Sell in may, go away - 2

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Serhan YENİGÜN / FİNANSINVEST


Mayıs ayının başında ABD'de yaygın olarak kullanılan "Mayıs'ta sat ve git" (sell in may, go away) klişesini ele almış ve istatistiksel olarak kayda değer bir gerçeklik payı olduğunu paylaşmıştık. Bu sene de tarih tekerrür etti ve İMKB'de TL bazında %7, USD bazında %11 değer kaybı yaşandı. Böylece 1989'dan bu yana son 24 yılın 15'inde Mayıs ayında İMKB 100 Endeksi'nin değer kaybederek diğer bütün aylara göre dikkat çekici bir negatif performans sergilediğini gördük. Küresel piyasalar için de geçerli olan bu istatistiğin ABD ve Avrupa borsalarında da %6'ya varan değer kayıpları ile bir kez daha tekrarlandığını görüyoruz.

Bugün 1 Haziran ve yatırımcılar için bugünden itibaren asıl önemli olan Mayıs'taki satışların ardından Haziran'da ne yaşandığı olacaktır. Mayıs ayı için içeride ve dışarıda hemen hemen benzer istatistikler görülmesine rağmen son 23 yılın Haziran aylarına baktığımızda ABD ve Avrupa borsalarında zayıflığın genel olarak devam ettiğini, İMKB'nin ise Haziran ayında tepki bulabildiğini görüyoruz. 1989'dan bu yana ABD'de 15, Avrupa'da ise 10 ilâ 13 Haziran ayında borsalara satış gelmiş.

İMKB'de ise 16 Haziran ayı yükselişle kapanırken sadece 7 yılın aynı ayında değer kaybı görülüyor. Bu rakamlar, İMKB'nin yılın en fazla sayıda getiri sağlanan ikinci ayının Haziran olduğuna işaret ediyor. Haziran ayı, bu sırayı 23 yılın 16'sında pozitif getiri sağlayan Nisan ayı ile birlikte paylaşıyor. Birincilik koltuğunda ise 23 yılın 19'unda kazandırarak son derece dikkat çekici bir performans gösteren Aralık ayı yer alıyor.


Rakamlar bunları söylerken tarihin her zaman tekerrür etmeyebileceğini de elbette unutmamak gerekiyor. Avrupa'da İspanya odaklı riskler yeni yeni fiyatlara girmeye başlarken, ülkede bankacılık sistemine ve borçlanma olanaklarına ilişkin riskler sürüyor. Ek olarak bu yıl Haziran ayında Avrupa'da iki önemli seçim takip edilecek. Biri, uzun süredir piyasaların odağında kalan Yunanistan'da gerçekleşecek erken genel seçimler. Anket sonuçlarına göre iki ayrı uçta yer alan Yeni Demokrasi ve Syriza partileri at başı gidiyor. Seçim sonuçlarına dair belirsizliğin yüksek olması, piyasaların 17 Haziran'a kadar fiyatlama konusunda kararsız kalmasına neden olabilir. Diğer seçimler ise 10 ve 17 Haziran'da Fransa'da gerçekleşecek iki turlu Parlamento seçimleri. Daha geri plandan takip edilse de Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın seçimler sonuçlanana kadar mali birlik karşıtı söylemlerine devam etmesi piyasaları huzursuz edebilir. İMKB'nin de böyle bir dönemde yurtdışından çok fazla ayrışamadığını görebiliriz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017