‘Sektör nereye gidiyor’ dersek
Kayseri dış satımdan yana sıkıntılı. İhracat 1.5 ile 1.9 milyar dolar arasında geziniyor. Veriler ihracattaki kan kaybının açık göstergeleri. Örneğin; 2014 Aralık ihracatı 179.6 milyon dolar iken, 2015’in aynı döneminde 52.5 milyon dolar azalarak 127 milyon dolara gerilemiş. Aylık ihracattaki düşüşlerin 170 milyon dolarlardan 120 milyon dolarlı rakamlara kadar gerilemesi kentin gelişimine gölge düşürüyor.
Mobilya ihraç ürünleri arasında ilk sırada. Sonra demir ve demir dışı metal ürünleri geliyor. Yurt genelinde üretilen pişiricilerin üçte biri Kayseri çıkışlı. Kent soğutucularda da iddialı. Tabii, enerji ve haberleşme kablolarının da yıldızı son yıllarda parlayan ihraç ürünleri arasında yer aldığını söylememiz gerek. Bunlar, üretim adına sevinilesi görüntüler. Ancak sektörün, atak yapma becerisi göstermiş olmasına rağmen katma değer getirisinin, gelişime yeterince yansıdığı söylenemez. Zira, ihracattan sağlanan gelir, ekonomik gelişim adına, ilin beklenen performansı yakalamasına yetmiyor.
KAYSO Elektrikli Ev Aletleri Komite Başkanı Ahmet Özyıldırım sektörün ‘yeterince gelişemediği’ görüşünde. “Firmalar dünya ile rekabetin yanı sıra, kendi içinde de bazen fiyat, bazen de kalite ile tatlı bir rekabet içinde. Bu gibi dezavantajlar dikkate alındığında, Kayseri’nin dayanıklı tüketim mallarında neden hakettiği yerde olmadığını daha net görebiliriz.” diyor ve ekliyor:
“ Peki, Kayseri’de sektör nereye gidiyor dersek; hiç de kötüye gitmiyor. Her firmanın kendine göre bir hedefi var. Markalaşma ve kurumsal kimlik oluşturmada ciddi mesafeler alındı. Ama gene de kalite anlayışı, kalite arayışı yetersiz. Yan sanayide rahat olduğumuz söylenemez. Sektör içindeki rekabet, limanlara uzaklık, kalifiye eleman sıkıntısı, bürokratik engeller, ticari etiğe uyulmaması ve insan kaynaklı duyarsızlıklar gibi sorunlar sektörün gelişmesine mani oluyor.”
Daha önce mobilya ve tekstilden söz etmiştik. Beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde durum kısaca böyle. Bir başka deyişle, toplam ihracatın dörtte üçü bu 3 sektörden... Ancak yeterli değil. Zira, 2 milyar sınırını zorlamak bir yana, 2015 yılında 400 milyonluk kayıpla 1.5 milyar dolara gerilemesi pek de anlaşılır gibi olmasa gerek.