Sektör TBMM'de temsil edilmeli
Devletimizi idare edenlerin sigorta sektörüne ilgisizliğini defalarca yazılarımda sizlerle paylaştım. Bunun nedeninin bilgisizlikten kaynaklandığını tahmin ediyorum. Başbakanımızın, hatta bakanlarımızın birçok sigortacılık terimini dahi bilmediğine eminim. Devlet büyüklerimizin katıldığı bir iki toplantı bilirim o da Bireysel Emeklilik toplantıları. Çünkü BES bir fon yönetimi ve onlar tarafından en iyi bilinen konu. Devlet Bakanımız Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir iki toplantıya katıldıklarını biliyorum. Toplantıların özel sigortalar kısmı kağıttan okunur, söz BES'e geldiğinde bilinen yerden gelen soru öğrenciler nasıl bülbül gibi şakıyorlarsa Sayın Bakanlarımız da öyle yapıyorlar.
Bütün bunları devletimizi idare edenleri yermek için söylemiyorum. Çoğu zaman onlara hak vermiyorum da değil. Fakat bu konuda bilgi alabilecekleri danışmanları olmalı. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü uzman kişilerle dolu.
Sektör "ateşten toplara" alıştı
Çoğu zaman Hazine Müsteşarımızın da özel sigortalar konularında zorlandığını hatta yazılı bir metinden faydalandığına tanık oldum. Ankara'da sigorta sektörünü temsil edecek bürokrat kesim var. Fakat TBMM'sinde sektörü temsil edecek milletvekili ve bakan olmadı bugüne kadar. Bu nedenle de birçok konuda sektör üvey evlat muamelesi gördü yıllarca. TBMM Komisyonları'nda görüşülen birçok konu karara bağlanırken bürokrat kesime sorma gereği bile duyulmadı. Sigorta sektörünün kucağına bırakıldı ateşten toplar.
TBMM çatısı altında sigortacılıktan anlayan milletvekillerine ihtiyacımız var. Komisyonlarda sektörü savunacak, omuz verecek destek olacak kişileri görmek istiyoruz yeni dönemde. Geçmişte sigortacılık mesleğini yapmış adaylar varsa lütfen bana mail atsınlar. Bu kişilerin sigortacılık geçmişleri, bana göre partilerinden daha önemli.
Sigortacı milletvekili adayı
Çorlu TSO eski Başkanı Özlem Yemişçi şimdi Tekirdağ'dan AkParti milletvekili adayı. Özlem Yemişçi ile bir toplantı nedeniyle tanışma fırsatı bilmiştim. Yemişçi, Çorlu TSO Başkanlığı yaptığı dönemde çok geniş katılımlı sigortacılık paneli düzenlemişti. Kendisi halen bir sigortacı ve başarılı bir iş kadını. Hatta ilk kadın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı. Milletvekilliğine adaylığını koyduğunu öğrendiğimde sektör için mutlu oldum. Umarım seçilir ve sigorta sektörünü TBMM'nde temsil eder.
Acenteler Yönetmeliği'nden ses yok
Sigorta sektörünün rafta bekleyen sorunları var . DASK'ın kapsamının değişmesi, Acenteler yönetmeliği ve BES'deki özellikle vergi teşvikinin kapsamının genişletilmesi konusu öncelik hakkını koruyor. Acenteler Yönetmeliği var ki on binlerce sigorta acentesini ilgilendiriyor. Sürüncemede kaldı ve yönetmelik bir türlü yayımlanamadı. Sigortacılık Genel Müdürlüğü, hem acenteleri, hem sigorta şirketlerini hem de bankaları memnun etmenin yollarını arıyor. Hazine ise bankalar nedeniyle arada kaldı da diyebiliriz. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın Acenteler Yönetmeliği'nin sektör görüşüne açılmadan kendisinin mutlaka görmek istediğini belirttiği kulislerde konuşuluyor.