Sel felaketinde zayi olan mallar için yapılacak işlemler
Özellikle İstanbul ve çevresini etkileyen, çok sayıda işyerinde ciddi maddi hasara sebebiyet veren sel mağdurlarını şimdi de resmi kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılması gereken işlemler bekliyor. İstanbul SMMM Odası bu konuyla ilgili işverenlere ve meslek mensuplarına bir rehber hazırladı. Konuyla ilgili başvuru ve dilekçe örneklerinin de yer aldığı dokümanları www.istanbulsmmmodasi.org.tr web sayfasında bulabilirsiniz.
1-Vergi dairesinde yapılması gerekenler Mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesini aşağıda örneği bulunan dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespiti istenecek. Dilekçeye aşağıdaki belgeler de eklenecektir.
1)-Zayi olan malların (Mallar (Ticari mallar, hammadde, yardımcı madde, mamul madde Vb.), Demirbaşlar, Araçlar, Tesis ve Makineler) listesi,
2)-İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğü’nden alınacak tespit tutanağı,
3)-Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar) 2)-Ticaret mahkemesinde yapılması gereken işlemler Vergi mükellefleri işyeri merkezinde yetkili olan Ticaret mahkemesine aşağıda örneği bulunan dilekçe ile dava açmak sureti ile zayi olan Ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belgenin alınması gerekir. Dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenecektir.
Konuya ilişkin TTK madde açıklamasına göre;
Türk Ticaret Kanunu 68. maddesinin son fıkrası gereği; tacir, ticari işletmesinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, ziyaı öğrendiği andan itibaren onbeş gün içinde yani olayın olduğu 07.09.2009 tarihinden itibaren 23.09.2009 tarihine kadar ki süre içinde bu davayı açabilir. Aksi takdirde karşılaşabileceği mali ve hukuki sorunlarda defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır. Sel felaketinin olduğu Çatalca, Silivri, İkitelli, Başakşehir ve civarı bölgeler Ticaret Mahkemesi olarak, Bakırköy Ticaret Mahkemeleri’nin yetki çevresine girmektedir.
1)-İtfaiyeden, belediye zabıta müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı,
2)-Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar)
3)-Sel felaketi nedeniyle zayi olan malların KDV karşısındaki durumu KDV Kanunu’nun 30.maddesinin c bendinde “Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı‘nın yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisinin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi’nden indirilemeyeceği” hükmedilmiştir.
Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, selde zayi olan mallara ait yüklenilen ve indirilen Katma Değer Vergisi’nin daha sonra ilave edilmesi gerekmez.
Konuya ilişkin olarak, Maliye Bakanlığı‘nın 282 sıra nolu VUK Genel Tebliği’nin 7. bölümünde “deprem ve sel felaketi sonucu zayi olduğu takdir komisyonlarınca tespit olunan mallara ilişkin olarak yüklenilip önceki dönemlerde indirim konusu yapılan katma değer vergileri ile ilgili olarak Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 30/c maddesine göre işlem yapılmayacak, diğer bir ifade ile bu mallarla ilgili olup önceki dönemlerde indirilen katma değer vergileri düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyecek, henüz indirilememiş olan katma değer vergileri ise takip eden dönemlerde indirilebileceği” açıklanmıştır.
4)-Sigorta acentesine başvuru Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükellefleri, ilgili sigortaya müracaat ederek ekspertiz aracılığı ile değer tespiti yaptırması gerekir. Sigortadan alınacak tazminat muhasebe kayıtlarına gelir olarak intikal ettirilir.