Sektörlerin ve STK'ların belleğine katkı: Anılar...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

Türkiye'de iş yaparken not tutma, anıları kayı da alma pek gelişmemiştir. O yüzden yakın zamana kadar işadamlarımızın, sanayicilerimizin ve kurum yöneticilerimizin anı kitapları çok az yayınlanılırdı. Son yıllarda biraz arttı. Bunlardan biride Turhan Onur'un "Sanayide Bir Mühendisin 60 Yılı" MESS tarafından yayınlandı...

Sivil toplum kuruluşları (STK) kendi alanlarının derin kazıcılarıdır. Bulundukları alanın dünü ile bugünü ve yarını arasında köprü kurmaları onlara bu özeliği kazandırır. Bu da önemli kayıt ve envanter tutma alışkanlığı olmayan ülkemiz açısından çok önemli bir birikimi ortaya çıkarır.
Anı yazmak, başarılarını, başarısızlıkları, önlerine çıkan engelleri nasıl aştıklarını anlatmak, bizim sektörlerimizin önderlerinin özellikleri arasında yeni yeni yer alıyor. Yaşadıklarını belleklerinden notlara aktaran bazı sektör önderleri artık ya kendileri bunu kağıda döküp kitaplaştırıyorlar. Ya da notlarını anlatımlarıyla pekiştirip, eli kalem tutuğuna inandıkları bir gence yazdırıyorlar. Hangi türü olursa olsun bu anılar, sektörlerin ve STK'ların belleğine katkıda bulunup, derinliğini artırıyorlar. O alana ilgi duyanların daha sağlıklı bilgi edinmesine imkan sağlıyorlar.

Yayına özel ilgisi olan ve Harvard Business Review kitaplarını çevirterek önemli bir çalışmaya da imza atıyor. Bu kez, "Sanayide Bir Mühendisin 60 Yılı" kitabıyla Turan Onur'un anı kitabını sunuyor. Bunun bütün sektör kuruluşları ve STK'lar için bir öncü adım olmasını dilerim. Onlarda kendi sektörlerinde ve kurumlarında görev yapmış olan liderleri anı yazmaya zorlayıp, onların anılarını basarak topluma sunarlarsa ekonomimizde önemli yeri olan sektör kuruluşları ve STK'ların bilgi birikimlerini artırıp, belleklerine katkı sağlarlar.

Turan Onur, 1952 yılında İller Bankası'nda kamu görevlisi olarak işe başlayan bir mühendis. 2010 yılına kadar kamuda ve özel sektörde MKEK, Tofaş, Türk Traktör, Erdemir, Güriş, Erensan, Alarko, Assan ve Kardemir'deki deneyimlerini anılarını derliyor. Kalkınmada sanayi yanında tarım, lojistik ve en önemlisi insan gücü ve eğitimi konusunun gerekliliği ve önemi üzerine düşüncelerini aktarıyor. Türkiye'de devletçilik ve özel sektöre dayalı görüşlerini, devletin yol gösteren denetim sisteminden, serbest liberal kalkınma modeline geçişi içinde yaşamış bir birey olarak liberal model gerekliliği vurgusuyla ortaya koyuyor.

1928 doğumlu olan yazar, doğduğu çevreden başlayarak yaşamı boyunca bulunduğu yerleri, çalıştığı kurumları, sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalarını aktararak, çok geniş yelpazede yaşadıklarından bizi haberdar ediyor. Turan Onur, bu anı kitabıyla birçok yeni sanayici ve yöneticiye ders niteliği taşıyacak bilgi sunuyor.

Bu tutumuyla sektör temsilcilerinin, kurum yöneticilerinin ve STK görevlilerinin anı yazmalarının ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha hatırlatıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar