Sektöre "kar" yağacak!
Sigorta sektörünün son iki yılında sürekli zarar eden trafik branşı gündemi oluşturuyor. Üç aylık rakamlar açıklandığında ortalık birden karışıyor. 2012 yılına ait 9 aylık rakamlar ise geçenlerde açıklandı. Özellikle trafik sigortalarındaki zararın boyutu ürkütücü. Trafikteki zarar sorunu çözüldüğünde sanki herşey toz pembe olacak gibi görünüyor. Sektörden bir dostum " merak etmeyin sektör kendilerini zarara sokacak bir branş daha bulur!" diye espri de yapmıştı. Sonuç ne olur bilemem ama bu zarara tahammül edecek bir yatırımcı bulmak zor. Zarar eden şirketlerin çok olduğu söylense de hesabını iyi yapan ve bu dönemi karlı bitiren şirketlerin de olduğunu altını çizmek gerekir.
Doğru biliniyor ama...
Zarar etmez denen şirketlerin bile zararları hiç beklenmedik rakamlarda açıklandıktan sonra artık bıçak kemiğe dayanmışa benziyor. Geçtiğimiz aylarda Zorunlu Trafik Sigortaları'ndaki "eşik kaldırma" tartışmaları sanki kendiliğinde ortadan kalkacağa benziyor. Daha şimdiden trafik sigortalarındaki primlerin kasko fiyatlarına yaklaştığı konuşulmaya başlandı. 150-200 TL prim ödeyip savrularak otomobil kullanma devri artık geride kalacak. Trafik sigortaları ile kaskonun birleştirilmesi projesine Hazine'nin pek sıcak bakmadığı biliniyor. Geriye fiyatta rekabeti bırakıp doğru riske doğru fiyat uygulamak kalıyor. İllaki rekabet yapılacaksa bunu hizmette yapmak, hızlı hasar ödemelerinde yapmak gerekecek.
Sektör içi en etkin yayını olan günlük sigortahaber e-gazete'nin 21.000 okur arasında yaptığı ankete katılan okurlar; zarardan mevzuat ve şirket yöneticilerini sorumlu tutarken, diğer taraftan durumdan hasar doğru yönetilecek çıkılabileceğine işaret ediliyor. Trafikteki bu zarardan kurtuluşun reçetesini zaten herkes biliyordu. Benim buradan bunu yazmam bile abes. Sektör doğrunun ne olduğunu çok iyi biliyor ama günü kurtarmak için yanlış yapıldığına da çok tanık olduk. Bu zararların 12 aylık verilerde daha da artacağı kesin. Buna rağmen eski alışkanlıkların devam ettirileceğini zannetmiyorum.
Kasko ile trafik karıştırılmamalı
Sigortadan örnek vereyim; nasıl bir deprem sonrası ya da eve hırsız girdikten sonra gidip sigorta yaptırılıyorsa, bu zararlardan sonra sektör de bugüne kadar yapmadıklarını yapmalı bence. Bu arada trafik sigortalarındaki fiyat artışı sonrası "trafik sigortalarına bu kadar prim ödüyorsak kaskoya ne gerek var" denilmemeli. İki sigortanın da otomobil sigortası olması haricinde fazla bir benzerliğinin olmadığını söylemeliyim. Trafik sigortası kaza sonrası zarar verdiği karşı aracın hasarını öder. Kaskodan ise aracın kendi hasarı da karşılanır. Bunu unutmamak gerekir.
Dibi gördüysek artık çıkış yakındır
Artık bu rakamlar sonrası çıkışın başlayacağını düşünüyorum. Sağlık Bakanlığı uygulaması gibi yeni bir ateşten top sigortacıların kucağına bırakılmazsa 2013 yılı özellikle motor sigortalarında çıkışın yaşanacağı bir yıl olacaktır. Motor sigortalarındaki zarar azaldığında da sigortacılık sektörünün düzlüğe çıkacağını düşünmek hayal olmasa gerek. Şu günlerde karın yağması bekleniyor. Ben de 2013 yılında sektöre "kar" yağacak temennisi ile yazımı bitirmek istedim.