Sektör temsilcilerin “belirsizlikten” yakınıyor
7 Haziran sonrası yeni bir Hükümetin kurulmasıyla yıl başından bu yana yaşanan belirsizliğin yavaş yavaş ortadan kalkacağını düşünen 11 önemli sektörün temsilcileri, Hükümetin kurulamaması ve “yeniden seçim” ihtimalinin artması üzerine giderek sorunlarının daha da arttığını belirtiyorlar.
Arkadaşımız İbrahim Ekinci’nin 11 sektörün yönetici kuruluşlarının temsilcilerine sorduğu, “Sektörünüzün bu dönemde yaşadığı sorunlar nelerdir?” sorusuna her sektörden “Belirsizlik” şikayetinin yanı sıra sorunları da sıralıyorlar.Ve kendilerince “acil eylem planları” ve “çözüm önerilerini” dile getiriliyor.
Soruşturmada görüşleri yer alan 11 sektör sırasıyla şöyle: Mobilya, Demir-çelik, Tekstil-konfeksiyon, Kimya, Turizm, Çimento, Çelik boru, İnşaat, Yurt dışı müteahhitlik, Lojistik, Gıda ve Bilişim.
Sektör temsilcileri sektörlerinin yaşadığı sorunları açıklıkla dile getirirken şu konulara değiniyorlar:
-Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi.
-Yatırımsızlık, sanayide kan kaybı, hammadde sorunu.
-Pazar kayıplarıyla gelen ihracat kaybı.Irak, Libya, Rusya, Ukrayna, Mısır ve benzeri pazarlarda yaşanan sorunlar.
-Coğrafi Bölgemizdeki çatışmaların yarattığı savaş algısının hem Pazar kaybına, hemde turizm gerilemesine yol açması. Lojistik açıdan sorunlar yaratması.
-Lojistikte Batıda geçiş belgeleri sorunu, gümrük kapılarında her yönde, kimi zaman 20 kilometreye varan, uzun kuyruklar oluşması. Demiryolu taşımacılığında yönetmeliklerin çıkmadığı için uygulamaya geçilememesi.
-Denetim eksikliğinin doğurduğu kayıtdışılık ve kalitesizlik sorunu.
-İhale kanunu da yer alan yerli firma avantajının işlerlik kazanmaması, enerji arz yetersizliği, iş güvenliği ve iş sağlığı sorunları, yüksek KDV ve Gümrük vergileri.
-Teşvik uygulamalarındaki eksiklikler, işsizlik fonundaki 87 milyar liranın hizmet sektörüne değil sanayiye dönük olarak kullanılması gerekliliği.
Haberde sektörlerin tek tek kendi sektörlerine özel sorunları da bu sorunlara ek olarak sıralanıyor. Yılın yaşanan bölümünün seçim ve Hükümet kurulması çalışmalarıyla kaybedildiğini, devamının ve 2016 yılının ilk yarısının kaybedilmemesi için “yeniden seçim” yolunun değil, “Hükümet kurulmasının” yolunun açılmasını istiyorlar...
Sektör temsilcilerinin “Belirsizliğin” sektörlerine verdiği olumsuzlukları sıralarken ortaya koyduğu yakınmaları içersinde bu noktalar yer alıyor. Sektör temsilcileri aynı zamanda belirsizlikten kurtulmak için hemen hükümet kurulması, sektörel acil eylel planları hazırlanması, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi, İran’ın yarattığı imkanlardan yararlanılmasının adımlnının atılması , sanayi sektörüne dönük fonların artırılması gibi önereilerini de dile getiriyrlar.