleri kuruluşunu sağlamışlar. 25 kadına verdikleri 25 buzdolabı ile kadınların meyve suyu ve yiyecek satarak geçimlerini sağlamalarına imkan yaratmışlar.
Kaynak bulmaları halinde hayata geçirecekleri projelerden biri Jaloto’da fırın inşası. Bu proje ile 6000 kişinin beslenmesine yardımcı olacaklar. 100’leri aşan destek başvuruları içerisinde 26 pirinç değirmeni talebi, güneş enerjisiyle çalışan enerji projeleri ve hayvancılık destek projeleri yer alıyor. Ayrıca, 24 yeni temiz içme suyu için kuyu açmaları desteği isteği, üretim alanlarına çevre duvarı isteği gibi talepler de söz konusu olarak gündemlerinde. Mikro kredi ile insanların iş sahibi yapılması talepleri de bulunuyor.
Sen de Gel Derneği, bir yandan kaynak sağlayıp bu projeleri Gambia’da sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinde gerçekleştirmeye çalışırlarken, diğer yandan bazı başka fakir Afrika ülkeleri için de üretebilecekleri projeler için ön çalışmalar yürütüyor. Afrika’nın fakir ülkelerine yardım eli uzatmak isteyenler harcadıkları her kuruşu açıklıkla sitelerinde açıklayan Sen de Gel Derneği'ne yardım desteği vererek katkıda bulunacaklarına inanarak yazıma nokta koyuyorum...